הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה חיפה שבמינהל התכנון, בראשותו של יוסף משלב, החליטה לאשר תוכנית מתאר חדשה לעיר חיפה. לפי התוכנית, יעד התכנון הוא שנת 2025 עם אוכלוסייה של 330,000 תושבים, המהווים תוספת של כ-55 אלף תושבים לעיר.
בין היתר כוללת התוכנית: מרכז עסקים ראשי בעיר התחתית ומרכז תעסוקה בשטחים שבמפרץ חיפה, הקמתם וחידושם של מבני ציבור, מוקדי השכלה גבוהה, תיירות, תרבות, מסחר, פנאי ומגורים ומתייחסת גם לחזית ים עירונית, תוך מתן דגש על ההיבט הסביבתי.
מבחינת הבנייה למגורים, כיום מקודמות מספר תוכניות גדולות בחיפה, חלקן מצויות בהליך סטטוטורי כמו תוכנית המבואות הדרומיים חיפה הכוללת 4,500 יח"ד, העומדת לפני דיון להפקדה בחודש נובמבר, וכן מופקדת תוכנית בת כ-2,000 יח"ד בגבעת גוראל שהועברה לטיפול חוקר בהתנגדויות.
במקביל מקודמות בוועדה המקומית מספר תוכניות נוספות, הקושרות בין המבואות הדרומיים של העיר חיפה במישור לגבעת גוראל במעלה.
מבחינת השטחים הירוקים, התוכנית מעגנת את תוכנית פארק מורד הקישון, שהינו שטח המיועד כיום לתעשייה, שהוחכר לחברת נמלי ישראל. על פי התוכנית המופקדת התוכנית ייעדה שטח של 586 דונם לפארק.
הפארק נכלל בתוכנית לאור החלטת הולנת"ע, על אף שזו גרעה מתוכנית המתאר שטח נכבד שיתוכנן בתוכנית מתאר ארצית. חשיבות השמירה על שטח הפארק נעוצה בעובדה שיתרת השטח בתווך בין גוש הקריות לעיר חיפה ישמש לצרכים נמליים בעתיד, לאור פיתוח נמל המפרץ.
תוכנית נוספת שמקודמת בעיר היא תוכנית "חיפה-ברצלונה". במסגרת התוכנית, שטחי הנמל הישנים יחודשו וייפתחו לכלל הציבור כך שהנמל יהפוך למוקד בילוי ונופש ויעודד התחדשות עירונית. התוכנית תתן עדיפות לשטחים פתוחים לציבור הרחב, הכוללים טיילת חוף רחבה ורציפה, כיכרות ורחבות המתחברות למרקם העירוני הגובל במושבה הגרמנית והעיר התחתית, לרבות המשך הטיילת מערבה עד התחברותה לשכונת בת גלים.
עוד קובעת תוכנית המתאר כי יש לשים דגש על חיזוק הקשר בין העיר לים, תוך שמירה על חופי חיפה כחופים עירוניים שנותנים מענה לנופש וספורט לתושבים.
"אישור תוכנית המתאר יסייע לוועדה המקומית חיפה לאשר תוכניות משמעותיות רחבות היקף בתחום העיר", אומרת ליאת פלד, מתכננת מחוז חיפה. לדבריה, "הוועדה המחוזית רואה חשיבות רבה בקידום תוכנית העונה לצרכי העתיד ומאזנת בין הצרכים הלאומיים, העירוניים והמקומיים. התוכנית נותנת כלים לחיזוק מרכזי התעסוקה בעיר וחיבור גוש הקריות וחיפה למרכז מטרופוליני אחוד".
חיים פייגלין, יו"ר ארגון קבלני חיפה, הגיב על אישור תוכנית המתאר ואמר כי "אני מברך על עצם אישור התוכנית. הייתי מצפה מתוכנית מתאר עירונית להציג אופק שאפתני יותר בכל הקשור לפיתוח עירוני, צפיפות עירונית, התחדשות עירונית וגובה בנייה. למרות זאת עדיפה תוכנית מתאר מאושרת לעיר חיפה, מאשר העדר תוכנית מתאר עירונית. משמעות התוכנית היא שלוועדה המקומית לתכנון ובנייה חיפה יוקנו הסמכויות לאשר כל תוכנית התואמת לתוכנית המתאר העירונית. עדיין, קיימת אפשרות לסטות מתוכנית מתאר זו באישור הועדה המחוזית חיפה ולכן, ברכותי לעיר חיפה על אישור תוכנית מתאר זו לראשונה מאז ימי המנדט הבריטי בארצנו".
יקי אמסלם, מנכ"ל קבוצת אלמוג, היוזמת ובונה פרויקטים למגורים בחיפה ובסביבתה, מסר: "כמי שעוקב בעניין בשנים האחרונות אחרי העיר, אני רואה כיצד היא נמצאת במגמת מימוש הפוטנציאל שלה כמטרופולין הגדולה של הצפון.קבוצת אלמוג מאמינה בחיפה כיעד אסטרטגי לייזום והשקעה ולראייה תכנון ובנייה של 900 יח"ד ברחבי העיר. גם בתחום ההתחדשות העירונית עושה העירייה בשנים האחרונות מאמצים לקידום תוכניות התחדשות מסיביות בשכונות הוותיקות בעיר. כך למשל מתיחת הפנים שהיא מעודדת בשכונות רמות רמז ונווה דוד - שכונות ותיקות עם פוטנציאל נדל"ני אדיר בשל מיקום אסטרטגי ומרכזי. האחת בקרבת הטכניון והאוניברסיטה והשנייה נושקת לחוף הים ובקרבת הצירים הראשיים של העיר".
סימה פלאי, מפלאי נכסים המקדמת פרויקטים בשכונת נווה דוד בעיר, אמרה: "אני תקוה כי תוכנית המתאר תאיץ בתושבים לבצע פרויקטים להתחדשות עירונית שכן עיר מודרנית חייבת לטפל בבנייני השיכון ולהפוך אותם לאבן שואבת לזוגות צעירים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.