ממשל טראמפ מוסיף לשקוע בביצת הקשרים שרקמו בכירים בו עם גורמים רוסיים לפני השבעתו של הנשיא - בתקופת מסע הבחירות ובתקופת המעבר בין יום הבחירות לבין כניסת טראמפ לבית הלבן.
24 שעות בלבד לאחר נאומו של נשיא ארה"ב בקונגרס - אירוע שהיה אחת מנקודות האור הבודדות בממשלו המקרטע - נחשפה ארה"ב לשורת הדלפות והתפתחויות אחרות על התנהלות הממשל ואנשי מפתח בו בפרשיות שקשורות לרוסיה, ששיאן היה החלטתו, או אולי אילוצו, של שר-המשפטים החדש, ג'ף סשנס, להשעות את עצמו מחקירת FBI על קשרי צוות טראמפ עם מוסקבה. (הבולשת הפדרלית כפופה למשרד המשפטים).
הצעד הדרמטי של סשנס נעשה כשבועיים לאחר שמייקל פלין, היועץ לביטחון לאומי הראשון של טראמפ, אולץ להגיש את התפטרותו בעקבות האשמות שהוא שמסר לסגן הנשיא, מייק פנס, מידע כוזב על קשריו עם גורמים רוסיים.
התפתחויות אלה נחתו על התודעה הלאומית בקצב מסחרר, חמסו מטראמפ את זרי הדפנה שרכש ביושר בנאומו, אור ליום ד' שעון ישראל, ופגעו ביכולת ממשלו לקדם את האג'נדה שלו.
הנה הן, סדורות פחות או יותר בסדר כרונולוגי ועל פי נושאיהן:
התפתחות ראשונה: "וושינגטון פוסט" מטיל פצצה אור ליום ה': שר המשפטים הטרי, ג'ף סשנס, נתן עדות שקר לכאורה בשימוע בסנט לאישור מועמדותו לתפקיד שר המשפטים. העיתון חשף, כי סשנס שוחח פעמיים עם שגריר הרוסי הוותיק בארה"ב, סרגיי קיסליאק, ביולי ובספטמבר, למרות שהעיד בשבועה ההיפך.
באותה תקופה, היה סשנס סנטור בכיר בוועדה הצבאית של הסנט, ובה בעת גם היועץ הבכיר לענייני מדיניות חוץ במטה טראמפ. הוא היה הסנטור הראשון שהביע תמיכה מלאה בטראמפ והצטרף אליו רשמית בפברואר אשתקד.
בשימוע ב-10 בינואר נשאל סשנס ע"י הסנטור הדמוקרטי אל פרנקן כיצד הוא היה נוהג לו היתה מגיעה לידיו ראיה שחברי צוות טראמפ ניהלו קשרים עם נציגי ממשלת רוסיה במהלך מסע הבחירות. סשנס השיב: "אינני מודע לקיומן של פעילויות כאלה. באותה עת, הייתי חבר בקמפיין של טראמפ ולא היו לי שום מגעים עם הרוסים". ובתשובה על שאלה בכתב של סנטור אחר, פטריק ליהי, האם הוא היה מעורב במגעים עם ממשלת רוסיה על הבחירות לנשיאות ארה"ב, ענה סשנס במילה אחת: "לא".
התפתחות שניה: החשיפה ב"פוסט" הציתה מיד סערה בקונגרס. ראשי הסיעות הדמוקרטיות בסנט ובבית-הנבחרים, צ'אק שומר וננסי פלוסי, קראו לסשנס להתפטר לאלתר ובשלב ראשון - לפסול את עצמו מהובלת החקירה של FBI על מאמצי רוסיה להשפיע על תוצאות הבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2016. מחוקקים רפובליקאים נמנעו מקריאות להתפטרות סשנס,, אך עשרות מהם, ובכללם בכירים, קראו לו להשעות את עצמו מהחקירה - והכל בשידורים חיים בערוצי החדשות בכבלים.
התפתחות שלישית: סשנס מחליט להשעות את עצמו מהחקירה על קשרי צוות טראמפ עם רוסיה במסיבת עיתונאים שכונסה בחופזה בוושינגטון ביום ה' אחה"צ (שעון מקומי). הוא טען, כי האמין שהשאלות שנשאל בסנט התייחסו למגעים עם הרוסים לגבי הבחירות לנשיאות, בעוד שהוא נפגש עם השגריר הרוסי בתוקף תפקידו כחבר בוועדה הצבאית של הסנט ושאלת הבחירות כלל לא עלתה הפרק. בפגישות אלה. הוא הודה, עם זאת, כי במחשבה שניה הוא היה צריך לתת תשובה מקיפה יותר.
בתגובה אמר טראמפ, כי סשנס נפל קרבן ל"ציד מכשפות" של הדמוקרטים. לדבריו, שר-המשפטים אדם ישר. ייתכן שהוא היה יכול לתת מענה יותר מדויק בשימוע בסנט, אך לא היתה לו כל כוונה רעה.
התפתחות רביעית: במקביל לחשיפת עדות השקר לכאורה של סשנס ב"פוסט", אור ליום ה', גילה "ניו יורק טיימס", כי בימים האחרונים של ממשל אובמה פעלו פקידים בבית הלבן בקדחתנות להפיץ מסמכים שמתעדים את מאמצי רוסיה להתערב בבחירות לנשיאות בקרב גורמים רבים ככל האפשר בוושינגטון הרשמית, לרבות סוכנויות ממשלתיות ומחוקקים מסוימים. על חלק מהמאמצים האלה פיקח אישית אובמה עצמו.
