ועדת הרפורמות תדון: פיצול צמודי קרקע יתאפשר במושבים?

השר משה כחלון וחברת הכנסת רחל עזריה / צילום: נעם פיינר
השר משה כחלון וחברת הכנסת רחל עזריה / צילום: נעם פיינר

הצעת החוק לפיצול צמודי קרקע ממשיכה לייצר הדים וליצור ויכוחים עוד טרם עלתה להצבעה בוועדת הרפורמות. בישיבה האחרונה שנערכה בוועדה בראשה עומדת חברת הכנסת רחל עזריה (כולנו) עלתה שוב השאלה האם צמודי קרקע במושבים יוכלו לפצל את בית המגורים ולהשכיר את היחידה הנוספת.

נזכיר כי בדיונים מוקדמים יותר בהצעת החוק האמורה, במושב הקודם ותחת יו"ר הוועדה הקודם ח"כ אלי כהן (שמונה מאוחר יותר לשר הכלכלה) החליטו נציגי המושבים לבקש כי יוחרגו מהחוק המתגבש וזאת כדי לא לפגוע באפשרות הבנייה של בית נוסף על הנחלה.

עם זאת, לאחר התחדשות הדיונים, עלה פתרון אפשרי מטעם נציג ההתיישבות הכפרית. פתרון זה, אותו העלה עו"ד עמית יפרח היועץ המשפטי של תנועת המושבים בדיון, הציע "להסיר את המגבלה הקיימת כיום במסגרת החלטת רשות מקרקעי ישראל המחייבת דור שלישי נשוי לתקופה קצובה של 5 שנים בהוראת שעה, ובכך לאפשר כיום לחברי המושבים להקים את היחידות בגודל 55 מ"ר לטובת שכירות".

במכתב ליו"ר ועדת הרפורמות כתב עוד יפרח כי: "הפוטנציאל הקיים הינו של אלפי יחידות כאלו אשר יהיו פרוסות בכל הארץ ויתרמו להקלת מצוקת הדיור עבור סטודנטים ומשפחות צעירות". הצעה זו למעשה מבקשת לקבוע שבאם יפוצל בית בנחלה על פי הצעת החוק, הדבר לא "ייספר" כיחידת דיור נוספת על פי מגבלות תמ"א 35.

נציין כי בדיון עצמו בו העלה עו"ד יפרח את הרעיון הוא לא נשלל על הפרק ואף ל"גלובס" נודע כי נקבעה פגישה בין עו"ד יפקח ליו"ר הוועדה וגורמים נוספים מחר (ג') לפני הדיון המתוכנן בהצעת החוק לפיצול צמודי קרקע כדי לדון בסוגיה.


בעוד בהתיישבות הכפרית מנסים להחזיר את המושבים להצעת החוק לפיצול צמודי הקרקע. בפורום הקרקעות טוענים היום כי מדובר בהצעה שאין לאשר.

פורום הקרקעות לצדק חלוקתי הכולל ארגונים חברתיים ובין היתר האגודה לצדק חלוקתי, הקשת דמוקרטית מזרחית, אחוזת נגב ושתיל, פנה היום לחברי וועדת הרפורמות בנייר עמדה וקרא להם להתנגד לדרישה שהועלתה. בנייר העמדה נכתב כי: "החלטת מועצה 979 על תיקוניה, קבעה את שיעורי התשלום (הזעומים יש לומר) בגין היוון זכויות למגורים ולמסחר במושבים והקיבוצים. מתן אפשרות לקבל את היחידה השלישית ולהשכירה בשוק החופשי, ללא היוון זכויות, כלומר ללא כל תשלום למדינה, משמעותו מתנה יקרת ערך למגזר אחד בחברה והטבה בלתי סבירה למעטים. מתנה שכזו עומדת בניגוד לפסיקת בית המשפט העליון בבג"ץ שיח חדש, להחלטות מועצת מקרקעי ישראל, למדיניות המקרקעין, לתמ"א 35 ולעקרונות השוויון והצדק החלוקתי להם מחויבות רשויות המדינה.

כמו כן, מדובר בהצעה שעלתה בניגוד להסכמה מפורשת עם המושבים והקיבוצים לפיה התיקון לחוק לא יחול עליהם (ככל הנראה בכדי ל"הימנע" מתשלום למדינה ובכדי לא ל"אבד" יחידות דיור שיספרו במסגרת תמ"א 35). העלאת ההצעה לאחר שהושגה הסכמה עם המושבים והקיבוצים מהווה ניסיון לקבל במחטף זכויות ביחידה השלישית, ללא כל תשלום למדינה ומבלי שיחידות אלה ייספרו במסגרת תמ"א 35". עוד נמסר היום מפורום הקרקעות כי: "מדובר על ניסיון לעקוף את החלטות המועצה, פסיקת בג"צ ותמ"א 35, לספסר בקרקע ולהשכירה לכל המרבה במחיר. כזכור הרציונאל למתן אפשרות לבנות את היחידה השלשית היה לדאוג לדור ההמשך, כעת במסווה של מתן זכויות למגורים לבנים ממשיכים, מבוקש לתת אפשרות להשכיר את יחידת הדיור בשוק החופשי, ללא כל תשלום למדינה, באופן הפוגע בעקרונות השוויון תוך ניצול הציבור ומשאביו המוגבלים".


בתגובה לטענות של פורום הקרקעות אמר היום עו"ד יפרח כי: "הגיע הזמן שכל האגודות למיניהן לצדק חלוקתי יפסיקו לנסות ולתקוע כל פתרון שהמושבים חלק ממנו, ההצעה שלנו מייצרת פתרון מאוזן ומידתי לזמן מוגבל לטובת אלפי משפחות צעירות וסטדנטים, פתרון שבהחלט יתן מענה מסוים למצוקת הדיור ויגדיל את ההיצע ילדות הדיור להשכרה, אנו מלכתחילה דרשנו לצאת מתכולת החוק בשל מגבלת תמ״א 35 , אולם הפתרון שלנו הינו לאותן יחידות אשר כבר קיימות בתוכניות המושבים וממילא לא נספרות בתמ״א 35 והרעיון שלנו הינו להסיר מגבלה שקיימת על מועד בנייתן ולכן לא מדובר בתוספת. הגישה של האגודות ופורומים למינהם על כל החלטה המתקבלת במושבים כבר מזמן חורגת מגבולות הטעם הטוב ומונעת משיקולים לא ענייניים ובטח לא מעניין אותם מצוקת הדיור״.