ועדת הכלכלה של הכנסת התכנסה היום (ד') כדי לדון ביוזמתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לבטל את הקמתו של תאגיד השידור הציבורי החדש. לוועדה אין סמכויות לקבל החלטה כלשהי בעניין, וככל הנראה גם אם יוחלט לשנות את החוק ולהחזיר את רשות השידור לחיים - הדבר לא יעבור דרך הוועדה שמנהל ח"כ איתן כבל, אלא ייעשה בוועדה ייעודית.
"מעשה ציני ואופורטוניסטי"
ח"כ כבל פתח את הדיון בנאום נרגש, שבו התייחס למהלך שמוביל כעת נתניהו: "אני עובד כאן בכנסת שנים ארוכות, אי-אפשר להאשים אותי שאני תמים. ראיתי טריקים ושטיקים, אבל אני נשבע לכם שדבר כזה עוד לא ראיתי. מעשה כל-כך ציני, כל-כך נכלולי, כל-כך אופורטוניסטי. אני חושב שראש הממשלה שורף את הבית. זו סיסמה יפה לומר לנתניהו 'עד כאן', אבל זה גם צו חיים".
כבל בא בטענות גם כלפי והתקשורת: "תסלחו לי חבריי העיתונאים - כן, גם אתם מהתאגיד - למה אתם שותקים? איך אתם לא מרעידים את הרחובות ומחשיכים את המסכים? הדמוקרטיה היא לא העניין שלכם, רק הסקופים? איפה הסולידריות שלכם? איפה השליחות שלכם? הפקרתם אותנו הפוליטיקאים לעשות את המלחמה הזאת לבד, והפקרתם את עצמכם".
הוא סיים את דבריו במילים הבאות: "אני נשבע: במאבק הזה אאבק עד השנייה האחרונה, אעשה דברים שלא עשיתי שנים, כי אין מלחמה צודקת מזו על הבית שלי. אני פונה אליכם העיתונאים: אל תפקירו אותנו הפוליטיקאים במלחמה הזאת. אני מתכוון למסור את נפשי במאבק הזה, ואני מקווה שלא אהיה לבד".
נציין כי חבר הכנסת היחיד מהקואליציה שהגיע לדיון הוא יגאל גואטה מש"ס. גם מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, נמנע מלהגיע, ויו"ר הוועדה כבל ביקר אותו כל על בחריפות.
"כלי התקשורת המגוון ביותר"
יו"ר תאגיד השידור, גיל עומר, אמר בדיון: "אנחנו נמצאים פה כדי לדבר על מוכנות התאגיד לעלייה לשידור ב-1 בינואר. המשימה שהטלתם עלינו המחוקק היא להקים כלי תקשורת מגוון, עצמאי, הגון, שוויוני ומאוזן. המועצה מאוישת, מונו כל תפקידי ההנהלה, גובשה אסטרטגיה, גובש לוח שידורים ואושר, ואושרו גם התקציב והתוכנית עבודה. אנחנו מוכנים עם כל הפרמטרים ההנדסיים באולפנים בירושלים ובתל-אביב. יש מוכנות לשדר קול ישראל מירושלים ב-1 בינואר, כפי שדרש החוק. התאגיד גם רכש את משכן הקבע שלו, והמקום יהיה מוכן לפעילות כפי שהתחייבנו בפני הוועדה. תקציב הקמה על 350 מיליון שקל, ויש בו חריגה של אפס שקלים".
עומר הוסיף: "אני לא מכיר כלי תקשורת כזה בישראל, חד וחלק. בתאגיד עובדים דתיים וחילוניים, עולים וותיקים, חרדים, ערבים, מזרחיים ואשכנזים. זה כלי התקשורת המגוון ביותר שאני מכיר".
"סכנה להכנסות המדינה"
סגנית הממונה על התקציבים באוצר, שירה גרינברג, אמרה בדיון: "אם התאגיד נסגר, יש לזה עלות של 370 מיליון שקל כל שנה, ויש סכנה להכנסות המדינה מהנכסים של רשות השידור בשווי 1.7 מיליארד שקל, שתלויים בפינוי העובדים. כמובן שיש עלויות נוספות שיכולות להיות מחשיפות, אבל לזה נוכל להתייחס רק כשיהיו מקרים נוספים. העלות שאנחנו מציגים היא של פערי שכר בין התאגיד לרשות, אופן התפעול בין התאגיד לרשות השידור וכמובן איחוד כל הגופים, לרבות החינוכית".
