בנק ישראל מפרסם היום (ד') את נתוני המשכנתאות לחודש דצמבר 2016, מהם עולה כי בחודש הנועל אשתקד ניטלו משכנתאות בהיקף 4.697 מיליארד שקל, יציבות לעומת חודש נובמבר (4.676 מיליארד שקל) וירידה חדה לעומת דצמבר 2015, אז נלקחו משכנתאות בהיקף גדול בהרבה - 5.635 מיליארד שקל.
מתוך סך ההלוואות לדיור בחודש שעבר, 2.13 מיליארד שקל ניטלו בריבית קבועה, ועוד 2.567 מיליארד שקל בריבית משתנה.
ועוד: מתוך סך המשכנתאות בדצמבר, 421 מיליון שקל ניתנו עד 30% מימון, 1.143 מיליארד שקל ב-30-45% מימון, 1.888 מיליארד שקל ב-45-60% מימון ו-1.204 מיליארד שקל ניתנו ב-60-75% מימון.
נזכיר כי רק אתמול התריע בנק ישראל כי העלייה בריבית המשכנתאות עלולה לערער את יציבותם הפיננסית של משקי הבית. "אם הריבית על המשכנתאות תוסיף לעלות, מחירי הדירות ימשיכו להאמיר, והכנסתם של משקי הבית לא תשתנה באופן משמעותי - שיעור ההחזר מההכנסה יעלה, והדבר עלול לערער את יציבותם הפיננסית של משקי הבית", נכתב בדוח היציבות הפיננסית שפורסם מטעם הבנק.
בבנק ישראל הדגישו כי הדבר ישפיע במיוחד על האוכלוסייה החלשה יותר: "אם לתרחיש זה תתלווה עלייה בריבית בנק ישראל, יגדל הסיכון לחדלות פירעון של הלווים - במיוחד אם הם משתייכים לעשירונים התחתונים, משום שלווים אלה חשופים יותר לאבטלה ולשינויים בריבית המשתנה".
נזכיר כי בשנה וחצי האחרונות טיפסה ריבית המשכנתאות במסלולים השונים בשיעור שהגיע גם לעשרות אחוזים, וזאת על רקע מגבלות רגולטוריות שהטיל בנק ישראל על הבנקים. העלייה התלולה בריביות אף הביאה את רשות ההגבלים לפתוח בבדיקה בנושא.
במקביל לעליית הריבית, בחודשים האחרונים החלה ירידה קלה בביקושים למשכנתאות. לפי הערכות, בחודש ינואר השוק שמר על יציבות, והיקף המשכנתאות החדשות מוערך בכ-4.5 מיליארד שקל. עוד עולה כי ישנה שונות בהיקפי הפעילות של הבנקים השונים בתחום זה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.