בשבוע שעבר פרסם בנק ישראל את נתוני המשכנתאות לחודש יולי. לפי הנתון שפורסם היה זה עוד חודש חזק עם משכנתאות בהיקף 5.35 מיליארד שקל. אלא שהנתון היה נמוך לעומת התחזיות המוקדמות, שדיברו על משכנתאות בהיקף יותר מ-5.5 מיליארד שקל, בדומה למספרים של חודש יוני.
מבדיקת "גלובס" עולה כי בפועל היה היקף המשכנתאות בחודש יולי גבוה יותר ועמד ככל הנראה על כ-5.6 מיליארד שקל. ל"גלובס" נודע כי נתוני בנק ישראל לא כוללים את חלקה של הראל במיזם המשותף עם בנק לאומי בתחום המשכנתאות, מה שמעוות את תמונת המצב של שוק המשכנתאות. לפי הערכות חלקה של הראל במשכנתאות ביולי עמד על 200-250 מיליון שקל.
נזכיר כי לפני כמה חודשים חתם בנק לאומי על מיזם עם חברת הביטוח הראל, לפיו בשנים 2016-2017 יחלקו שני הגופים במשותף משכנתאות בהיקף של 8 מיליארד שקל, כאשר חלקה של הראל יעמוד על 4 מיליארד שקל. בנק לאומי הוא שינהל את החיתום והגבייה של המשכנתאות, והראל תעמיד סכומים שונים בכל חודש במשך השנתיים.
אלא שהנתונים שמפרסם בנק ישראל לא כוללים את החלק של הראל באותן משכנתאות, אלא רק את חלקו של לאומי, על אף שמבחינת הלקוח, מדובר במשכנתא בנקאית רגילה.
כאמור, התוצאה היא שנתון המשכנתאות שפורסם נמוך מהנתון האמיתי, ומתייחס רק לחשיפת הבנקים לשוק זה. ההשמטה של הראל מנתוני השוק מטה נתון נוסף והוא היקף המשכנתא הממוצעת. לפי הנתון שפרסם בנק ישראל, חלה ירידה משמעותית בנתון זה, שעמד ביולי על 666 אלף שקל, ירידה של כ-5% לעומת חודש יוני שבו המשכנתא הממוצעת נשקה ל-700 אלף שקל.
אלא שכאמור מדובר בנתון מעוות. נתון זה מחושב באמצעות חלוקת ההיקף הכספי הכולל של המשכנתאות במספר המשכנתאות. אלא שמספר המשכנתאות כולל גם המשכנתאות בהן הראל שותפה, בעוד שמהנתון של ההיקף הכספי נעדר חלקה של הראל. אם מוסיפים גם את היקף הכספים שהראל הקצתה למשכנתאות, מגלים שהמשכנתא הממוצעת נותרה כמעט ללא שינוי לעומת חודש יוני.
"לא חושפים נתוני גוף ספציפי"
הסיבה לעיוותים הללו היא שהפיקוח על הבנקים מפרסם רק את הנתונים הקשורים לחשיפת הבנקים למשכנתאות, שכן זה תחום הפעילות של הפיקוח. יחד עם זאת, קשה שלא לתהות האם נכון לפרסם תמונה חלקית, ואם לא ראוי היה לפחות לציין בהערה את היקף המשכנתאות הכולל שחילקו הבנקים, גם אם בסוף מי שהעמיד את הכסף הוא גוף מוסדי.
גורמים בבנק ישראל מציינים כי הסיבה שלא מתפרסם גם הנתון המלא הוא מכיוון שמדובר בנתון של גוף אחד (הראל - ע.א), ובבנק המרכזי נמנעים מחשיפת נתונים של גופים ספציפיים, ומפרסמים רק נתונים מצרפיים של השוק. יחד עם זאת, בבנק ישראל מציינים כי בעתיד ימצאו דרך לשקף את הנתונים המלאים, על אחת כמה וכמה אם חלקם של המוסדיים בהלוואות המשותפות יגדל.
נזכיר כי בשנים האחרונות התרחב באופן משמעותי שיתוף הפעולה בין הבנקים לגופים המוסדיים במתן אשראי, והם נתנו במשותף הלוואות בעשרות מיליארדי שקלים. אלא שמדובר היה בעיקר במתן אשראי עסקי.
בשנה האחרונה שיתופי הפעולה בין הצדדים הגיעו לתחום המשכנתאות. בפרק זמן זה מכרו הבנקים למוסדיים מתיק המשכנתאות שלהם הלוואות ב-2.4 מיליארד שקל. מדובר בהיקף זניח של פחות מ-1% מתיק המשכנתאות, שנושק כיום לרף ה-300 מיליארד שקל, ואולם נראה כי העסקאות האחרונות הן רק יריית הפתיחה. הראל ולאומי חתמו כאמור על מיזם משותף למשכנתאות חדשות, ולא מן הנמנע כי מיזמים דומים יוקמו בעתיד.
מדוע החל שיתוף הפעולה בתחום המשכנתאות? הבנקים מתמודדים כיום עם מגבלות הון נוקשות, שגרמו להם לכלכל היטב את צעדיהם בחלוקת האשראי ולנהל את ההון שלהם בצורה הדוקה יותר. בנק ישראל גם הטיל בשנים האחרונות מגבלות בתחום המשכנתאות, שכללו הגדלה של ההון העצמי שהבנק צריך לרתק אל מול המשכנתאות שהוא נותן.
מבחינת המוסדיים, מדובר על מענה לצורך במציאת אפיקי השקעה שיניבו תזרים הכנסה נאה לטווח ארוך. הצורך הזה גובר במיוחד לאור המחירים הגבוהים של הנכסים בשוק ההון. כל זה קורה כשהמוסדיים לא רק צריכים לנהל את מאות מיליארדי השקלים שבידם, אלא גם נדרשים להשקיע מדי חודש כספים חדשים המופקדים אצלם.
בשורה התחתונה, אמנם הבנקים ימשיכו כנראה להיות הדומיננטיים בשוק המשכנתאות בשנים הקרובות, אבל הצגת נתונים המפלחים את שוק המשכנתאות בפרמטרים שונים רק במקרים בהם מדובר בחשיפה של הבנקים מעוותת את התמונה של מצב השוק כולו.
נתוני המשכנתאות לחודש יולי
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.