שנת 2015 תיזכר כשנת שיא בתחום המיזוגים והרכישות במונחי שווי עסקאות ומספרן, הן בארה"ב והן ברחבי העולם. לשם המחשה, במהלך השנה בוצעו עסקאות בשווי כולל של 2 טריליון דולר בארה"ב, ובשווי כולל של 4 טריליון דולר ברחבי העולם. מדובר ללא ספק בהיקף פעילות חריג, שנבע, בין היתר, מהנגישות הגבוהה של החברות לשוק החוב, ומהסביבה העסקית התחרותית שהובילה חברות להתמזג. אנו ביקשנו לבחון כיצד ניתן לנצל את הפעילות הערה בתחום המיזוגים והרכישות השנה, במטרה ליהנות מהפערים הקיימים כיום בין מחיר הרכישה של חברת היעד לבין מחיר המניה בשוק.
שנת 2016 מסתמנת עד כה כשונה מהשנה שקדמה לה, ומתאפיינת בעלייה משמעותית ברמת אי-הוודאות בשווקים. עלייה זו הביאה להזדמנויות השקעה מעניינות במניות של חברות אשר הוגשה הצעת רכש תמורתן. בפרט, אנו מחפשים חברות איכותיות אשר מהוות יעד רכישה אטרקטיבי, שהוגשה כבר הצעת רכש בגינן, ושעדיין נותר מרווח משמעותי בין מחיר המניה הנוכחי שלהן לבין המחיר בהצעה. זאת בהנחה כי הפער במחירי המניות ייסגר ככל שנתקדם על ציר הזמן לעבר מועד השלמת העסקה.
בשונה מהשקעה ארוכת-טווח, השקעה בתחום המיזוגים והרכישות היא קצרת-טווח במהותה, ונמשכת על פי רוב בין 6 ל-12 חודשים, עד לתום מועד השלמת העסקה. נוסף על כך, הדגש של המשקיע הוא על ניתוח תוחלת סיכוי-סיכון הגלום בעסקה, בשונה מניתוח פיננסי של חברה בעלמא. בשל טווח הזמן הקצר יחסית עד להשלמת העסקה, ובשל שינויים מבניים ורגולטוריים שעלולים להפתיע, השקעה במיזוגים ורכישות דורשת מעקב ובקרה תכופים יותר מאשר השקעה קלאסית לטווחים ארוכים. אם המרווח בין מחיר המניה לבין המחיר בהצעה נסגר מוקדם מן הצפוי, נמליץ במיוחד לממש את ההשקעה, ולא להמתין למועד סיום העסקה.
מדוע ההזדמנות קיימת?
עד לפני מספר שנים, כאשר חברה הייתה מגישה הצעת רכש במזומן לחברה אחרת, מניית החברה הנרכשת הייתה מזנקת באופן מיידי, ו"סוגרת" את המרווח ששיקף את מחיר ההצעה. כיום, נותר לעיתים מרווח לא קטן, לעיתים אפילו דו-ספרתי, בין מחיר ההצעה לבין מחיר המניה הנוכחי.
ישנן שתי סיבות עיקריות מדוע המרווחים בהצעות הרכש כיום לא נסגרים מהר כבעבר. האחת, רמת התנודתיות הגבוהה בשווקים מייצרת אי-ודאות שמשפיעה גם על תחום המיזוגים והרכישות. במילים אחרות, כאשר השווקים מיטלטלים, משקיעים מייחסים סיכויים נמוכים יותר להשלמה של עסקאות בהשוואה למצב עולם שבו שוררת אווירה של אופטימיות וודאות.
הסיבה השנייה קשורה לעולם המיזוגים והרכישות, והשחקנים בו. היום, בשונה מהמצב בעבר, פועלות קרנות גידור מועטות המתמחות בארביטראז', לאחר שרבות מהן נסגרו בעקבות חוסר יכולת לייצר תשואות. השילוב בין מיעוט של שחקנים בתחום לכר פורה של עסקאות מהווה הזדמנות של פעם בעשור.
בכל רגע נתון קיימות הרבה עסקאות תלויות אשר חלקן לא יגיעו לכדי סיום מוצלח. כדי למצוא את ההזדמנויות עם יחס סיכוי-סיכון גבוה במיוחד מבין כלל העסקאות הקיימות, יצרנו פרופיל מאפיינים של עסקה בעלת סיכויים גבוהים מאוד להשלמה. מבין המאפיינים של פרופיל העסקאות המועדף עלינו, ניתן למנות את הרכב העסקה (עדיפות לעסקה עם רכיב מזומן גבוה), זהות הרוכש (עדיפות לרוכש עם היסטוריית רכישות מוכחת ודירוג גבוה) ואופי ההצעה (עדיפות להצעת רכש ידידותית, לא עוינת).
