בנאומו האחרון במושב השנתי של העצרת הכללית של או"ם, קרא הערב (ג') נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לפלסטינים להפסיק את ההסתה ולישראל - לזנוח את רעיון הכיבוש. זה היה האזכור היחידי של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, והוא הובא כאחת מהדוגמאות לחוליי החברה הגלובלית, לא כאחת מהמטרות המרכזיות של מדיניות החוץ האמריקאית.
"יהיה טוב יותר לישראלים ולפלסטינים אם הפלסטינים ישימו קץ להסתה ויכירו בזכותה של ישראל להתקיים", אמר אובמה. "ישראל צריכה להכיר בכך שאינה יכולה לשלוט בשטחים פלסטיניים ולהתנחל בהם דרך קבע".
קודם, לכן בנאום הפתיחה של מושב העצרת, אמר מזכ"ל או"ם, באן קי-מון, כי "50 שנות כיבוש (ישראלי) והתנחלויות בלתי חוקיות - זה טירוף".
התבטאות אובמה על הסכסוך הישראלי-פלסטיני היה שולית בנאומו. למעשה, זה היה נאום של מנהיג ליברלי, שדיבר בשבחי הגלובליזם והקפיטליזם, אך קרא לתקן אותם במאמץ לשפר חייהם של מיליארדים. מבחינה מסוימת, דבריו היו אזהרה לשליטי תבל להישמר מנטיות לאומניות ופרוטקציוניסטיות שמאפיינות את המועמד הרפובליקאי לנשיאות, דונלד טראמפ.
הגלובליזם והקפיטליזם, למרות תרומתם העצומה לאנושות, יצרו גם בעיות ממשיות, כמו אי שוויון כלכלי והחנקת הדמוקרטיה, ואלה נזנחו, אמר אובמה. "וכך, עולות לקדמת הבמה העולמית, במדינות העשירות ביותר והעניות ביותר, השקפות עולם חלופיות - פונדמנטליזם דתי, התנהלויות פוליטיות שמבוססות על מוצא אתני ועל שבטיות, לאומניות אגרסיבית ופופוליזם גס. לפעמים השקפות כאלה יוצאות מהשמאל הקיצוני, אך לעיתים תכופות יותר הן נולדות בימין הקיצוני. כך או כך, מחוללי ההשקפות האלה מבקשים לחזור לעולם שלדעתם היה טוב יותר, פשוט יותר ולא נגוע בהשפעות חיצוניות. איננו יכולים להתעלם מהשקפות האלה. הן עוצמתיות. הן משקפות אי שביעות רצון בקרב רבים מדי בקרב האזרחים שלנו".
אך הוא הזהיר: "מדינה שתקיף עצמה בחומות תמצא עצמה כלואה... לפני שליטים עריצים, שמבקשים להנציח את שלטונם, פתוחות שתי דרכים: לחזק את הדיכוי, או לחפש אויבים מבחוץ... לפני כולנו ניצבות שתי אפשרויות: אנו יכולים לבחור בהתקדמות ולדבוק במודל של שיתוף פעולה ואיטגרציה; לחלופין, אנו יכולים לסגת לעולם מפולג לאורך קווי שבר של שבטיות, דתות ותרבויות... אני רוצה לשכנע אתכם שאנו חייבים להתקדם... התשובה אינה יכולה להיות דחיה של אינטגרציה גלובלית".
