אם לא יחול שינוי של הרגע האחרון, בנק הפועלים צפוי להציג בשבוע הבא תוכנית התייעלות נוספת, שתכלול פרישה מרצון של מאות עובדים. ל"גלובס" נודע כי החידוש המרכזי בתוכנית הנוכחית לעומת תוכניות קודמות שביצע הבנק בשנים האחרונות, הוא בכך שהיא תיפתח גם לעובדים בגילאים צעירים יותר, זאת בעוד תוכניות קודמות הוצעו בעיקרי לעובדים שבסוף גילאי ה-50.
לפי הערכות, לעובדים הצעירים יוצע לפרוש בתמורה לפיצויים בגובה של 270%. עוד מסתמן מהתוכנית המתגבשת כי לעובדים המבוגרים יותר (ככל הנראה החל מגילאי 53 ומעלה) יוצע לפרוש בתמורה למענק, כאשר החל מגיל מסוים יקבלו אותם עובדים גם פנסיית גישור עד ליציאתם לפנסיה.
התוכנית, שהוגשה באחרונה לאישור המפקחת על הבנקים ד"ר חדוה בר, תיהנה מהקלה חשבונאית שהעניקה המפקחת על הבנקים לתוכניות ההתייעלות שיוגשו עד סוף השנה. משמעות ההקלה היא שעלות התוכנית לא תפגע ביחס הלימות ההון של הבנק.
זו תוכנית ההתייעלות הראשונה שמוביל מנכ"ל בנק הפועלים, אריק פינטו, שנכנס לתפקידו לפני כ-3 חודשים. יחד עם זאת, פינטו מכיר היטב את מהלכי ההתייעלות בבנק, והוא לקח בהם חלק מרכזי בתפקידיו הקודמים שמילא בבנק.
ייתכן כי בשלב ראשון התוכנית תוצע למספר נמוך יחסית של עובדים, ותורחב בהתאם לביקוש. בסה"כ, מתכננים בבנק לבצע קיצוץ של מאות משרות ב-3 השנים הקרובות באמצעות תוכנית הפרישה מרצון, הפרישה הטבעית הצפויה בבנק וכן קיצוץ במצבת העובדים הזמניים.
נזכיר כי בנק הפועלים ביצע בשנים האחרונים סדרה של מהלכי התייעלות עמוקים, שכללו מספר תוכניות של פרישה מרצון שהביאו לפרישה של מעל ל-2,000 עובדים בשנים האחרונות.
בנק הפועלים נהנה מיחס יעילות טוב יחסית (השני בטיבו במערכת אחרי מזרחי טפחות), בזכות היתרון לגודל ומהלכי ההתייעלות שעשה לאורך השנים. ההתייעלות בבנק נמשכת כל העת, ומתבטאת בין היתר בסגירת סניפים, המתבצעת בקצב ממוצע של 10 סניפים בשנה.
תוכנית ההתייעלות הנוכחית של בנק הפועלים מצטרפת לתוכניות שהשיקו גם בנק לאומי ודיסקונט בחודשים האחרונים, ושגם בהם הוצעו פיצויים מוגדלים בסדר גודל של 270%. הפיצויים הגבוהים הביאו לכך שבלאומי נרשם ביקוש גבוה לתוכנית, ותוך מספר שבועות נסגרה ההרשמה לפרישת 700 עובדים. נזכיר כי בדומה לפועלים, גם לאומי פתח את תוכנית ההתייעלות שלו גם לעובדים הצעירים יותר.
הדיבידנד בדרך
במקביל להתייעלות המתוכננת, הודיע היום גם בנק הפועלים כי קיבל אישור מהפיקוח על הבנקים להגדיל את שיעור הדיבידנד מ-20% מהרווח הרבעוני ל-30% מהרווח. שיעור החלוקה יתעדכן כבר בדוחות הרבעון השלישי שיפורסמו בחודש הבא.
ההודעה נחשבה למפתיעה, שכן ההערכות היו כי הבנק יקבל אישור להגדלת הדיבידנד רק לאחר שתסתיים חקירת הרשויות האמריקאיות בפרשה בגינה נחשד הבנק כי סייע ללקוחותיו האמריקאיים להעלים מס.
