שנת 2016 הסתיימה באקורד חיובי עבור קבוצות הביטוח הגדולות, עם שני רבעונים חיוביים בשורת הרווחיות, שהובילו את 6 קבוצות הביטוח הגדולות במשק להציג גידול של כ-17% ברווח הכולל, לסך מצרפי של כ-1.7 מיליארד שקל. על רקע זאת, ובצל שינויים נוספים, בהם מהלכים רבי משמעות ברגולציה הנוגעת לכמה ממנועי הרווחים המרכזיים בענף, כל 6 הקבוצות הגדולות - הראל, הפניקס, מגדל, כלל ביטוח, איי.די.איי ביטוח (המוכרת לציבור הרחב כביטוח ישיר) ומנורה מבטחים - חוו מאז תחילת שנת 2016 ועד היום עלייה בערך מניותיהן בשיעור דו-ספרתי.
במקביל, העליות ברווחים הובילו לעלייה גורפת בהון העצמי של כל 6 הקבוצות, שצמח מצרפית ב-2016 בכ-1.4 מיליארד שקל לכ-24 מיליארד שקל. כך או כך, פרסום הדוחות הכספיים של ענף הביטוח ל-2016 מלמד כי גם בשנה החולפת נמשכה המגמה ארוכת השנים, למעשה כבר משנת 2011, שבמסגרתה 5 קבוצות הביטוח המסורתיות הגדולות בשוק נסחרות מתחת להונן העצמי.
מנתונים שאספנו בבדיקת הדוחות הכספיים של 6 קבוצות הביטוח הגדולות, עולה כי בהתאם לשווי השוק כיום של 5 קבוצות הביטוח המסורתיות הגדולות (להוציא איי.די.איי), ועל בסיס ההון העצמי העדכני שלהן לסוף 2016, מכפילי השווי להון העצמי עומדים ברמה של קצת פחות מ-0.7 לכלל ביטוח ומגדל עד רמה גבוהה יותר של כ-0.8 להראל ולהפניקס, ששתיהן אוחזות בשווי השוק הגבוה בענף (4.2 מיליארד שקל ו-3.8 מיליארד שקל, בהתאמה). איי.די.איי ביטוח שונה משמעותית מיתר הענף, והיא מציגה מכפיל שווי להון של 5.2 - שמייצג את האופי השונה לגמרי של החברה, ואת הערך הרב שהמשקיעים מייחסים להנהלת החברה ויכולתה ליצור הרבה יותר רווח על ההון, גם בעתיד.
בדיקת היסטוריית מכפילי ההון של חברות הביטוח המסורתיות הגדולות בשנים האחרונות, מאז 2010 שהתאפיינה במכפילים הגבוהים משמעותית מ-1 (כשהמשקיעים נתנו אז יותר ערך ליכולת של הראל, הפניקס, מגדל, כלל ביטוח ומנורה מבטחים למנף את ההון שלהן), מלמדת כי ב-2016 חלה עלייה ביחס שווי השוק להון העצמי של החברות. ואולם, אצל כל 5 החברות מדובר עדיין על נתונים נמוכים משמעותית מבעבר.
התשואה הגבוהה לרווח על ההון: בהפניקס ובאיי.די.איי
בהקשר זה נזכיר כי מאז תחילת 2016 ועד היום, טיפסו מניות 6 הגדולות בענף הביטוח בשיעורים דו-ספרתיים. הפניקס, בניהול אייל לפידות, רשמה את שיעור העלייה הגבוה ביותר בתקופה זו - בין היתר על רקע עסקה למכירתה לחברת יאנגו הסינית - כ-81%.
אחריה ניצבות הראל, בניהול מישל סיבוני, עם עלייה של יותר מ-44%; מגדל, בניהול עופר אליהו, עם טיפוס של כ-29%; מנורה מבטחים, בניהול מוטי רוזן, עם תוספת של יותר מ-22%; וכלל ביטוח, בניהול איזי כהן (שחווה כיום איום משמעותי על מניותיה לנוכח ההכרח להוציא למכירה בשוק כמות אדירה של מניות החברה), שטיפסה כ-20% בתקופה האמורה. איי.די.איי ביטוח, בניהול רביב צולר, עלתה מתחילת 2016 "רק" ב-15%, ואולם מדובר במניה שנסקה בשיעור אדיר מאז הונפקה לראשונה באוגוסט 2013, כשהיא החברה בעלת שווי השוק החמישי בגודלו בענף הביטוח.
כך, ב-5 השנים 2012 עד 2016, טיפסו מניות מנורה מבטחים, הראל והפניקס בשיעורים מצרפיים של 21% עד 37% (בהתאמה), בעוד שמניות מגדל וכלל ביטוח איבדו בתקופה זו 39% ו-12% בהתאמה. אגב, בשלוש השנים 2014-2016 איי.די.איי בולטת עם עליות שהצטברו לכ-70%, כשהפניקס הוסיפה כ-15%. מנגד, היתר איבדו בתקופה זו 12% עד 48%.
ומה לגבי התשואה על ההון במונחי הרווחיות? מבין החברות המסורתיות הגדולות, ב-2016 הייתה זו הפניקס שהציגה את הרווח הכולל הגבוה ביותר ובלטה עם תשואה על ההון על בסיס רווח זה של 15.5%. אחריה ניצבו הראל, עם תשואה של 8.4%, מנורה מבטחים עם 6%, מגדל - 3% וכלל ביטוח עם תשואת רווח על ההון של כ-2.7%. איי.די.איי ביטוח בלטה מעל כולן עם תשואת רווח כולל על ההון של כ-18.9%.
ענף הביטוח
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.