הבטחות הבחירות המרכזיות של נשיא ארצות-הברית דונלד טראמפ בדרכו אל הבית הלבן, עסקו במניעת הגירה בלתי חוקית, בבניית חומה בגבול מקסיקו ובמניעת כניסה של מוסלמים לארצות-הברית - צעד שמאוחר יותר רוכך למניעה זמנית של כניסה ממדינות הנותנות חסות לארגוני טרור. כעת, מסתמן כי כבר ביממה הקרובה (רביעי) צפוי טראמפ לעשות את הצעד הראשון בדרך למימוש ההבטחות הללו. הלילה הוא צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי "מחר מתוכנן יום גדול בסוגיית הביטחון הלאומי. בין יתר הדברים, אנחנו נבנה את החומה!". לפי דיווח ב-CNN, יחתום טראמפ במהלך היום על צו נשיאותי שיכלול הנחיה להפנות משאבים פדרליים לטובת בניית חומה בגבול בין ארצות-הברית ומקסיקו.
בנוסף לכך, בכלי תקשורת בארצות-הברית דווח כי במהלך היום יחתום טראמפ גם על צו נשיאותי שיקשיח את האכיפה על הגירה בלתי חוקית, ויתמקד בערים שבהן קיימת מדיניות של הימנעות ממעצר וגירוש של מהגרים לא חוקיים. לפי נתוני הוושינגטון פוסט, ישנם 69 "מחוזות מקלט" שכאלה, שבהם הרשויות סירבו לבקשות מעצר פדרליות של מהגרים בלתי חוקיים. בין המקומות הבולטים ביותר מהבחינה הזו ניתן לציין את קליפורניה, בדגש על סן פרנסיסקו ולוס אנג'לס, דרום פלורידה בדגש על מיאמי, לאס וגאס שבנבאדה, העיר שיקאגו שבאילנוי, וכן הערים וושינגטון הבירה וניו-יורק. מוקדים קטנים יותר קיימים גם בדנבר, קולורדו ובסיאטל שבמדינת וושינגטון. במהלך הקמפיין התחייב טראמפ להיאבק בתופעה זו של ערים שאינן משתפות פעולה עם בקשות פדרליות למעצר וגירוש של מהגרים בלתי חוקיים.
לפי שעה לא ברור כיצד ינהג הנשיא במהגרים בלתי חוקיים שהגיעו לארצות-הברית כילדים, ומוגנים מגירוש מכוח תכנית DACA שנכנסה לתוקף בשנת 2012. על פי הערכות, מדובר במאות אלפי אנשים. כחלק מהצגת המהלך לציבור, ייפגש טראמפ במהלך היום עם משפחות שילדיהן נרצחו על ידי מהגרים בלתי חוקיים. החתימה על שני הצווים תתקיים בפני עובדי המחלקה לביטחון המולדת, שאיתם צפוי הנשיא להיפגש בשעה 20:30 לפי שעון ישראל.
צעד נוסף שמתכנן הנשיא במהלך היום, או לכל המאוחר מחר, הוא לחתום על צו נוסף שיקשיח עוד יותר את ההגירה ומתן הוויזות לתושבי איראן, עיראק, לוב, סומליה, תימן, סודאן וסוריה. לפי הערכות, הצעד שעליו יודיע טראמפ הוא עצירה של 30 יום בהנפקת ויזות שלא למטרות הגירה מאותן המדינות. מדובר במדינות שגם כיום אין מהן הגירה או מתן ויזות בהיקף משמעותי. צעד אחר שעליו דווח הוא עצירה למשך 120 יום של הענקת מעמד פליט למבקשים מכל המדינות.
במקביל, אישר הלילה הסנאט ברוב גורף של 96 תומכים לעומת ארבעה מתגדים, את מינוייה של מושלת קרוליינה הדרומית, ניקי היילי, לתפקיד השגרירה באו"ם. בעת השימוע שנערך לה בסנאט בשבוע שעבר, היא תקפה את האו"ם על כך שהוא מוטה נגד ישראל. עוד היא אמרה בשימוע כי היא "תומכת לחלוטין" בהבטחתו של טראמפ להעביר את שגרירות ארצות-הברית בישראל מתל אביב לירושלים. היילי הוסיפה כי ארצות-הברית צריכה לעמוד תמיד לצדה של ישראל. "אם אנחנו תמיד נעמוד לצדם, יותר מדינות ירצו להיות בנות ברית שלנו", אמרה בשימוע בסנאט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.