בשבוע שעבר מכר איש העסקים חיים דנון מחוץ לבורסה את מניותיו ביבואנית הרכב קרסו מוטורס, כ-12% מהון החברה, תמורת סכום של כ-320 מיליון שקל. זאת לאחר שבשנה החולפת ביצעה מניית קרסו קפיצה של כ-50% בערכה, המשקפת לחברה שווי של 2.7 מיליארד שקל - שווי שיא לקרסו מוטורס מאז הונפקה בחודש יוני 2011, המשקף תשואה של כ-280%.
דנון, בעלי החברה הפרטית קומסקו (Comasco) - יבואנית כלי צמ"ה (ציוד מכני כבד) וכלי עבודה כבדים, נכנס להשקעה בקרסו מוטורס כבר עם הנפקת החברה בבורסה ביוני 2011, אז רכש קרוב ל-6% מהונה בהשקעה של כמה עשרות מיליוני שקלים. בהמשך הכפיל את החזקותיו, מה שהפך אותו לבעל המניות הבודד הגדול בחברה.
מכירה זו, שהייתה הגדולה ביותר של בעל עניין בבורסה התל-אביבית מתחילת 2017, היא המשכו של גל מתגבר של מימושים שביצעו לאחרונה בעלי עניין במניות השורה השנייה, שאינן נכללות במדדים המובילים, ואשר היקפם מצטבר לסכום מרשים של קרוב ל-1 מיליארד שקל תוך פחות משלושה חודשים.
על רקע הדשדוש של המדדים המובילים בבורסה (בעיקר עקב ביצועים שליליים של מניות הפארמה הדואליות) מפנים אנליסטים ומנהלי השקעות זה זמן זרקור למניות השורה השנייה, שחלקן נסחרות במחיר שיא, כאלטרנטיבה אטרקטיבית למדי למשקיעים המקומיים. גם בבחינת ביצועי מדדי הבורסה ניתן לראות כי ביצועי המדדים שבהם נכללות המניות הקטנות טובים משמעותית מאלה של המדדים המובילים בשנה האחרונה.
כך, לדוגמה, מדד SME60 (הכולל את 60 המניות בעלות שווי החזקות הציבור הגבוה ביותר בבורסה מבין המניות שאינן נכללות במדד ת"א 125) טיפס בשנה האחרונה ב-26%, ומדד ת"א צמיחה עלה ביותר מ-20%, לעומת ירידה של כ-5% במדד ת"א 35, ושחיקה של כ-2% במדד ת"א 125. ביצועי המניות שבהן בוצעו אותן עסקאות של בעלי עניין מוכיחים הנחה זו, עם תשואות דו-ספרתיות מרשימות במרבית המקרים, ויכולים לסייע להבין את המכירות.
כאמור, דנון מכר את החזקותיו בקרסו מוטורס אחרי קפיצה שנתית של 50% בשווי המניה, ותשואה דומה רשמה מניית חברת כוח האדם דנאל, שם מכרה חברת ההשקעות DBSI של ברק דותן ויוסי בן-שלום חלק ממניותיה תמורת יותר מ-160 מיליון שקל מתחילת השנה, בשתי מנות.
נערכים לרפורמה
עוד בין המממשים, מוריס וילנר ואריק קוטלר, צמד בעלי השליטה בחברת תחנות הדלק ארקו, מכרו 4.5% מהון החברה תמורת כ-60 מיליון שקל, אחרי קפיצה שנתית של 75% בערכה, ואילו האחים אייל ואבי רביד מכרו כ-5% ממניות רשת הקמעונות ויקטורי, אחרי שבשנה האחרונה טיפסה בכ-40%.
מלבד התשואות המרשימות, בבורסה קושרים את מגמת המימושים גם לרפורמת המדדים שנכנסה לתוקף בחודש שעבר, שבתמיכתה נרשמה אשתקד שנת שיא בכל הנוגע למכירת מניות של בעלי עניין ובעלי שליטה בבורסה, לאחר שבסיכום 2016 אלה מכרו ממניותיהם בסכום כולל של כ-6 מיליארד שקל - כמעט כפול מב-2015.
בין אלה בלטה המכירה שביצעה קרן עזריאלי קנדה (Azrieli foundation), שמכרה כ-5% מהון החברה תמורת כ-900 מיליון שקל, שם הסבירו כי המהלך נעשה "כחלק מהיערכות לקראת הרפורמה במדדים" ובמטרה להגדיל את החזקות הציבור במניה.
רמי לוי מכר רגע לפני סיומה של 2016 ממניותיו תמורת כ-70 מיליון שקל, במהלך שהגדיל את חלק הציבור ברשת מ-41.5% ל-45%, במטרה להגדיל את משקלה של מניית רמי לוי במדד ת"א 90 ולתמוך בסחירות בה.
רובי גולדנברג, סמנכ"ל בכיר ומנהל מחלקת מסחר, מדדים ונגזרים בבורסה, אומר כי "כבר באוגוסט 2015, עם אישור עקרונות רפורמת המדדים על-ידי דירקטוריון הבורסה, הדגשנו כי אחת המטרות המרכזיות שלה הוא להגדיל את שיעור החזקות הציבור במניות הנסחרות בבורסה בתל-אביב, כדי לתמוך בהגדלת הנזילות, משום שככל שחלק הציבור בחברה גדול יותר, הנזילות, וממילא הסחירות במנייתה, עולה".
אחד השינויים ברפורמה, שכללה הרחבת מדדים וייסוד מדדים חדשים, הוא דרישה להגדלת חלק הציבור כתנאי להיכללות המניה במדדים המובילים. בעקבות כך, לדברי גולדנברג, "מאוגוסט 2015 ועד השקת הרפורמה בפברואר 2017, החזקות הציבור במניות בבורסה גדלו בהיקף של כ-20 מיליארד שקל, ובכ-200 חברות עלה שיעור ושווי החזקות הציבור. גם היום יש חברות שעדיין פועלות להגדלת החזקות הציבור בהן, כדי לשפר את מצבן במדדים, בין אם בדרך של הגדלת משקלן במדד ובין אם התקדמות למדדים בכירים יותר".
לפי נתוני הבורסה, שיעור החזקות הציבור בסוף 2016 עמד על 64%, ובנטרול מניות ענקיות הפארמה הדואליות, טבע, פריגו ומיילן (שם החזקות הציבור גבוהות, 85%-95%), שיעור ההחזקות עומד על 53%.
בהתייחסות למכירות בעלי עניין מתחילת השנה מציין גולדנברג, כי "לא ניתן לקשור חד-משמעית את כל המכירות לרפורמת המדדים, אולם אין ספק שהרפורמה נתנה רוח גבית לאותן מכירות, ובצד הרוכשים - ביסוס מעמדן של אותן חברות במדדים הגבירה את המוטיבציה של גופים מוסדיים לרכוש את אותן מניות, שכן כניסת המניות למדדים צפויה להגדיל בהן את הנזילות".
המימושיים
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.