לפי נתוני האומדן הראשון של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שפורסמו היום (ג'), צמח המשק בשלושת החודשים הראשונים של השנה בקצב שנתי של 1.4%. מדובר בקצב צמיחה לנפש שלילי ובירידה משמעותית בקצב הצמיחה שאפיין את המשק בשנת 2016, שהתבטא בעליות של 4.7% ברבעון הרביעי ושל 4.1% ברבעון השלישי של 2016. אם מנטרלים את השפעת מיסוי הרכב, הצמיחה עומדת על 3.3% בחישוב שנתי - כך אמרה הערב נעמי פריש, האחראית על חשבונות לאומיים בלמ"ס.
הציפיות בקרב קבוצת חזאים של סוכנות הידיעות בלומברג היו לנתון צמיחה של 3.7%. גם בדיוני הוועדה המוניטרית של בנק ישראל הושמעו הערכות לפיהן קצב הצמיחה של המשק ברבעון הראשון נותר גבוה ואולי אף גבר. מצד שני אמרה נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג בתדרוך כתבים כי "ייתכן שנתון הצמיחה יהיה נמוך בשל תנודתיות ביבוא כלי הרכב".
מניתוח הצמיחה לפי רכיבים עולה כי חלה ירידה של 6% בהשקעות בנכסים קבועים - זאת בין היתר על רקע הקדמת רכישת כלי רכב רבים לסוף 2016. וכי ההוצאה הפרטית, קטר הצמיחה של המשק בשנתיים האחרונות, רשמה ירידה מפתיעה של 1.6%. לעומת זאת היצוא רשם זינוק של 8%, למרות שערו הגבוה של השקל מול המטבעות הזרים.
בלמ"ס הסבירו היום כי העלייה המתונה של התוצר ברבעון הראשון השנה "משקפת ירידות בהוצאה לצריכה פרטית ובהשקעות בנכסים קבועים שהושפעו מנתוני כלי הרכב ברבעון הרביעי שהיו גבוהים במיוחד יחסית לכל הרבעונים הקודמים ועליות ביצוא הסחורות והשירותים ובהוצאות לצריכה ציבורית. בנוסף, הייתה ירידה ביבוא סחורות ושירותים".
נדגיש כי הנתונים הראשוניים חשופים לעדכונים משמעותיים. כך למשל נתוני האומדן הראשון לרבעון הראשון של שנת 2016 הצביעו על צמיחה של 0.8% בלבד, כשהנתון המעודכן להיום לרבעון זה עומד על 4.4%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.