תעשיית הטק המקומית חווה גאות שלא נראתה עד כה. חברות ישראליות מגייסות כספי הון סיכון וכספי אנג'לים על ימין ועל שמאל, וכפועל יוצא מגייסות עוד ועוד עובדים. אבל יש כאלו שנאלצות לפטר עובדים, בין אם בגלל צמצום בפעילותן ובין אם בגלל שהעובד הישראלי יקר עבורן - כשבדרך כלל הסיבה הראשונה גוררת את השנייה.
הדוגמה הנוכחית היא 2 חברות בת של פלייטק, הספקית המובילה בעולם של פלטפורמות מבוססות תוכנה עבור אתרי הימורים, שטדי שגיא הוא בעל המניות הגדול בה, וכן 2 חברות אחרות שבשליטתו, האחת ציבורית בשוק ההון הבריטי והשנייה פרטית.
כפי ש"גלובס" חשף באמצע מאי, חברת Xwise שנמנית על קבוצת פלייטק, פיטרה 150 מעובדיה בארץ ונותרה עם מצבת כוח אדם מקומית של 50 איש. Xwise היא חלק מפעילות PTTS (ראשי תיבות של PT Turnkey Services) שפלייטק רכשה משגיא עצמו במהלך 2011 תמורת 280 מיליון אירו. החברה מספקת שירותי תמיכה, שיווק ומכירות, שירות לקוחות וניהול קשרי לקוחות עבור הלקוחות של פלייטק, דהיינו מפעילי אתרי הימורים ומשחקים מקוונים.
ל"גלובס" נודע כי בעקבות גל פיטורים זה, פלייטק שמנוהלת על ידי מור וייזר, הודיעה בשבוע שעבר לקבוצת עזריאלי על צמצום משמעותי של היקף השכירות המתוכנן במגדל העסקים החדש הנבנה במתחם שרונה.
לפי התוכנית המקורית, החל מסוף 2017, אמורה הייתה פלייטק לפעול מתוך ארבע וחצי קומות במגדל החדש בשרונה. בנוסף, לרשותה של החברה עמדה אופציה להרחיב את ההסכם לקומה אחת נוספת. השבוע הודיעה פלייטק לקבוצת עזריאלי שהיא חוזרת בה מכוונתה לשכור חלק מהקומות שיועדו לה במגדל.
פלייטק מבקשת להשתחרר מחוזה השכירות של שתיים וחצי קומות ובנוסף לא תממש את הסכם האופציה לקומה הנוספת. משמעות ההודעה לעזריאלי היא שפלייטק תשכור משרדים בהיקף של שתי קומות בלבד.
מקורבים לחברה הסבירו כי ההודעה לעזריאלי מגיעה על רקע החלטה לצמצם את פעילות פלייטק בישראל. לטענתם, ההחלטה התקבלה על רקע בחינה מחודשת של עלויות התפעול של החברה בישראל וחוסר הכדאיות בפעילות המקומית בהשוואה למדינות אחרות בהן לחברה יש פעילות ענפה.
במסגרת החלטה זו, TradeFx, חברת הבת השנייה של פלייטק, פיטרה 80 מעובדיה בארץ ונותרה עם 100. TradeFx מרכזת את הפעילות הפיננסית של פלייטק והיא מפעילה אתר (Markets.com) למסחר מקוון בחוזי הפרשים (CFD). בדומה לפעילות Xwise, גם פעילות TradeFx נרכשה על ידי פלייטק משגיא עצמו, ובמקרה דנן - תמורת 208 מיליון אירו.
גורמים המקורבים לחברה טענו כי TradeFx מנסה להגדיל את מידת האוטומציה שלה, דהיינו להיות תלויה פחות בהון אנושי ושרוב המפוטרים הם אנשי תמיכה ושירות לקוחות ולא בהכרח אנשי פיתוח.
מדוחות פלייטק לשנת 2015 עולה כי פעילותה הפיננסית, שהיא כאמור פעילות TradeFx, יצרה הכנסות של 60 מיליון אירו, EBITDA של 15.9 מיליון אירו ורווח נקי של 14.2 מיליון אירו, וזאת לעומת הכנסות של 80 מיליון אירו בערך בשנת 2014, ו-EBITDA של בערך 30 מיליון אירו. כלומר, ירידה משמעותית בהיקפי הפעילות ונתון שמסביר את פיטורי העובדים בארץ. דובר פלייטק מסר בתגובה כי "החלטות החברה נלקחות לפי שיקול דעת עסקי".
הלאה: פלייטק אינה החברה היחידה הקשורה לשגיא שמבצעת צמצומים בישראל. קרוסריידר (Crossrider), שנסחרת בבורסה המשנית בלונדון, פיטרה בחודש האחרון 20 מעובדיה בארץ והיא מגייסת במקביל מספר דומה של עובדים ברומניה.
קרוסריידר, שמתמחה באופטימיזציה של תנועת גולשי אינטרנט ככלי ניתוח עבור שוק הפרסום הדיגיטלי. נפגעה מהמשבר אליו נקלעה תעשיית הפרסום הדיגיטלי ומנייתה איבדה 73% מאז שהונפקה. החברה נסחרת כעת לפי שווי של 52 מיליון דולר ולשגיא יש 73% מהונה.
כמו כן, Adience המוחזקת באופן פרטי על ידי שגיא פיטרה את מרבית עובדיה ונותרה עם 8 עובדים בלבד. Adience נרכשה על ידי שגיא תמורת 20 מיליון דולר בשלהי 2014. החברה פיתחה מערכת לניהול משתמשי אפליקציות מובייל המבוססת על טכנולוגיה של למידה עמוקה (Deep Learning). מטרת הטכנולוגיה הייתה להבין את צרכי המשתמש שרק הולכים והופכים ליותר מורכבים עם הזמן והגידול במסות המידע שיש ברשת האינטרנט.
לפי הידוע, מה שנותר מפעילות Adience צפוי להתמזג לתוך פעילות Stucco Media, אף היא ישראלית, שנרכשה על ידי מרקט טק הציבורית, מפעילת מרכז הקניות קמדן מרקט הבריטי שבבעלות שגיא. Stucco נרכשה תמורת 34.5 מיליון דולר במזומן ובמניות, והיא פיתחה פלטפורמה לשיווק אתרי מסחר אלקטרוני.
מי פיטרה וכמה-טדי שגיא
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.