9.5 שנות מאסר נגזרו אתמול (ד') על נשיא ברזיל לשעבר, לואיס אינסיו לולה דה סילבה, שהורשע בעבירות שחיתות. הוא צפוי לערער על גזר הדין, ועד אז יישאר חופשי.
עם זאת, ההכרעה תפגע בסיכוייו של לולה, שנחשב עד כה למועמד מוביל במירוץ הנוכחי לנשיאות שיוכרע בשנה הבאה, לקאמבק פוליטי, גם אם ערעורו יתקבל בסופו של דבר.
השופט סרז'יו מורו קבע כי לולה קיבל שוחד בשווי 3.7 מיליון ריאל ברזילאי (כ-4 מיליון שקל) מחברת הבנייה OAS SA, בדמות שיפוץ בית הקיץ של הנשיא לשעבר, תמורת סיוע בהשגת חוזים עם חברת הנפט הממשלתית "פטרולאו ברזיליירו".
הרשעתו של הנשיא לשעבר היא חלק ממבצע נרחב, שבמסגרתו נחשפו פרשיות שחיתות בצמרת השלטון בברזיליה ובקרב ראשי המגזר העסקי בשנים האחרונות.
צוות ההגנה הכריז בעבר כי יערער על כל הרשעה, ואנשיו של לולה טענו שוב ושוב כי מדובר ב"ציד מכשפות פוליטי". עורכי דינו של הנשיא לשעבר אף האשימו את השופט בהטיה וברדיפתו של לולה מטעמים פוליטיים. מורו, מצדו, הכחיש בכל תוקף את הטענות האלה.
במהלך משפטו הכריז לולה כי "מה שקורה עכשיו לא מדכא אותי, אלא רק נותן לי מוטיבציה לצאת ולעשות עוד. אמשיך להילחם". גלייזי הופמן, מנהיגת מפלגת העבודה, שמטעמה נבחר לולה, הביעה ביקורת על גזר הדין וטענה כי הוא נועד למנוע ממנו להתמודד על הנשיאות ב-2018.
לולה, כפי שהוא מוכר בפי כל, הוא הנשיא הברזילאי הראשון שהגיע מרקע של מעמד פועלים ועדיין נחשב לדמות פופולרית בקרב האזרחים, גם 6 שנים לאחר שסיים את כהונתו עם שיעור תמיכה של 83%. הוא כיהן בעברו כמנהיג איגודי עובדים וזכה להערכה רבה בזכות המדיניות הסוציאלית המתקדמת שהנהיג, שהצליחה לצמצמם את אי-השוויון במדינה הגדולה באמריקה הלטינית.
אם ערעורו של לולה לא יתקבל, לא ברור מי יתפוס את מקומו במירוץ לנשיאות. מי שנחשבת למקורבתו והחליפה אותו בלשכת הנשיא בתום שתי כהונות, דילמה רוסף, הודחה בשנה שעברה לאחר שנקבע כי היא עברה על תקנות תקציביות. היא ותומכיה טענו כי הדחתה הייתה "הפיכה" שתכנן סגן נשיאה, מישל טמר , שמכהן כעת כנשיא בפועל ונמצא בעצמו בלבה של פרשת שחיתות אחרת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.