העסקאות המומלצות היום
עסקת Ingram-HNA: חברת (Ingram (IM היא מפיצה ומשווקת של מוצרים בתחום ציוד התקשורת, חומרה וטכנולוגיית מידע (IT). בשנה שחלפה רשמה החברה הכנסות של 43 מיליארד דולר, ורווח נקי של 372 מיליון דולר. קבוצת משקיעים פרטית בשם HNA הגישה הצעת רכש לחברה ב-17 בפברואר 2016, לפי שווי חברה (כולל חוב) של 6.13 מיליארד דולר, המשקף מחיר של 38.9 דולר למניה אחת של IM.
העסקה היא עסקת מזומן, אשר תמומן ממקורות עצמיים, וצפויה להסתיים ב-31 בדצמבר 2016. כיום חברת Ingram מעסיקה 27,700 עובדים ברחבי העולם, ונסחרת לפי שווי שוק של 5.3 מיליארד דולר. המרווח כיום בין מחירה הנוכחי של מניית Ingram לבין מחירה בהצעת הרכש הוא 11%.
עסקת Lexmark-Apex: חברת (Lexmark (LXK היא החברה המובילה בעולם בתחום המדפסות ומוצרי דיו נלווים עבור חברות ותעשיות. בשנה שחלפה רשמה החברה הכנסות של 3.5 מיליארד דולר, ורווח תזרימי של 647 מיליון דולר. קבוצת Apex Technology הפרטית הגישה הצעת רכש לחברה ב-19 באפריל 2016, לפי שווי חברה (כולל חוב) של 3.5 מיליארד דולר, המשקף מחיר של 40.5 דולר למניה אחת של LXK.
העסקה היא עסקת מזומן, אשר תמומן ממקורות עצמיים וצפויה להסתיים ב-31 בדצמבר 2016. כיום חברת Lexmark מעסיקה 14,000 עובדים בארה"ב, ונסחרת לפי שווי שוק של 2.4 מיליארד דולר. הרציונל מאחורי העסקה הוא מיזוג פעילות החברה לתוך מודל עסקי קיים של החברה הרוכשת, וליהנות מסינרגיה תפעולית כתוצאה מהמהלך. כיום קיים מרווח של 10% בין מחירה הנוכחי של מניית Lexmark לבין מחירה בהצעת הרכש.
עסקת Dell-EMC: חברת EMC היא חברת טכנולוגיה מובילה בתחום אחסון מידע ושרתים. בשנה שחלפה רשמה החברה הכנסות של 24.8 מיליארד דולר, ורווח נקי של 2.5 מיליארד דולר. חברת המחשבים הפרטית דל הגישה הצעת רכש לחברה ב-12 באוקטובר 2015, לפי שווי חברה (כולל חוב) של 60 מיליארד דולר, המשקף מחיר של 30.5 דולר למניה אחת של EMC.
העסקה היא עסקה מזומן, אשר תמומן משילוב של מקורות עצמיים ומהנפקה של איגרות חוב, וצפויה להסתיים באוקטובר 2016. כיום חברת EMC מעסיקה 70,000 עובדים ברחבי העולם, ונסחרת לפי שווי שוק של 54 מיליארד דולר. הרציונל מאחורי העסקה הוא ליצור ענקית טכנולוגיה המשלבת פתרונות חומרה יחד עם פתרונות בתחום התוכנה והשירותים. כיום קיים מרווח של 12% בין מחירה הנוכחי של מניית EMC לבין מחירה בהצעת הרכש.
לא כל עסקת רכש מגיעה לכדי סיום מוצלח. לעיתים, מסיבות שונות, עסקאות לא מגיעות להשלמה, בין אם כתוצאה מהתערבות של גורם רגולטורי, ובין אם כתוצאה מהתנגדות של בעלי המניות של אחת מהחברות השותפות לעסקה. נוסף על כך, ככל שפרק הזמן בין מועד ההכרזה על העסקה לבין מועד הסגירה ארוך יותר, כך עולה רמת האי-ודאות באשר להשלמתה המוצלחת של העסקה.
אם עסקה לא תגיע לכלל השלמה, סביר שמניית חברת היעד תשוב להיסחר ברמות המחיר שטרם ההודעה על הצעת הרכש, ולעיתים אף למטה מכך.
הכותב הוא אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בבנק לאומי. לכותב הסקירה אין עניין אישי בנושא הנדון לעיל. הנתונים והמידע המובאים לעיל אינם מהווים ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.