בית המשפט הכלכלי אישר להפוך תביעה נגד חברת הטכנולוגיה בבילון , בעל השליטה בה נועם לניר ונושאי משרה בכירים בה בעבר, לתביעה ייצוגית. השופטת דניה קרת מאיר אישרה את התביעה נגד החברה, לניר, המנכ"ל באותה תקופה אלון כרמלי והדירקטורים רמי אנטין, אפרת טולקובסקי וגיל נחום-רוזן.
התובעים טענו כי בבילון פרסמה דיווחים ומצגים מטעים לכאורה בנוגע להתקשרות שלה עם ענקית האינטרנט גוגל בשנים 2012 ו-2013.
התביעה דורשת פיצוי בהיקף של עשרות מיליוני שקלים למחזיקי מניות החברה (מלבד הנתבעים) בתקופה שבין חודש מאי 2012 עד לחודש פברואר 2013.
נוסף על אישור התביעה כייצוגית הורה בית המשפט לחברה ולחמשת הנתבעים הנוספים לשלם הוצאות משפט בסך של 150 אלף שקל לתובעים.
בסוף חודש אוקטובר 2013 דיווחה בבילון לבורסה כי קיבלה הודעה מענקית האינטרנט גוגל, שהייתה אחראית עד אז למרבית הכנסותיה ורווחיה של החברה הישראלית, כי היא אינה מתכוונת לחדש את הסכם שיתוף-הפעולה הקיים בין החברות. זאת לאחר ששלחה לבבילון מכתב התרעה קודם לכן, שאותו לא חשפה החברה במלואו בדיווח לבורסה.
בגוגל נימקו את ההחלטה שלא לחדש את ההסכם מול בבילון בתלונות שקיבלה ממספר רב של משתמשי הדפדפן שלה, גוגל כרום. אלה טענו כי "התקנת סרגל הכלים של בבילון פוגעת בחוויית השימוש שלהם בדפדפן".
בעקבות ההודעה קרסה מניית בבילון ב-65% ביום מסחר אחד (ולאחר מכן המשיכה לרדת), ושווי השוק שלה התכווץ מכמיליארד שקל ל-350 מיליון שקל.
השופטת כתבה בין השאר בהחלטתה כי "המידע שהגיע לחברה בדבר שינוי המדיניות של גוגל היה מהותי... מהתנהלות החברה והמשיבים עולה בבירור כי הם היו מודעים להשפעה הצפויה של שינוי המדיניות של גוגל על החברה ועל מחיר ניירות הערך שלה.. חובתם כלפי ציבור המשקיעים הייתה לפרסם דיווח מיידי ומפורט".
עוד כתבה השופטת כי "הניסיון להתייחס למכתב ההתרעה של גוגל כאל אירוע רגיל עומד בסתירה לפעילות הקדחתנית שהתנהלה בחברה מאז קבלתו".
בבילון החלה את דרכה בתחום התרגום אולם בהמשך נכנסה לפעילויות נוספות, ביניהן שתילת סרגלי כלים בדפדפנים של גוגל ויאהו, תוך השתלטות על ההגדרות של הדפדפן, מהלך שהניב לה מזומנים רבים אולם גרם לתרעומת רבה אצל חלק ניכר מגולשי האינטרנט.
ההסכם של בבילון מול גוגל נחתם בסוף 2007 למשך שנתיים, ובסוף 2011 האריכו אותו החברות עד סוף חודש נובמבר הקרוב. התלות של בבילון בגוגל גדלה בשנים 2010-2013, ובשנת 2012 הייתה ענקית החיפוש אחראית ל-83% מהכנסותיה של בבילון, שעמדו בסך-הכול על 685 מיליון שקל.
מאז הפיאסקו מול גוגל לא הצליחה בבילון להתאושש, למרות ניסיונות של לניר לצקת פעילות משמעותית אחרת לחברה. מניית החברה צנחה ביותר מ-80%, ושווי השוק שלה התכווץ לכ-110 מיליון שקל.
בשנת 2016 הסתכמו הכנסותיה בכ-15.8 מיליון שקל, ירידה של 43% לעומת 2015, ובשורה התחתונה היא רשמה רווח של כ-11 מיליון שקל (בין השאר עקב הכנסה חד-פעמית בהיקף של כ-9 מיליון שקל).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.