תחילת הסוף של תרמיות האופציות הבינאריות כנגד תושבי מדינות זרות? משרד האוצר פרסם היום (ה') תזכיר חוק לתיקון חוק ניירות ערך, האוסר על זירות סוחר ישראליות להציע ללקוחות מחוץ לישראל מסחר באופציות בינאריות.
תזכיר החוק קובע בנוסף כי לא ניתן לנהל בארץ זירת סוחר הפונה רק ללקוחות זרים, אפילו אם היא אינה מציעה מסחר באופציות בינאריות, ללא רישיון זר המתיר ניהול זירת סוחר במדינה בה מצויים הלקוחות של אותה זירה.
תעשיית האופציות הבינאריות נחשפה בשנים האחרונות במערומיה, בין היתר במסגרת סדרת כתבות שפורסמו ב"גלובס" על שיטת גיוסים בעייתית והשקעה הדומה יותר להימור מאשר למסחר בניירות ערך.
עובדים לשעבר של חברות שונות חשפו את שיטות העבודה של התעשייה הזאת - משכורות-עתק של בין עשרות למאות אלפי שקלים לצעירים בני 23-25, על-מנת שיציעו, ימשכו ויפתו משקיעים להעביר את מיטב כספם לחברות בתחום, תוך הצגת מצגי-שווא ושקרים ותוך ידיעה כי המשקיעים יפסידו את כספם - ובהמשך החלו להיערם גם התלונות של המשקיעים המרומים. מהר מאוד זכו הפועלים בתחום הזה לכינוי "הזאבים מתל-אביב" (בהשאלה מהסרט המצליח "הזאב מוול סטריט"), והחל רחש סביב הרצון לעצור את התופעה.
על הרקע הזה, בחודש מארס האחרון אסרה רשות ניירות ערך בראשות שמוליק האוזר על שיווק אופציות בינאריות לישראלים, והחלה לקדם את יוזמת חקיקה במסגרתה ייאסר על שיווק אופציות בינאריות של חברות ישראליות לחו"ל. לעמדת הרשות, המסחר באופציות בינאריות דומה במהותו למשחק הימורים.
מסיבה זו ומשיקולים נוספים אסרה הרשות על זירות אלה להציע ללקוחות ישראלים לרכוש אופציות בינאריות. ואולם, על-פי המצב המשפטי הקיים, זירות סוחר שפעלו מישראל רק כלפי לקוחות זרים עדיין יכלו לסחור במכשירים פיננסיים שונים, ובכלל זה באופציות בינאריות, ללא כל הסדרה או פיקוח.
במהלך השנה האחרונה הגיעו לגורמי האכיפה השונים, ובהם רשות ניירות ערך, תלונות רבות וחמורות בדבר הפסדים כספיים רבים של לקוחות ממדינות שונות ברחבי העולם, כתוצאה מפעילות מסחר בזירות סוחר ישראליות הפועלות ללא פיקוח וללא רישיון כלפי משקיעים בחו"ל, בעיקר בהקשר של פעילות באופציות בינאריות. תופעה זו צברה תאוצה רבה ויצרה הדים שליליים נרחבים בעולם, תוך גרימת נזק תדמיתי משמעותי לישראל בכלל, ולשוק ההון בישראל בפרט. חלק מהמקרים פורסמו ב"גלובס" לאחרונה.
בין הסיפורים הללו הגיע אל רשות ניירות ערך גם סיפורה של תושבת סינגפור, אשר טוענת שהוצאו ממנה במירמה ובהונאה של השקעה באופציות בינאריות, יותר מ-1.2 מיליון דולר ארה"ב. בפנייה נטען כי מדובר בשיטת עוקץ בעניין אופציות בינאריות, אשר מאחוריה עומדים מספר אזרחים ישראלים, הפועלים תחת זהות בדויה ובאמצעות שתי חברות השקעה שרשומות כיושבות בתל-אביב.
לדברי עורכי דינה של המתלוננת, ההונאה התבצעה גם באמצעות רשת האינטרנט בבריטניה, ו"מדובר בפרשת ההונאה הגדולה ביותר בבריטניה בשנים האחרונות, אשר זכתה לכתבות ותהודה בתקשורת הבריטית".
המתלוננת סיפרה כי העבירה לפקודת חברות ההשקעה סכומי כסף נכבדים, וכשניסתה בשלב כלשהו לקבל את כספה חזרה, נענתה בסירוב ואף זכתה לאיומים וסחיטה. המקרה הועבר על-ידי רשות ניירות ערך הישראלית לטיפול האינטרפול בסינגפור וגם לטיפול משטרת ישראל.
במקרה אחר, עורך דין ותיק בישראל, כבן 70, התפתה והשקיע באמצעות חברה ישראלית באופציות בינאריות. הוא מעיד על עצמו שאינו מבין בתחום ניירות הערך, ולכן השקיע באמצעות המלצות מהחברה והעביר כספים לחברה תוך הבטחה "שהכול בטוח", וגם "שהפעולות שלו יהיו מוגנות מהפסד", ו"שבמקרה של הפסד, אני מקבל את כספי בחזרה".
התוצאה של ההשקעה הזאת הייתה שאותו עורך דין הפסיד כ-400 אלף שקל, ולא הצליח להחזיר שקל בחזרה. מהחברה נמסר לו כי עליו להמשיך לסחור בסכומים גבוהים באלפי אחוזים יותר ממה שהשקיע ומהסכום שהופקד בחברה, על-מנת להגיע לנפח/מחזוריות מסוימת. הוא הסכים והמשיך להשקיע, כשהוא מרגיש, לדבריו, כבול ומרומה. אותו עורך דין סיפר לרשות ניירות ערך שהוא לא הבין את ההתנהלות והפעולות בחשבונו, וכשביקש, נתקל בסירוב לקבל פירוט של תנועות בחשבונו, וכמובן שלא קיבל החזר כספי.
במקרה אחר הפסיד משקיע ישראלי כ-700 אלף שקל בהשקעה באופציות בינאריות באמצעות חברה בישראל. אותו משקיע סיפר לרשות לניירות ערך כי לא תמיד הנתונים באתר האינטרנט של החברה היו תואמים לסכומים שידע שהשקיע, ואחרי שהפסיד מספר פעמים סכומי כסף שונים, היה מוסיף ומשקיע כספים נוספים, כפי שהציעו לו בחברה, "על-מנת שיהוו הגנה על השקעתו", ועל-מנת שיוכל להמשיך לסחור. כך הגיע להפסד של מאות אלפי שקלים שהיוו את כל חסכונותיו. היום אותו משקיע הוכרז כלקוח מוגבל בחשבון הבנק שלו, וללא כרטיסי אשראי.
תזכיר החוק החדש מעניק לרשות ניירות ערך סמכויות אכיפה גם בנוגע לפעילותן של זירות הסוחר המנוהלות בישראל, אך פונות רק ללקוחות מחוץ לישראל. התזכיר אוסר על זירות כאלה להציע ללקוחותיהם בחו"ל לסחור באופציות בינאריות, וכן אוסר על זירות סוחר המנוהלות בישראל לפעול כלפי לקוחות בחו"ל ללא רישיון זר מתאים.
התזכיר אינו מתיר לזירות לפעול כלפי לקוחות ממדינות בהן אין פיקוח על מנהלי זירת סוחר. על הגורמים שיפרו את האיסורים הקבועים בתזכיר עשויות להיות מוטלות סנקציות שונות, ובכלל זה סנקציה פלילית של עד שנתיים מאסר בפועל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.