יום אחרי הבקשה להקפאת הליכים מצד אורתם סהר, רוכשי דירות שהחברה מעורבת בהקמתן תוהים מה יהיה בהמשך הדרך. במקביל, העובדה שהחברה בחרה להשתתף במכרזי התוכניות הממשלתיות השונות - "מחיר מטרה" ו"מחיר למשתכן" - מציבה סימני שאלה גם לגבי המשך קידום ובניית הדירות המוזלות.
מהבקשה שהגישה אתמול אורתם סהר עולה כי החברה מעורבת בבניית לא פחות מ- 5,500 יחידות דיור - כמות עצומה ששקולה לבניית עיר קטנה בסדר גודל של 20 אלף תושבים. עו"ד עמיאל קסטוריאנו, מומחה בנדל"ן, מסביר כי למרות זאת, רוכשי הדירות לא צריכים להיות מודאגים יתר על המידה. "לצערנו, מקרים מסוג זה, בהם חברה קבלנית או יזמית נקלעת לקשיים כלכליים, מתרחשים לעיתים קרובות בשנים האחרונות", הוא אומר.
"מבחינה משפטית, בהיבט של רוכשי הדירות יש להבחין בין פרויקטים בהם החברה מהווה קבלן מבצע לבין פרויקט בו החברה היא יזמית העומדת ישירות מול רוכשי הדירות. במקרה הראשון", מציין עו"ד קסטוריאנו, "על אף שמדובר בחברה גדולה בכל קנה מידה, ההשפעה על רוכשי הדירות הינה מינורית, היות שהחברה היזמית היא זאת שהתחייבה למול רוכשי הדירות, והיא תיאלץ לעמוד בהתחייבויותיה על אף קריסת החברה המבצעת.
"במקרה השני בו החברה שימשה כחברה יזמית, הנושא הוא הרבה יותר מורכב מבחינת רוכשי הדירות וההשלכות הן יותר משמעותיות. אמת היא שבפן הכספי, מאז המקרה המצער של חברת חפציבה תוקן חוק המכר דירות, כך שכספם של רוכשי הדירות מובטח הן בערבות בנקאית והן בבטוחה אחרת שהחוק מחייב, אולם נזקים אחרים אינם מן הנמנע. איחור במסירת הדירות, שינויים באיכות הבנייה, תשלומים נוספים להשלמת הפרויקט וכיו"ב, הם אירועים שכיחים שעתידים לקרות ויש לקחת אותם בחשבון".
השותפים בפרויקטים ייקחו את המושכות
נכון להיום החברה מעורבת בבניית פרויקט מחיר מטרה בראש העין וזכתה גם במכרזי מחיר למשתכן יחד עם שותפים אחרים בקרית מוצקין, טירת הכרמל, ראש העין וקרית גת. בסך הכל מדובר בכ-1,000 דירות במסגרת התוכניות הממשלתיות. נציין שברובם המכריע של המכרזים טרם החלה הבנייה והפרויקטים נמצאים בשלבים התחלתיים מאוד. מסיבה זו, העובדה שהחברה נקלעה כעת למשבר לא תעצור את הפרויקטים באמצע. גורמים בענף משערים שבשל העובדה שלחברה שותפים בפרויקטים הללו, הם ייקחו את המושכות בקידום הפרויקט. אבל במקביל, הדבר עשוי לגרור עיכוב בהתקדמות הפרויקטים.
מחברת אפי קפיטל ששותפה עם אורתם בפרויקטים של מחיר מטרה ומחיר למשתכן, נמסר היום כי "בראש העין החברה בוחנת את מכלול האפשרויות להמשך רציף של העבודות בהתאם להחלטות בית המשפט. בפרויקט בקרית מוצקין החברה פועלת לקידום הפרויקט כמתוכנן, וייבחר קבלן ביצוע אחר".
במשרד האוצר לא מתרגשים ומסבירים שבדיוק למצב מעין זה נועדו הערבויות השונות בתוכניות הממשלתיות. "משרד האוצר מאחל לאורתם סהר יציאה מהמשבר, ומבקש להרגיע את הרוכשים כי לא תהיה למצבה השפעה מהותית על פרויקט מחיר למשתכן", נמסר מהאוצר. "כדי להימנע מפגיעה בציבור במקרים כמו אי עמידה בלוחות זמנים, הקפאת הליכים או הליכי פשיטת רגל, ניתנו מלכתחילה ערבויות ביצוע לטובת המדינה. במקרה הצורך ינקוט משרד האוצר בצעדים הנדרשים, לרבות מימוש הערבויות ואף ביטוח ההסכם והוצאת החברה מהפרויקט.
"יחד עם זאת, אנו מאמינים בפרויקטים של מחיר למשתכן ובכלכליותם, ועל כן סביר להניח שבמסגרת ההליכים (ודאי בהקפאת הליכים אבל גם בכינוס נכסים או פש״ר) הפרויקטים יימשכו, גם אם הזכויות בהם ימומשו במסגרת ההליכים".
נציין כי בעבר נשאל יו"ר מטה הדיור באוצר, אביגדור יצחקי, מה יקרה במקרה שחברה לא תצליח לעמוד בתנאי המכרז, וזאת בעיקר לאור ההצעות הנמוכות שהוגשו על-ידי קבלנים בחלק מהמכרזים, והחשש שלא יעמדו בהן. על כך אמר יצחקי כי המדינה תהיה ערבה להתקדמות הפרויקטים, ובמקרה שתצטרך תדאג להחלפת הקבלן.
עו"ד חיות גרינברג, המייצגת את עובדי אורתם סהר, מסרה: "עובדי אורתם סהר קיבלו את מלוא המידע העדכני המצוי בידי החברה. העובדים נותנים אמון בחברה ובמנהליה ובטוחים ביכולתה להתאושש. העובדים מעניקים גיבוי להנהלת החברה לבצע את כל הפעולות הנדרשות, על-מנת שפעילות אורתם סהר תשוב למסלולה. כל מסר אחר שיצא או ייצא בעילום שם אינו על דעת כלל העובדים. יש לתת להנהלת החברה את הזמן הדרוש כדי לייצר מענה מקיף ושלם לסיטואציה שנוצרה, וכך בכוונת עובדי החברה לנהוג".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.