מנהל רשות החברות, אורי יוגב, שיגר פנייה ומכתבים ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ולחברי דירקטוריון מקורות, ובהם טען כי הטענות נגדו של מנכ"ל מקורות, שמעון בן-חמו, אינן נכונות. יוגב טוען כי מעשיו של בן-חמו מסתירים ניסיון לחמוק מביקורות, מחשש לגילויים על מינהל לא תקין. בניסיון לפגוע באמינותו של בן-חמו הזכיר יוגב כי הוא מינוי של אלכס ויז'ניצר, יו"ר מקורות לשעבר, המואשם במעשי מרמה חמורים בתפקידו כיו"ר מע"צ.
במקביל שלח עו"ד איזי הולדשטיין מכתב התראה לפני תביעה מטעם יוגב לעורך דינו של בן-חמו, שי אלון, ובו הוא טוען כי בן-חמו עבר על חוק איסור לשון הרע. במכתב דורש הולשטיין בשם יוגב כי בן-חמו יפרסם "לאלתר ובכתב, התנצלות, תיקון והכחשה של כל אותן אי אמיתות, שקרים ופרסומים מפרים כלפי יוגב שהוא אחראי להם".
נזכיר כי ב-9 באוקטובר שלחו עורכי דינו של בן-חמו, ז'ק חן ואלון, מכתב בן 16 עמודים ליועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט, בו האשים בן-חמו את יוגב בהתערבות פסולה בניהול מקורות תוך חשד לקידום אינטרסים זרים. בן-חמו טען כי יוגב התנכל לו על רקע רצונו להחליפו בתפקיד, עד כדי הצעה לדחות ביקורת במקורות תמורת הודעה בכתב על סיום הכהונה של בן-חמו.
"אני אישית והצוות המיומן של רשות החברות כבר מורגלים בכל הטיעונים והטריקים שבהם נוקטים אנשים מסוימים על מנת לסכל פעילות ביקורתית שלנו מטעם הציבור", כתב יוגב. "ההתפתלויות הללו לא יעזרו לאורך זמן, כי אנחנו נחושים לבער את החברות הממשלתיות מקינים של שחיתות ציבורית, הטיות מכרזים והתקשרויות לקויות ובלתי חוקיות, כמו גם מתופעת מינויי המקורבים והמינויים הפוליטיים".
"לא נבהלנו בעבר מאיומים ומהשמצות אישיות, וההאשמות הללו רק עודדו אותנו לבדוק ביתר שאת, ואף ליזום מהלך להקמת היחידה המיוחדת במשטרת ישראל למיגור השחיתות בחברות הממשלתיות. לא אירתע מאיומים ובריונות ולא אמעל בתפקידי כמשרת ציבור החב דין וחשבון לציבור משלמי מסים בישראל".
יוגב כותב כי העימות עם מנכ"ל מקורות הוא רק חלק ממאבק גדול יותר שניהל בשלוש השנים האחרונות, "לשרש מהשורש את נגע המינויים הפוליטיים, אשר רובץ על צווארן של חברות אלה כבר עשרות שנים". יוגב מזכיר כי הוא שחשף את פרשת השחיתות בנתיבי ישראל, והאיץ במשטרת ישראל לפתוח בחקירה בנושא.
"נדמה כי מקורות, דרך ניסיון לפגוע אישית בתדמית מנהל רשות החברות, מנסה להסיר מעליה כל אפשרות לפיקוח", מסר יוגב, "הן של צוות רשות החברות, הן של סגן מנהל רשות החברות והן של מנהל רשות החברות עצמו. רשות החברות פועלת להעברת נושאי משרה מתפקידם בכל פעם שעולה חשש לפגיעה במנהל התקין וכשהחברה אינה מבצעת את תפקידה".
במכתבו ליועץ המשפטי ולדירקטוריון מקורות טוען יוגב כי בניגוד לנטען, הוא מעולם לא הציע להקפיא ביקורת במקורות בתמורה להודעת המנכ"ל על התפטרותו. את הקפאת הביקורת שכן נעשתה מסביר יוגב בבקשת מקורות, שנומקה בעומס שנגרם מהכנת תשקיף לחברה לקראת הנפקת אגרות חוב של החברה.
