רצף של בועות מחירי נכסים התהווה בסין, כתוצאה מצונאמי של כספים ספקולטיביים שנשפך ממניות לאג"ח ולסחורות (קומודיטיז).
הבועה הברורה ביותר למראית עין היא שוק הדיור, אבל עליות מחירי נרשמות גם בשוקי נישה כמו יצירות קליגרפיה, ענתיקות ואמנות. במאי זינקו מחירי חוזי פולי סויה המשמשים להאבסת חזירים ב-40%. מחזור המסחר החודשי של 600 מיליון טון היה גבוה פי תשעה מהצריכה השנתית של פולי סויה בסין. הפי.וי.סי, החומר הפלסטי לייצור צינורות ועוד, התייקר עד כה השנה ב-40% בבורסת הסחורות של דליאן בסין.
הכלכלה השנייה בגודלה בעולם מאיטה את צמיחתה. אשראי קל ותמריצים תקציביים בזה אחר זה במטרה להמריץ אותה, גרמו לכך שסין טובעת בכסף, שרודף אחרי מספר מוגבל של השקעות אפשריות. היצע הכסף בסין זינק פי ארבעה משנת 2007, והמזומנים החדשים לכודים במידה רבה בתוך סין, בגלל הפיקוח הממשלתי על ההון.
"יש מעט מאוד מקומות להשקעה בכלכלה הריאלית, ולכן הכספים זורמים למה שנקרא 'כלכלה וירטואלית'", אמר יאנג דלונג, כלכלן ראשי בקרן ניהול ההשקעות פירסט סיפרונט שמנהלת 6 מיליארד דולר ופועלת מהמרכז התעשייתי של שנזן. הקרן צמצמה באגרסיביות את החזקותיה במניות בשנה האחרונה, ועברה לאג"ח ולסחורות.
המחירים הנוסקים והמסחר הקדחתני מפחידים את הכלכלנים ואת מנהיגי סין, שחוששים שהתרחבות אשראי הרחיקה לכת והיא יוצרת תופעות לוואי מסוכנות.
"אי אפשר לדעת מתי נמצאים בבועה, אבל הרצף של מיני-בועות הוא איתות טוב למדי לכך שאתה נמצא בבועה, במבט היסטורי", אמר מייקל פיטס, פרופסור למימון באוניברסיטת פקינג. "יהיה צורך בצירופי מקרים כלכליים רבים מדי כדי שכל בועות המיני הללו לא יהיו סימן לבעיה כלכלית גדולה יותר".
השלטונות מזהירים
במאי פרסם היומון הרשמי הסיני "People's Daily" ראיון בעמודו הראשון עם "דמות סמכותית" שלא זוהתה, שהתברר שנכתב על ידי בכירי היועצים הכלכליים של הנשיא שי ג'ינפינג. ה"ראיון" הזהיר שללא ניהול ראוי, אשראי מופרז עלול להצית משבר פיננסי מערכתי, מיתון ומחיקה של חסכונות.
לסיכונים הללו יש משמעות עולמית. המסחר בעפרות ברזל בסין משגר השנה את מחירי הסחורה הזו למסע ברכבת הרים של עליות ומורדות. שוקי המניות באסיה, אירופה וארה"ב ירדו כאשר שוק המניות הסיני קרס בשנה שעברה.
הסיכונים גדלים מפני שהשקעות ספקולטיביות מתבצעות על ידי חתך מייצג של בנקים, חברות וקרנות השקעה בסין. מיליוני משקיעים הכניסו את חסכונותיהם למוצרי השקעה חדשים בתשואה גבוהה. כמה מוכרים של מוצרים אלו כבר קרסו, והציתו מחאות ציבוריות.
הפוליטביורו, הגוף העליון של המפלגה, אמר ביולי שבועות נכסים הן בין "הסיכונים והאיומים הפוטנציאליים שמחייבים תשומת לב רבה", לפי המדיה הממשלתית. פרשנים אמרו שזו הייתה הודעה ראשונה של הגוף הזה שהתייחסה לבועות נכסים, והיא נבעה כנראה מזינוקים במחירי נדל"ן בערים הגדולות בסין.
מחירי דירות בשנזן עלו בשנה שעברה ב-47.5%, לפי סוכנות הנכסים נייט פרנק. זו הייתה ההתייקרות הגבוהה ביותר בעולם. באוקלנד, ניו זילנד, נרשמה ב-2015 ההתייקרות השנייה בגובהה בעולם של דירות, 25%.
כדי לצנן את שוק הדיור, כמה ערים בסין העלו את דרישות המקדמה והגבילו כמה רכישות. ההנהגה הלאומית בסין לא אכפה מדיניות חדשה לצינון קדחת הקניות בשוק הדיור.
גאות בחוב
החוב הכולל של סין - ממשלה, עסקים ומשקי בית - צפוי להגיע השנה ל-260% מהתוצר הגולמי, לעומת 154% בשנת 2008, לפי אנליסטים של קבוצת גולדמן זאקס. זוהי אחת מעליות החוב הגדולות בהיסטוריה המודרנית.
