"שעות אחדות חלפו ללא סימן חיים כלשהו, עד שלבסוף החלה הביצה מתגלגלת על פני העשב כשקליפתה מתבקעת ומתוכה יוצא אפרוח מכוער וצנום, עיניו נוגות והוא מדדה בחוסר יציבות על רגליו הדקיקות כקורי עכביש...". כך מתחילים קורותיו של הברווזון המכוער מתוך אגדות הנס כריסטיאן אנדרסן. הברווז שכולם מנדים אותו לאור כיעורו מתפתח וצומח בהמשך הסיפור עד הפיכתו לברבור לבן, "וכך שט לו על פני האגם כשהוא מוקף ברבורים כמותו ושוב לא היה נלעג ונרדף בידי יצור כלשהו, לא בידי אדם, ולא על-ידי בעל כנף או חיה".
האגדה מתחילה
מה שנכון לגבי ברווזונים, נכון לפעמים גם ביחס למדינות. רומניה היא המדינה השביעית במספר תושביה באיחוד האירופי, ומונה כ-20 מיליון תושבים, המתגוררים ב-41 מחוזות. מספר המחוזות צפוי לרדת לשמונה מחוזות עיקריים במסגרת הרפורמה לשינוי ההגדרות הפנים-גיאוגרפיות של המדינה.
רומניה משתרעת על פני שטח של כ-238 אלפי קילומטרים מרובעים, ואורך גבולותיה עם המדינות השכנות עומד על כ-3,200 קילומטר. היא נמצאת בדרום מזרח אירופה, בצפון מזרח של חצי האי הבלקן. המדינה גובלת עם אוקראינה ומולדובה בצפון, הונגריה במערב, סרביה ובולגריה בדרום לאורך נהר הדנובה. כמו כן, לרומניה רצועת חוף לאורך הים השחור בחלקה הדרומי של המדינה.
רומניה הצטרפה ל-NATO ב-2004 ולאיחוד האירופי (EU) ב-1 בינואר 2007. לאחר פירוק ברית המועצות והגוש הקומוניסטי בשלהי שנות ה-90, הממשל המקומי החל ביצירת שינויים מבניים בכלכלה ובמשק לצורך התאמתם לסביבה החדשה.
בעבר המשק הרומני היה מאופיין במפעלי תעשייה כבדה המאובזרים במכונות מיושנות והייצור לא התאים לצרכיה הפנימיים של המדינה. החל בשנת 2000 עלה הביקוש בשוקי אירופה ובשוק המקומי לתוצרת רומניה, והשקעות זרות החלו לזרום למדינה. בעקבות כך יצאה רומניה ממיתון שנמשך שלוש שנים, החל להיווצר מעמד ביניים במדינה וחלה ירידה בשיעור העוני.
רומניה היא רפובליקה דמוקרטית. הרשות המחוקקת של הממשל הרומני מורכבת משני בתים: הסנאט וה"קאמרה דפוטצילור", שהנו בית הנבחרים הרומני. הבחירות לשני הבתים נערכות אחת לארבע שנים. הנשיא, ראש הרשות המבצעת, נבחר כל חמש שנים. הנשיא ממנה את ראש הממשלה, שמרכיב לאחר מכן את חברי ממשלתו. לאחר הרכבתה, על הממשלה לקבל את אישור הפרלמנט לתחילת פעילותה.
רומניה מוגדרת כשוק מתפתח, ונמנית עם המדינות אשר השתייכו בעבר לגוש הסובייטי והחלו בתהליכי פיתוח והמרת הכלכלה מהמודל הקומוניסטי למודל השוק הפתוח.
מצטרפים לאיחוד?
רומניה נמצאת במעמד של "מדינה במבחן" לטובת הצטרפות לגוש המטבע האירופי. מאז שנת 2009 שער החליפין של הלאו הרומני נמצא בתוך רצועת ניוד של כ-5% מול האירו. אחד התנאים להצטרפות לאיחוד הוא שהמטבע ייסחר במשך שנתיים ברצועה שלא עולה על 2.5%. בעת הזו, שבה לא ברור לחלוטין עתידו של האיחוד האירופי, רומניה מתנהלת בזהירות, ובשלב זה נהנית מהיתרונות של חברות באיחוד האירופי, בדגש על מעבר אזרחים ברחבי האיחוד - מה שמאפשר לרומנים רבים לעבוד מחוץ לרומניה ולשלוח חזרה למשפחותיהם אירו.
אירופים רבים עוסקים בסוגיית הרכב האוכלוסייה והגיוון האתני-דתי של האוכלוסייה בעת בחינת מכלול השיקולים לטובת הכרעה על אודות הצטרפות לאיחוד האירופי: אוכלוסיית רומניה מורכבת מרומנים, מהונגרים וממספר גדול של מיעוטים אתניים שונים.