למרות ההסבר, יוגב אינו מכחיש שסוגיית המשך כהונתו של בן-חמו עוררה מתחים רבים. "עמדת הרשות היתה שאין מקום להארכת את כהונתו של מנכ"ל החברה. עם זאת, כמובן, הטענה, לפיה הדבר נובע מרצוני 'לשמור לעצמי' דלת פתוחה במקורות לאחר סיום תפקידי, היא מגוחכת ממש. הליך איתור מנכ"ל נעשה, על פי דין ועל פי הנחיות הרשות, בידי דירקטוריון החברה, וזאת בהליך פומבי, שוויוני ותחרותי. בנסיבות אלה לא יכולתי, גם אם הייתי מעוניין בכך, 'לשמור לעצמי' את התפקיד לעת צרה.
"אם לא די בכך, הרי שמינויו של מנכ"ל בחברה ממשלתית טעון אישור של שר האוצר ושל השר האחראי על החברה...ברור לכל, שמנהל רשות החברות אינו יכול 'לקפוץ' לתפקיד מנכ"ל חברה ממשלתית עם תום כהונתו, אלא שלצורך כך נדרש הליך צינון ממושך. מכאן הטענה, לפיה ביקשתי להביא לסיום מהיר של כהונת המנכ"ל על מנת לשמר לעצמי את התפקיד, הינה מופרכת ממש".
"ניסה להתערב במינוי מנכ"ל לחברה הבת"
במכתב ששלחו עורכי דינו של מנכ"ל מקורות שמעון בן-חמו ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדבליט, הם טענו כי ערב כניסתו של יוגב לתפקיד בספטמבר 2013, הוא דרש מבן-חמו לשכנע רוכשים פוטנציאליים לרכוש את חברת ווייטווטר שהייתה בבעלותו ונקלעה לקשיים, אף שכבר היה חתום על הסכם ניגוד עניינים שמנע ממנו לעסוק במשך שנתיים בתחום המים. בנושא זה המליץ מבקר המדינה ליועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה לפני יותר מחצי שנה, אך היועץ עדיין לא החליט בנושא.
על פי המכתב, יוגב התנכל לבן-חמו בשל רצונו להתמנות למנכ"ל מקורות, על רקע הערכתו כי שר האוצר משה כחלון ידיח אותו מניהול רשות החברות. בן-חמו טען עוד במכתב, ביחס למשרדי מקורות ברחוב לינקולן בתל אביב, כי יוגב "מנסה שוב ושוב לגרום לחברה לפנות את הבניין ולהעביר את משרדיה למתחם מסוים בשכירות", למרות שהצעה דומה נבדקה ונמצאה לא כדאית כלכלית. "ניתן להעלות את השאלה, מדוע על החברה לעזוב את משרדיה כבר כעת, ומדוע עליה להעתיק את פעילותה למתחם מסוים דווקא", כתבו פרקליטי בן-חמו.
במכתבו טען בן-חמו כי יוגב גם ניסה להתערב במינוי מנכ"ל למקורות ייזום, החברה הבת של מקורות, ומשלא התקבל מועמדו פתח בבדיקה של התנהלות מקורות ייזום. "לא ניתן להשתחרר מהרושם המטריד כי ביצוע הביקורת ובאופן בו היא מבוצעת... היא כלי בידי מנהל הרשות באמצעותו מופעלים כלפי החברה וכלפי מנכ"ל החברה לחצים פסולים והכל מתוך ניגודי עניינים ובניגוד לטובת החברה", כתבו עורכי הדין של בן-חמו.
במכתב מפרטים הפרקליטים דוגמאות נוספות המעידות לדבריהם על התנכלות של יוגב למקורות, ומבקשים מהיועץ לפתוח בחקירה פלילית נגד יוגב.
תגובתו של בן-חמו לידיעה: ״עניינו של מר אורי יוגב נבחן על ידי המשנה ליועמ״ש, פרקליטות המדינה, מבקר המדינה ומשטרת ישראל. מטבע הדברים ועל מנת שלא לפגוע בהליכים המתנהלים אצל רשויות אכיפת החוק המוסמכות, אין לנו כוונה להגיב פומבית למהלכים או לטענות כאלה או אחרות של מר יוגב ועורכי דינו. כל שניתן לומר בשלב זה הוא כי הנהלת החברה ומר בן חמו עומדים בתוקף מאחורי פנייתם ליועמ״ש בעניינו של מר יוגב.
"ככל שנדרשנו ונוסיף להידרש לספק אסמכתאות ותשובות על ידי הגורמים המוסמכים, לרבות בית משפט, כך ננהג. מקורות מברכת על כל ביקורת ושיתפה פעולה בעבר עם כל סוג של ביקורת. טענותינו במכתבנו ליועמ״ש מתייחסות רק לביקורת זו בשל הבעייתיות שבה ואף הצענו כי מבקר המדינה יבצע את הביקורת האמורה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.