בתקופה הקרובה יוחלף הגז לשימוש במזגנים ובמקררים בישראל בשל סיבות סביבתיות, וייאסרו יבוא והתקנה של מזגנים שאינם משתמשים בו, כחלק מהתחייבותה של ישראל להפחתת פליטות גזי החממה בעקבות חתימה על אמנת קיגאלי להפחתת הפגיעה באוזון ואפקט החממה ומציאת פתרון לחור באוזון. נקבע כי שנת ההגבלה על השימוש בגזים הקיימים לקירור הבית תהיה 2019.
הגז החדש דליק מאוד, ונקבע כי על מתקיני המזגנים שישתמשו לעבור הכשרה מיוחדת, אך כיום מקצוע התקנת המזגנים אינו מוסדר, ואין דרך לחייב אותם לעשות את ההכשרה - וכל זמן שאין הכשרה למתקינים, המזגנים החדשים יהיו אסורים ביבוא.
הגז שמשתמשים בו כיום הוא גז חממה הגורם להתחממות כדור הארץ, ועל כן בארה"ב ובאירופה נעשה מעבר לשימוש בגז הנחשב ירוק יותר ומזיק פחות לסביבה הנקרא R32. הגז החלופי הוא נפיץ ודליק יותר, וסיכוייו להתלקחות גבוהים יותר, ולכן נדרשת מיומנות גם של המתקין וגם של הטכנאי.
כיום רוב מתקיני המזגנים אינם מוסמכים בעבודה עם חשמל או שלא עברו הכשרה עדכנית בהקשר של עבודה בגובה. למעשה, אין חובת הסמכה למתקיני מזגנים, והם אינם רשומים - כלומר יש מתקינים לא מיומנים שמעמידים את כל עניין ההתקנה למסוכן עוד יותר.
במכתב שנשלח ליו"ר הוועדה להסדרת עיסוקים, שעליו חתומים מנכ"ל ארגון אמון הציבור, התאחדות קבלני מיזוג האוויר ואיגוד לשכות המסחר - ושהגיע לידי "גלובס" - הם דורשים לקיים דיון בהקדם: "מכיוון שהנושא צופן בחובו סיכון מיידי לחיי אדם, נדרשת תחילת היערכות מהירה מבעוד מועד".
על-פי אומדן שערך ארגון אמון הציבור, לפי ניתוח נתוני תלונות על תקלות מיזוג אוויר שנאספו מיבואנים גדולים ונתוני הפעילות בענף, 53% מתקלות ההתקנה הן תקלות גז - מעל 25 אלף תקלות גז בשנה.
במכתב מדגישים כי היערכות מוקדמת חיונית גם "למניעת פגיעה מיותרת בפרנסת המתקינים", ומציינים כי כבר כיום החוסר באסדרה חושף את המתקינים לסיכון, וחברות הביטוח מסרבות לבטח אותם. הם טוענים כי הסכנה צפויה להחמיר עם המעבר לגז החדש, ורבים עלולים להישאר ללא פרנסה אם לא תבוצע היערכות מוקדמת להכשרתם לקראת השינוי.
לפי התקן הישראלי הקיים היום, אסור שימוש בגז דליק. בדיון שהתקיים בכנסת בשבוע שעבר, משרד העבודה הודיע כי נשכרו 35 מדריכים שיתחילו בהכשרת הטכנאים, אך כיום אין בחוק חובת הכשרה. בדיון שהתקיים אמר גיל פרואקטור מהמשרד להגנת הסביבה כי "במצב הקיים מ-2019 נראה ירידה במדרגות בכמות הגזים שנוכל לייבא. המשמעות היא שמזגנים יפסיקו לעבוד".
דן למפרט, מהנדס ונציג לשכת המסחר בוועדה טכנית שעוסקת בתקן למזגנים של מכון התקנים, אמר היום (ג') ל"גלובס": "אמרנו שאנחנו לא מוכנים להסיר את איסור יבוא המזגנים, אלא אם יסדירו בתקנה את מקצוע המתקין. אנחנו לא נתיר עד זה עד שלא יסדירו, דבר שיכול לגרום לכך שלקראת 2019 תהיה הגבלה על הכנסת מזגנים לישראל. כל העולם נערך לייצר מזגנים רק עם הגז הזה, ורק בישראל לא יהיה אפשר להשתמש בו".
בישראל 95% מהמזגנים מיובאים ובארץ מיוצרים רק מזגנים גדולים, הנקראים מיני מרכזיים הגדולים.
ממשרד העבודה נמסר בתגובה: "בוצעו מגוון צעדים באגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה והרווחה לקראת כניסת גזי הקירור החדשים: במאי 2017 כ-40 מורים עברו השתלמות והדרכה על-ידי מומחה מגרמניה, ובסיומה קיבלו חוברות מקצועיות להדרכת התלמידים, ואף הבוחנים המקצועיים בבחינות הגמר כללו את הגז החדש בבחינה. במקביל, עודכן התקן למורים לקירור ולמיזוג אוויר, והנושא הרלוונטי נוסף בכל תוכניות הלימוד בקירור ובמיזוג אוויר, ונוספו שתי תוכניות לימוד המיועדות למתקיני מזגנים עם ניסיון מוכח בעבודה. התוכניות החדשות כוללות את למידה על גזי הקירור החדשים ומיחזורם בהיקף של עד 240 שעות. המשרד דרש מכל בית ספר המלמד מגמה של מיזוג אוויר לעדכן מיידית את הסדנאות המקצועיות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.