יחס החוב לתמ"ג הסיני חרג מהתוואי הרב-שנתי שלו בערך פי שלושה מהעלייה שנרשמה בארה"ב לפני המשבר של 2008, לפי הבנק להסדרים בינלאומיים בבאזל, שווייץ, שהוא קונסורציום של בנקים מרכזיים בעולם.
הגאות בחוב הסיני החלה עם חבילת תמריצים ממשלתית שהייתה קשורה למשבר. החוב הציבורי (ממשלתי) והתאגידי-עסקי בסין עלה אז פי שלושה לכ-22 טריליון דולר כאשר מנהיגי המפלגה הקומוניסטית השתמשו באשראי קל כדי לתמוך בחברות ממשלתיות כושלות, ולעמוד ביעדים השנתיים של הצמיחה הכלכלית.
הצד השלילי של העברת כה הרבה כספים מסוג נכסים אחד למשנהו התפרץ עם קריסת שוק המניות הסיני בקיץ 2015, שמחקה 5 טריליון דולר או 43% משווי המניות הסיניות בנקודה אחת. בורסת שנחאי הכפילה את ערכה מיוני 2014 עד יוני 2015 כאשר המשקיעים לוו 300 מיליארד דולר כדי לקנות מניות.
כדי לייצב את שוק המניות, הרשויות הגבילו את מכירות החסר, ו"צוות לאומי" של משקיעים מוסדיים שהוקם על ידי הממשלה לתמיכה בשוק התערב כדי לקנות מניות חבולות מאוד.
הכסף החל לזרום לשוק האג"ח. משקיעים רבים קנו אותן בכסף שלוו עם ביטחונות באג"ח שהם כבר החזיקו, וחזרו על התהליך הזה שוב ושוב. סך ההלוואות הללו הגיע לפי 2.5 מגודל שוק האג"ח, 7 טריליון דולר, לפי אנליסטים. הגאות הזו הואטה רק כאשר תשואות האג"ח התהדקו ונראו פחות אטרקטיביות מסוגי נכסים אחרים.
ברבעון הראשון השנה, סך האשראי בסין עלה בעוד 690 מיליארד דולר, בערך פי שלושה מגודל כלכלת אירלנד.
ספקולציות בסחורות
אחר כך הגיעה התפרצות של ספקולציות בסחורות, שהעלתה מחירים של כמה מהן ללא קשר לנתוני היצע וביקוש כלכליים. חוזי עפרות הברזל זינקו ב-50% מינואר עד אפריל השנה, למרות שנמלי סין היו עמוסים בעפרות ברזל. במאי המחירים צנחו.
גם חוזי הפלדה גאו למרות החששות מעודף יכולת ייצור של פלדה. ג'יאנגסו שגאנג, יצרנית פלדה, סיימה את 2015 בהפסד, וחזרה לרווחיות בינואר-יוני השנה בין היתר מפני שעליית מחירי החוזים העלתה את שווי התוצרת שלה.
שגאנג עצמה היא ספקולנטית. כדי לקזז את אקלים העסקים הקשה, החברה הקימה לפי אתר האינטרנט שלה חטיבה ל"חוזים פיננסיים, השקעות סיכון ונדל"ן".
בסוף 2015 אישרה מועצת המנהלים של החברה, שפועלת ממחוז ג'יאנגסו בסין, רכישה של מוצרי ניהול הון בסך 600 מיליון דולר. מוצרים אלו הם מכשירי השקעה קצרי מועד בנכסים כמו חובות רעים עד סחורות. השוק הזה צמח לשווי נכסי של 4 טריליון דולר בסין.
מוצרי ניהול הון רבים ממומנים על ידי הלוואות בשוק הריבית הבין-בנקאית הזולה, שעלולות להיפגע אם הבנק המרכזי יחליט להעלות את הריבית, לפי לוגן ווייט, מנהל בחברת המחקר רודיום גרופ.
עד כה, מוצרי ניהול ההון שרכשה שגאנג שיפרו את שורת הרווח שלה, לפי הדוחות הכספיים.
התנודתיות במחירים היא מתנה לכמה משקיעים. שייאו צ'אוג'יאנג, מנהל קרן שנזן רואיקה עם 30 מיליון דולר, אומר שהוא הרוויח מקפיצה ממניות לחוזים על פלדה ועפרות ברזל, ואחר כך פולי סויה וכותנה. כעת הוא חושב על סחורות חקלאיות נוספות.
"אנחנו עוקבים מקרוב אחרי השינויים במדיניות, ועוקבים אחרי תנועת ההון בשוק", אומר שייאו, שמשקיע כעת את כל נכסי הקרן שלו בסחורות, לעומת 70% בשוק המניות במחצית 2015.