הרומנים מהווים כ-89% מסך אוכלוסיית המדינה והם צאצאיהם של תושבי דאקיה הקדומה בחבלי ולאכיה/מונטניה, מולדובה וטרנסילבניה של היום. המיעוט הגדול ביותר הנו המיעוט ההונגרי, המהווה בין 3% ל-5% מאוכלוסיית המדינה. מיעוט זה יושב בעיקר באזורי טרנסילבניה, הרגיטה וקובנסה. מיעוטים בולטים אחרים הם המיעוט הצועני והמיעוט הגרמני.
הכלכלה קובעת את הטון
הדירוג הבינלאומי של רומניה הוא BBB מינוס, עם אופק חיובי. הריבית ברומניה עומדת ללא שינוי בשיעור של 1.75% מאז מאי 2015. שער החליפין של הלאו הרומני עומד על 4.54 לאו לאירו. התמ"ג ברומניה עומד על כ-178 מיליארד דולר והתמ"ג לנפש על כ-9,531 דולר. החוב של רומניה הוא כ-92.4 מיליארדי אירו, יחס חוב-תוצר של 39% - יחס שנשמר מאז שנת 2010.
רומניה נמנית עם המדינות אשר מצב כלכלתן הוא ממוצע ומעלה. לאחר נפילת המשטר הקומוניסטי בסוף שנת 1989 עברה רומניה עשור של חוסר יציבות ודעיכה כלכלית, בגלל התעשייה המיושנת וחוסר בתוכנית הבראה מובנית. החל משנת 2000 פיתחה כלכלת רומניה יציבות יחסית, המאופיינת בקצב צמיחה גבוה, בשיעורי אבטלה נמוכים ובאינפלציה פוחתת.
קצב הגידול נשאר גבוה עד לתחילת המשבר העולמי ברבעון האחרון בשנת 2008. התמ"ג במדינה ירד באופן משמעותי במהלך שנת 2009 כתוצאה מהמשבר הפיננסי, עם נפילה של כ-7% בשנת 2009, אשר נמשכה ב-2010 בשיעור מצומצם יותר של כ-1.3%. כלכלני קרן המטבע הבינלאומית וגופים רשמיים אחרים מעריכים כי התמ"ג ברומניה יחזור לפסי צמיחה כבר בשנת 2017, לאחר תקופה של צמיחה אנמית בשיעור של כ-1.1%. יחד עם עליית התמ"ג חלה עלייה בשכר הממוצע במונחי מטבע מקומי לנפש ובמונחי כוח קנייה.
למה לי פוליטיקה עכשיו?
בשבועיים האחרונים החלו לצבור ברומניה תאוצה הפגנות הקוראות להחלפת השלטון לאור חשדות לשחיתות שלטונית. הפגנות במסגרת של מדינה דמוקרטית מעידות לא פעם על עוצמתה של מדינה. גם בישראל בשנת 2011 היו הפגנות בנוגע ליוקר המחיה, אבל מי שהקטין בשנת 2011 את חשיפתו לשוק הישראלי מצטער על כך היום. כשמקבלים החלטה להשקיע במדינה מסוימת חשוב לבחון את המצב הפוליטי ואת היציבות השלטונית, אבל לא פחות חשוב לבחון מה הנתונים בני הקיימא.
שווי שוק המניות ברומניה עומד על כ-35 מיליארד דולר, שווה ערך לכ-20.1% מהתוצר, ומכפיל הרווח ברומניה עומד על 11.18, לעומת יותר מ-26 במדד S&P. המשמעות היא שחברה שמרוויחה מיליארד דולר, תיסחר בשווי של כ-11 מיליארד דולר אם היא רומנית ו-26 מיליארד דולר אם היא אמריקאית.
בשנתיים החולפות השקיעה רומניה מאמצים רבים במשיכת משקיעים זרים למדינה, וחלק ניכר מההשקעות היה בענפי התיירות והנדל"ן.
שוק האג"ח משקף אף הוא תמונה של משק בדרך לצמיחה גבוהה יותר, והמרווח בין איגרת החוב הנפדית ב-2025 לזו הנפדית ב-2019 עלה מ-4.66 נ"ב לכ-200 נ"ב. העלייה במרווח משקפת, בין היתר, מצב שלפיו בשוק ההון מאמינים שבעתיד תהיה צמיחה גבוהה יותר מאשר כיום.
אם רומניה תצטרף לגוש האירו, צפויה ירידת מרווחים באיגרות החוב הממשלתיות. נוסף על כך, העלאת דירוג האשראי של המדינה צפויה גם היא להיות חיובית לאיגרות החוב של רומניה. לרומניה איגרות חוב בינלאומיות הנקובות באירו ובדולר. הטבלה המצורפת מציגה נתונים עיקריים על אודות איגרות חוב נבחרות.
אנדרסן מסיים את הסיפור במשפט "וסוף המעשה מוכיח שהזמן עושה את שלו גם לגבי ברווזון מכוער". וכך גם בשוק ההון: כדי להשיא תשואה, כדאי להשקיע בברבור הלבן, עוד בשלב שהוא "ברווזון".
*** הכותב משמש כמנהל תחום החוב בחברת הכותב Oscar Gruss & Son Makor-Capital וחברות Oscar Gruss & Son ו/או חברת קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם
מדגם איגרות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.