נגיד הבנק המרכזי האירופי, מריו דראגי, עונה לביקורת הגוברת נגד מדיניות ההקלה המוניטרית שהבנק נוקט בשנים האחרונות. לדבריו, מדיניות אותה מוביל הבנק המרכזי הצליחה לבלום את המשבר בגוש האירו וחילצה את הכלכלה מדפלציה מתמשכת.
בנאום שנשא בברלין, דראגי הגן על מדיניות ה-QE, במסגרתה הבנק המרכזי חתך את הריביות לרמת שפל (ריבית הפקדונות בטריטוריה שלילית של מינוס 0.4% וריבית ההלוואות ברמה של 0%) ורוכש אג"ח ממשלתיות וקונצרניות בהיקף של עשרות מיליארדי אירו מדי חודש.
המטרה של מדיניות ההקלה המוניטרית היא להגביר את פעילות האשראי של הבנקים, להזרים לסקטור העסקי עשרות מיליארדי דולרים ולהגביר את הביקושים של משקי הבית וכפועל יוצא מכך להעלות את קצב האינפלציה.
המבקרים של התוכנית האגרסיבית שנוקט ה-ECB טוענים כי היא נכשלה מאחר והסיוע שניתן לסקטור העסקי לא חלחל למשקי הבית, זאת מאחר והעסקים לא הרחיבו את כוח האדם שלהם, לא העלו את שכר העובדים ולא השקיעו באופן ניכר בהרחבת הפעילות. המבקרים טוענים עוד כי עדות לכך ניתן לקבל מהתרחבות הפערים בין העשירים לעניים, שיעור האבטלה שנותר גבוה בגוש האירו ומקצב האינפלציה הנמוך.
"יש לנו את כל הסיבות להאמין שהצעדים האחרונים שנקטנו, המדיניות המוניטרית פועלת כמתוכנן", אמר דראגי. "היא מגדילה את הצריכה ואת ההשקעות ויוצרת משרות חדשות", הוא ציין והוסיף כי הצעדים האגרסיביים לא הגדילו את הפערים הכלכליים בין העשירים לעניים.
למרות שקצב האינפלציה בגוש האירו נמוך מאוד ושוהה ברמה של 0.4% בחישוב שנתי, הרחב מיעד של 2% שהציב הבנק, דראגי הכריז על ניצחון במלחמה של הבנק בדפלציה ואמר כי הבנק הצליח למנוע סחרור נוסף המחירים מטה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.