כלכלנים אומרים שלסין יש עדיין יכולת להמשיך להרחיב את האשראי שלה במשך זמן מה. הרשויות יכולות להימנע ממשבר כאשר ההאטה הבלתי נמנעת תגיע. למדינה יש שוק הון סגור יחסית ויתרות מט"ח אדירות, והחובות שלה נקובים ביואן והם אינם חיצוניים בעיקרם. זה אומר שיש מעט כסף זר שיברח מהמדינה.
הוצאת האוויר מבועות המחירים מסכנת את סין יותר. כמה עסקים לא רווחיים בבעלות המדינה זקוקים לכסף קל כדי לגלגל הלאה חובות שהם אינם יכולים לפרוע. לפי שעה לפחות, הרשויות מנסות לשלוט בכל בועה כשהיא מתנפחת.
הכלל בסין הוא: "תמיד יש שם בועה", אומר אריק סטיין, מנהל תיקים בחברת ניהול הנכסים איטון ואנס, שמנהלת 13 מיליארד דולר ברחבי העולם, כולל בסין.
החומה הגדולה של הכסף הסיני
שוקי ההון הסיניים שיכורים זה זמן רב, אבל השנים האחרונות היו סוערות במיוחד. מחזורי גאות ושפל, חלקם של כמה חודשים, אחרים של כמה שבועות - נדדו ממניות לאג"ח, סחורות ומטבעות וירטואליים.
הרשויות משחקות משחק של "להכות בראש" נגד הספקולנטים, והן מחסלות בועה אחרי בועה, כאשר בכל פעם מבצבצת בועה אחרת. ההגבלות על המרת יואן במט"ח מקשות על המשקיעים הזרים. יותר מדי כסף רודף אחרי מעט מדי הזדמנויות השקעה כאשר הכלכלה השנייה בגודלה בעולם סובלת מהאטה.
הנה כמה מהבועות שהיו מתחילת 2015:
d מניות: בורסות שנחאי ושנזן גאו בתחילת 2015, ושיגרו את תמחורי המניות לשיאים חדשים. המדיה הרשמית עודדה מיליוני משקיעים חדשים להיכנס לשוק, והם לוו טריליוני יואן כדי לקנות מניות. בקיץ 2015 המניות הסיניות קרסו, ושוב בינואר השנה, אך מאז הן התייצבו.
d חוזים על מדדי מניות: אחרי קריסת המניות הסיניות בשנה שעברה, המשקיעים הפכו את שוק החוזים העתידיים לקזינו הימורים על כך שהן ימשיכו לרדת. המסחר נסק בחוזים שקשורים למדד CSI 300 של המניות הגדולות והנזילות ביותר בבורסות שנחאי ושנזן. חוזי CSI 300 הפכו לחוזים העתידיים הסחירים ביותר בעולם. הרשויות הרגו את המסחר הזה על ידי העלאת סף הפיקדון שהמשקיעים צריכים לשלם כדי להשתתף בהימור.
d חוזי אג"ח: הכסף זרם בעקבות זאת לאג"ח. מחזורי המסחר בחוזים על אג"ח ממשלת סין זינקו. הבועה פקעה מאוחר יותר בשנה שעברה כאשר תשואות האג"ח התהדקו, חדלות הפירעון עלתה והאג"ח נראו פחות אטרקטיביות מנכסים אחרים.
d פלדה: הכסף זרם השנה לכמה וכמה שוקי סחורות בסין. באפריל זינק מחיר חוזי מוטות פלדה. המחיר קרס כאשר בורסת החוזים בשנחאי ובורסת הסחורות בדליאן ייקרו את עלויות המסחר.
נדל"ן: מחירי הדירות בערים כמו בייג'ין, שנחאי ושנזן דהרו זמן קצר אחרי קריסת שוק המניות בשנה שעברה. הרשויות בכמה ערים מנסות להאט את העלייה במחירי הדירות על ידי דרישות מקדמה נוקשות יותר, והגבלות על כמה רכישות.
d ביטקוין: סין היא המדינה הדומיננטית במסחר במטבע הווירטואלי הזה, שמחירו הכפיל את עצמו ויותר במונחי יואן. כמה משקיעים רכשו ביטקוין כדי לחסוך את ההפסדים מפיחות היואן, אם כי המסחר התחזק גם בעקבות שינוי טכני שהוריד את ערך הביטקוין החדש.
d פולי סויה להאבסה: המסחר בחוזי פולי סויה להאבסת חזירים בבורסת הסחורות בדליאן זינק במאי השנה פי שלושה ביחס למאי 2015. מאמצי הבורסה לצנן את ההתלהבות נחלו הצלחה חלקית, וגם שיטפונות נרחבים בסין פגעו במחירים.
d מתכת הכסף: מחירי המתכת רשמו שיא של שנתיים ביולי השנה, ומחזורי המסחר בה גאו בבורסת החוזים בשנחאי. המשקיעים העלו את מחירי המתכות היקרות בבריחה לנכסים בטוחים בעקבות הצבעת הברקזיט בבריטניה ביוני.