1.77 מיליארד שקל - זו עלות השכר של 2,150 מקבלי השכר הגבוה ביותר במערכת הבנקאית, שנהנים משכר בעלות חודשית של מעל 50 אלף שקל. מספר העובדים בקבוצה זו אמנם כמעט ולא השתנה לעומת נתוני 2015. יחד עם זאת, בקצה הפירמידה חל שינוי, וכ-50 עובדים שנהנו מעלות שכר של מעל 83 אלף שקל בחודש (כלומר מעל מיליון שקל בשנה), ירדו אל קבוצת מקבלי השכר של 50-80 אלף שקל בחודש. כך ש"רק" 300 עובדים מקבלים עלות שכר שנתית של מעל מיליון שקל.
ב-4 השנים האחרונות מפרסם בנק ישראל את פילוח שכר עובדי המערכת הבנקאית, מה שמאפשר הצצה לפערי השכר הגבוהים המאפיינים את המערכת הזו.
בעקבות תוכניות הפרישה המוקדמת שפונות לעובדים ותיקים, חלקם בשכר גבוה, ובעקבות הסכמי השכר האחרונים שמצמצמים קצת את הפערים, נראה כי בטבלת ההתפלגות חלים גם כן ניצני שינוי, שמתבטאים בירידה במקבלי השכר הנמוך והגבוה ביותר ועלייה בשכבת הביניים.
ישנם כיום 43.8 אלף עובדים במערכת הבנקאית (כולל חברות-בנות), כשסך עלות שכרם עמדה אשתקד על 17.4 מיליארד שקל. בשנים האחרונות מבצעים הבנקים תוכניות לפרישה מוקדמת, שמביאות לכך שב-6 השנים האחרונות ירדה מצבת העובדים בכ-4,500 עובדים, כאשר אשתקד נרשמה ירדה של כ-1,900 עובדים.
ואולם המילה האחרונה עדיין לא נאמרה. הבנקים הגישו למפקחת את תוכניות ההתייעלות שלהם ל-5 השנים הקרובות. מדוח בנק ישראל עולה כי "עד שנת 2020 צפויה פרישה של 12% בכוח-האדם, שהם 5,300 עובדים, מתוכם 2100 יפרשו באופן טבעי, והיתר בפרישה מוקדמת. במקביל הבנקים יגייסו 750 עובדים בשנים אלה. כמו כן, צפוי צמצום של 20-25% במספר הסניפים", נכתב בדוח.
בבנק ישראל מציינים כי למרות מאמצי ההתייעלות, יחס היעילות של הבנק עדיין חלש לעומת העולם. "היעילות של המערכת הבנקאית עדיין נמוכה מהעולם. היא עמדה בממוצע על 68.5% אשתקד, לעומת ממוצע של 64.3% במדינות ה-OECD", נכתב בדוח.
עוד עולה מהנתונים כי רק 0.2% משיעור המשרות הן עם עלות השכר החודשית היא עד 5,000 שקל. ישנם כיום רק 74 משרות במערכת הבנקאית בשכר שכזה, וזאת לעומת 1,500 עובדים רק לפני פחות מ-5 שנים. עובדים אלה מאיישים בעיקר את עמדות הטלרים או המוקדים הטלפונים. הבנקים הגדולים כבר סגרו את מרבית עמדות הטלרים, והמוקדנים הוחלפו פעמים רבות על-ידי עובדים ותיקים שנוידו לתפקיד לאחר שבוטל תפקידם הקודם.
גם בשכבת השכר שמעל, בה עלות השכר הוא 5-10 אלפים שקל בחודש, נרשמה השנה ירידה חדה של קרוב ל-13% במספר העובדים ל-5,251 עובדים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.