סגן הממונה על השכר, אפי מלכין, אמר: "יש שר אוצר, ויש לו סמכויות, ויש פקידות באוצר, וזה לא ח"כ דוד ביטן או ח"כ יואב קיש. בשביל שהרשות תתיעל (תגיע לרף ההוצאות של התאגיד), צריך לפטר 450 איש מרשות השידור ועוד 300 עובדי תאגיד שלא באו מרשות השידור. מעבר לזה, סגירת הרשות והקמת התאגיד - יש הסכמים חתומים עם ארגוני העובדים, והמהלך הזה ההסתדרות לא מחויבת אליו, והיא תדרוש עוד שורה של דברים".
"נתניהו לא רוצה שידור ציבורי"
ח"כ דב חנין אמר בדיון כי "ראש הממשלה שובר כאן את כל שיאי הציניות ומוכיח שאין לו שום מצפון. יש כאן מסר חד - ראש הממשלה לא רוצה שידור ציבורי, אלא שידור של בעלי ההון. הוא רוצה תקשורת מוחלשת, מרוסקת. הוא מסתכל צפונה, רואה את ארדואן וחושב - וואלה, אפשר לעשות את זה גם כאן. אתם חושבים שאכפת לו מהעובדים? היצירה הישראלית הולכת לאכול אותה".
יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, אמרה כי "יש כאן ניסיון להפוך את התקשורת לתלויה בנתניהו". גלאון קבלה על כך שמנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, לא הגיע לדיון, ודרשה להוציא לו צו הבאה - "הליך שבדרך-כלל שמור לעבריינים", אמרה. לדבריה, "מדובר פה בעבריינות פוליטית".
עוד אמרה גלאון בדיון: "נראה שסוגיית השידור הציבורי עברה מהמישור הכלכלי לתחום בריאות הנפש, כי ממשלת ישראל פשוט ירדה מהפסים. מי שאתמול דיברו בלהט נגד רשות השידור ועובדיה ובעד רפורמות שונות ומשונות, משמיעים היום זמירות הפוכות. אלא שהסוסים כבר ברחו מהאורווה, ולכן ממשלת ישראל צריכה לקיים את כל ההסכמים שהתחייבה להם מול כ-1,500 מאות העובדים ברשות השידור ובתאגיד, וכן מול היוצרים".
"זיגזג הזוי"
ח"כ יעקב פרי (יש עתיד) אמר: "הזיגזג ההזוי שמשחק בגורלות של אנשים ומשחק עם הרפורמה שראש הממשלה הצביע בעדה הוא מסוכן! זה לא קרב של ימין או שמאל. המאבק על השידור הציבורי הוא מלחמה על עתיד הדמוקרטיה הישראלית".
לדבריו, "תאגיד השידור הציבורי הוא ביטוי מובהק לדמוקרטיה וביטוי למגוון הדעות בחברה הישראלית המורכבת ולקשת התרבותית. התאגיד הוא ביטוי בולט לעיתונות החופשית".
עוד אמר ח"כ פרי לחברי הקואליציה שתומכים בסגירת התאגיד ולראש הממשלה: "הרשו לי לעדכן אתכם - תאגיד השידור אינו חלק ממזימה שמנסה להפיל את השלטון. תצאו מהפרנויה".
ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני) אמר: "שידור ציבורי הוא שירות ציבורי. כמו חינוך, תחבורה, בריאות ורווחה - את כולם מסבסדים במדינת ישראל. הוא לא מפעל לעשיית כסף, ולא בודקים אותו שקל לשקל. כל הגישה הזו מעוותת מהיסוד. הציבור חייב לקבל שידור ציבורי".
עוד פנה ח"כ שי לעובדי התאגיד וההנהלה ואמר: "אתם עושים את עבודתכם בצורה הרצינית והאמינה ביותר, וזו כנראה הסיבה שתצטרכו ללכת הביתה, כי במדינה הזו לא רוצים אנשים מקצועיים ואמינים שמסרבים להיכנע לשיקולים פוליטיים ואחרים בשירות הציבורי במדינת ישראל".
"מהלך מחושב ומתוכנן"
ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) אמר בדיון: "הסיפור של התאגיד הוא עוד צעד ממהלך מקיף ומתוכנן הרבה יותר. 'הקיסר הסגול' של מדינת ישראל מבקש להלך אימים על כל מוסדות הביקורת במדינה ועל שומרי הסף כולם.
"נתניהו פועל להחליש את מבקר המדינה, להצר את צעדיו של היועץ המשפטי לממשלה, להחליש את הכנסת ולפגוע בבית המשפט. זה לא אקראי. ההתקפות על התאגיד ועל התקשורת כולה הן חלק מאותה תכנית סדורה - מהלך מחושב ומתוכנן שמטרתו רמיסת שומרי הסף וגופי הביקורת בישראל".
לדבריו, "עלינו, חברי האופוזיציה, להתייצב מאחורי שר האוצר משה כחלון, המשמש כאצבע האחרונה בסכר. אם הוא לא יעמוד בזה - השיטפון יפרוץ".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.