המטרה היתה להנציח את המסמכים ולמנוע מהממשל הנכנס להשמיד את המידע. אנשי ממשל אובמה, וגם סוכנויות מודיעיניות, שמעו בחשש הולך וגובר את הכחשות טראמפ שהוא וצוותו ניהלו מגעים עם הרוסים בעוד המסמכים המודיעיניים שבידיהם הוכיחו קיום מגיעים כאלה.
על פי ה"טיימס", גורמים רבים בבית הלבן של אובמה חשדו שאנשי צוות טראמפ שיתפו פעולה עם הרוסים במאמצים לפרוץ למחשבי המפלגה הדמוקרטית ומטה הבחירות של הילארי קלינטון, אם כי לא נמצאו לכך ראיות.
העיתון מגלה, כי בעלות ברית של ארה"ב, לרבות בריטניה והולנד, סיפקו לממשל אובמה מידע על פגישות שקיימו בערים אירופיות גורמים רוסיים, לרבות מקורבים לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, עם אנשים שקשורים לדונלד טראמפ. יתר על כן, גופי מודיעין אמריקאים הקליטו שיחות בין גורמים רוסיים רשמיים, חלקם בתוך הקרמלין, שבהן נדונו מגעים עם אנשי טראמפ.
כל המידע הזה פזור עתה עתה במי יודע כמה מוקדי כוח בוושינגטון ובמקומות אחרים, שלממשל טראמפ אין גישה אליהם. מבחינה מסוימת, מדובר במעין כמוסות רעל, שעשויות לקטול את הממשל הנוכחי אם הוא יעשה צעדים שייראו אובדניים מבחינת ארה"ב בעיני גורמים מודיעיניים.
ממשל אובמה חשב תחילה ליזום מהלכים פומביים עם המידע שהצטבר, אך הנשיא לשעבר חשש שמהלך כזה יתפרש כמאמץ להטות את כף המאזניים לטובת הילארי קלינטון. הוא ואנשיו היו משוכנעים, שקלינטון תזכה בלאו הכי ואז יהיה זמן לטפל בראיות שהצטברו נגד טראמפ. זה לא קרה - ומכאן הבהילות להציל את המידע.
התפתחות חמישית: אור ליום ו' גילה "ניו יורק טיימס", כי ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ ויועץ בכיר בבית הלבן, השתתף בפגישות של פלין עם השגריר הרוסי בדצמבר - פגישות שעד עתה לא דווח עליהן. העיתון מציין, כי פגישות צוותו של נשיא נכנס עם נציגי ממשלות זרות הן תופעה מקובלת ואין בהן כל רע.
למעשה, קושנר נפגש גם עם שגריר ישראל בוושינגטון, רון דרמר, ודוברת בבית הלבן, הופ היקס, ציינה כי "ג'ארד נפגש עם נציגים של מדינות זרות רבות". בכל זאת, לפגישות של אנשי טראמפ עם הרוסים יש עתה משמעות מיוחדת על רקע חקירות FBI וועדות המודיעין של הסנט ובית-הנבחרים בנסיבות של פגישות אלה.
הפגישות בדצמבר נערכו בעיתוי מכריע: באותה עת התכונן ממשל אובמה להטיל סנקציות על רוסיה ולתת פומבי להאשמות שמוסקבה התערבה בבחירות בארה"ב. פקידים אמריקאים אמרו, כי כמה שיחות טלפוניות נערכו בין פלין לשגריר קיסליאק ב-29 בדצמבר, זמן קצר לאחר שקיסליארק זומן לסטייט דיפרטמנט ונאמר לו שארה"ב עומדת לגרש 35 דיפלומוטים רוסיים כגמול על ההתערבות בבחירות.
קיסליאק יצא זועף מהפגישה בסטייט דיפרטמנט וטילפן לפלין - שיחה ראשונה מתוך כמה ב-36 השעות הבאות. פלין קרא לקיסליאק לא להגיב בגירוש אמריקאים ואמר שהיחסים בין שתי המדינות ישתפרו לאחר שטראמפ ייכנס לבית הלבן. פוטין אכן קיבל את העצה.
המדליפים: גופי מודיעין אמריקאים - ובעיקר הסוכנות לביטחון לאומי - מקליטים דרך קבע דיפלומטים רוסיים בארה"ב (ודיפלומטים זרים בכלל, גם ממדינות ידידותיות). וכך, ה"טיימס" יכול לספר לנו על תוכן שיחותיו של פלין עם קיסליאק. הדיווחים העכשוויים ב"טיימס" וב"פוסט", כמו גם קודמיהם בנושא זה, מושתתים במידה רבה על הדלפות של אנשי מודיעין אמריקאיים.
זה מעיד, שבממסד המודיעיני בארה"ב, וכן ב-FBI, יש גרעין משמעותי של מקצוענים שאינו סומך על טראמפ, אינו מכבד אותו ויעשה כל מה שביכולתו כדי להכשילו. במידה רבה, טראמפ יכול להאשים גם את עצמו. ההתקפות המתמידות שלו על המודיעין האמריקאי - לרבות השוואתו לגרמניה הנאצית - הפכו אותו לפרסונה נון גרטה בקהיליית המודיעין ואת התוצאה אנו יכולים לראות עכשיו בהדלפותיה לתקשורת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.