תשלום וירטואלי - לא אצלנו: מס רווחי הון על עסקאות ביטקוין

בחוזר רשות המסים נקבע כי המטבעות הווירטואליים אינם נחשבים כמטבעות לפי החוק ■ עסקאות במטבעות אלה ימוסו במס רווחי הון, והכנסות מפעילות "כרייה" ימוסו כהכנסות מעסק

ביטקוין / צילום: רויטרס
ביטקוין / צילום: רויטרס

בחוזר שפרסמה אתמול (ד') רשות המסים, מוסדר אופן המיסוי של הכנסות שהתקבלו בקשר עם פעילויות המערבות מטבעות וירטואליים - כדוגמת הביטקוין.

המטבעות הווירטואליים החלו את דרכם כאמצעי תשלום בין משתמשים ב"Darknet" - רשתות אינטרנט לא ממופות, ושימשו לביצוע עסקאות בתוך קהילות משתמשים וירטואליות כאמצעי תשלום מוסכם המקנה למשתמש בו יתרונות מסוימים, ובהם רמה גבוהה יותר של חשאיות בעסקאות.

בשנים האחרונות פרצו המטבעות הווירטואליים למיינסטרים, עד כדי שנהפכו במדינות מסוימות לאמצעי תשלום מקובל ומוסדר בביצוע עסקאות שגרתיות ויומיומיות.

החוזר האמור של רשות המסים מציב, למעשה, מכשול בלתי עביר בפני המבקשים להשתמש במטבעות אלה כאמצעי חליפין במדינת ישראל.

לפי החוזר, חוק בנק ישראל לא מאפשר להגדיר את המטבעות הווירטואליים כ"מטבע" או "מטבע חוץ", ועל כן מטבעות אלה ייחשבו על-פי פקודת מס הכנסה כ"נכס". ההכנסה ממכירתם תסווג כהכנסה הונית ותחויב במס רווח הון, העומד על שיעור של 25%. 

כמו כן, עסקאות במטבעות וירטואליים יחויבו במע"מ - בכפוף לכך שעסקאות אלה הן בעלות אופי מסחרי, או מי שפעילותו במסחר במטבעות וירטואליים, שיווקם או כרייתם עולה לכדי עסק.

 

המטבעות הווירטואליים אינם "מודפסים" על-ידי בנק מרכזי כמטבעות המסורתיים, אלא נוצרים ומאומתים על-ידי משתמשים בתהליך הנקרא "כרייה". בחוזר שפורסם קובעת הרשות כי הכנסות מפעילות "כרייה" ייחשבו כהכנסות פירותיות וימוסו כהכנסות מעסק. 

תשלומים וירטואליים
 תשלומים וירטואליים