נזכיר כי לפני מספר שבועות הודיע הבנק כי יבצע הפרשה של 70 מיליון דולר בגין חקירה זו בדוחותיו הקרובים, וזאת על אף שטרם הגיע להסדר עם הרשויות בנושא. הפרשה זו היוותה שינוי במדיניות הבנק, שעד היום ביצע הפרשות בסוגיית החקירה רק לאחר שבנק ישראל אילץ אותו לעשות זאת.
בשוק ההון העריכו כי בעקבות ההפרשה זו, המהווה סוג של כרית ביטחון, נעתר בנק ישראל לבקשה להגדלת הדיבידנד. אולם בסביבת הבנק טוענים כי אין קשר בין האירועים.
הגדלת הדיבידנד הנוכחית אינה היעד הסופי של הבנק בתחום הדיבידנד. הבנק רוצה להגיע לשיעור דיבידנד של 50% מהרווח. אולם הגדלה זו תתאפשר ככל הנראה רק לאחר סיום החקירה בארה"ב בשנה הבאה.
בנק הפועלים חילק לאורך השנים דיבידנד בהיקף גבוה, אך הדיבידנדים נעצרו בבנקים בעקבות המשבר הפיננסי בשנת 2008, והחרפת הנחיות בנק ישראל בנושא דרישות ההון.
מאז שיפר בנק הפועלים את יחס הלימות ההון (היחס בין ההון עצמי לנכסי הסיכון ובראשם תיק האשראי) באופן משמעותי. נכון לסוף יוני עומד יחס הלימות ההון על קרוב ל-10.5%, זאת בעוד היעד לסוף שנת 2016 הוא 10.2%. היעד לסוף שנת 2017 עומד על 10.75%, ולאור שיעורי הרווחיות של הבנק, נראה כי הוא לא יתקשה להגיע אליו.
על רקע השיפור ביחס ההון, לפני 3 שנים שב בנק הפועלים לחלק דיבידנד, ביחד עם הבנק הבינלאומי ומזרחי טפחות. מאז חילק בנק הפועלים דיבידנד בהיקף של 1.77 מיליארד שקל, מהם קיבלה בעלת השליטה בבנק שרי אריסון כ-360 מיליון שקל.
נציין כי הגדלת שיעור הדיבידנד בבנק נעשה בכדי לשפר את מערכת היחסים של הבנק עם שוק ההון, ולהגדיל את אטרקטיביות המניה. יחד עם זאת, המהלך נעשה גם בעידוד קבוצת אריסון, המחזיקה בשליטה בבנק ובכ-20% ממניותיו, שכן הדיבידנדים מהווים מקור הכנסה חשוב לקבוצה.
עוד נזכיר כי בימים אלה מבצעת קבוצת אריסון מהלך פיננסי למיחזור של חלק מהחוב של הקבוצה לבנקים ולמוסדיים, ובמקביל מבצעת מהלך של פירעון מוקדם של חלק מהחוב. הגדלת שיעור הדיבידנד מהבנק, מהווה רוח גבית לאריסון בביצוע המהלך המתוכנן.
הנכונות של המפקחת על הבנקים ד"ר חדוה בר לאפשר לבנק הפועלים להגדיל את הדיבידנד, היא ביטוי למדיניות של בר עליה הצהירה באחרונה ולפיה הבנקים בישראל יוכלו להגדיל את שיעור הדיבידנד המחולק לבעלי המניות, לאור איתנותם הפיננסית.
הציפייה היא שבנק לאומי ודיסקונט, שלא חילקו דיבידנד מזה מספר שנים, ישובו לחלק כבר בשנה הבאה. לבנק הבינלאומי אין כיום מגבלה על חלוקה לאור יחס הלימות ההון הגבוה שלו. מזרחי טפחות מחלק כיום 15% מהרווח כדיבידנד. הציפייה בעבר הייתה כי לאחר שהבנק יסיים את החקירה בארה"ב הוא יגדיל את שיעור הדיבידנד, אך לאור העובדה שפועלים קיבל אישור להגדלת החלוקה בטרם הסתיימה החקירה, ייתכן שתרחיש דומה נראה גם במזרחי טפחות.
פועלים
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.