בה בעת, הקפיטליזם צריך לתקן את עצמו, הכריז נשיא ארה"ב: "מדינה שתדרוש פחות מהאוליגרכים שלה ויותר מהאזרחים מהשורה, תירקב מבפנים". הוא מנה שורה של חוליים: "השלטונות במדינות מתפתחות מדכאים לעיתים קרובות את האיגודים המקצועיים. צמיחת המעמד הבינוני נבלמת בגלל שחיתות וחסר השקעות. ממשלות עם מודלים כלכליים מבוססי יצוא, שנוקטות מדיניות מרקנטליסטית, מערערות את הקונסנסוס שעליו מושתת הסחר הגלובלי. ובינתיים - ההון הגלובלי אינו נתון לשליטה. כמעט שמונה טריליון דולר צבורים במקלטי מס. מדובר במערכת בנקאית מפוקפקת שנמצאת מחוץ להישג ידו של כל משטר פיקוח"
"עולם שבו אחוז אחד מהאנושות שולט באותה כמות הון שנמצאת בשליטת 99% הנותרים לעולם לא יהיה יציב", התריע אובמה. "אני מבין שהפערים םבין עשירים לענייים אינם חדשים, אך בדיוק כפי שילד ברובע עוני יכול לראות את גורד השחקים הסמוך, הטכנולוגיה כיום מאפשרת לכל בעל סמארטפון לראות כיצד חיים בעלי זכויות היתר ולהשוות זאת לאורח חייו שלו. ציפיות האוכלוסיה עולות מהר יותר מכפי שהממשלות מסוגלות לענות עליהן. תחושה מחלחלת של אי צדק מערערת את אמון האוכלוסיה בשלטונות".
אבל, הוסיף הנשיא, אין תחליף למערכת הדמוקרטית והכלכלית הנוכחית: "אני מאמין שהשוק החופשי, ממשלות שנותנות דין וחשבון לאזרחיהן, דמוקרטיה, זכויות האדם והחוק הבינלאומי - עם כל הפגמים שיש בעקרונות האלה - כל אלה הם עדיין הבסיס המוצק ביותר להתקדמות האנושית במאה הזו".
אובמה הודה, שהקיצוניות והאלימות הבין-עדתית והבין-דתית עושות שמות במזה"ת ובמקומות אחרים, "ולא יהיה אפשר לבלום מגמה זו בנקל". למעשה, זו היתה הודאה בחוסר יכולתה של ארה"ב להשכין שלום בסוריה, בסכסוך הישראלי-פלסטיני ובמוקדי אלימות אחרים: "אם נהיה ישרים כלפי עצמנו, אנו צריכים להבין ששום כוח חיצוני לא יוכל לכפות על קהילות מדתות שונות, או ממוצא אתני שונה, לחיות בשלום זו בצד זו. עד שלא יימצאו פתרונות לבעיות בסיסיות כיצד יכולות קהילות שונות לחיות זו בצד זו, הקיצונים יוסיפו לשרוף. בני אדם רבים מספור יוסיפו לסבול".
אובמה מתוכנן להיפגש מחר עם רה"מ בנימין נתניהו. הבית הלב הודיע, כי הסכסוך הישראלי-פלסטיני יהיה אחד מנושאי השיחה.
שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, מתח ביקורת חריפה על דברי מזכיר או"ם, ש-50 שנות כיבוש ישראלי הן "טירוף".
"הטירוף האמיתי הוא של או"ם", אמר דנון. "במקום לתקוף את ההסתה והטרור ובמקום להביא את אבו מאזן לשולחן הדיונים, המזכ"ל בחר לתקוף פעם נוספת את מדינת ישראל. מדובר באובססיה מטורפת כלפי ישראל שהגיע הזמן להפסיקה".
ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני) אמר הערב, בתגובה על נאם אובמה באו"ם: 50 שה לאחר מלחמת ששת הימים, מתעלמת ישראל מעמדת הקהל הבינלאומי שהולכת וסוגרת עלינו. הגישה הבינלאומית מבקש לקדם הסדר ביננו לבין הפלסטינים, אך רה"מ מוביל את ישראל למבוי סתום ולבדידות. אחרוני ידידנו ינטשו אותנו אם לא נשכיל ליישב את הסכסוך הארוך הזה. לנתניהו ניתנת הזדמנות בנאומו הקרוב באו"ם להפשיר את הקיפאון. יש להניח שכהרגלו הוא לא יחמיץ הזדמנות להחמיץ הזדמנות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.