סך גיוסי ההון של חברות טק ישראליות ברבעון השני של השנה עמד על 1.26 מיליארד דולר, כך לפי הסקר הרבעוני של IVC-ZAG. ברבעון זה היו 157 סבבי גיוס, ולכן נתונים אלו ממקמים את הרבעון השני של השנה בין הרבעונים המוצלחים ביותר מבחינת היקף ההון שגוייס בחמש השנים האחרונות, שני רק לרבעון המקביל של 2016, בו גויסו 1.7 מיליארד דולר ב-194 סבבים.
"לאחר ירידות סדרתיות ברבעונים הקודמים, נתוני הרבעון השני של השנה מצביעים על עלייה בפעילות קרנות ההון סיכון בישראל", אומר קובי שימנה, מנכ"ל חברת המחקר IVC, "עלייה זו מחזקת מספר מגמות מקבילות בהן הבחנו ברבעון האחרון. מחד, מספר הסבבים הגדולים, מעל 20 מיליון דולר לסבב, עלה בצורה משמעותית וגרם לעלייה בסכום הכולל שגויס בסבבים גדולים למרות שהיקפו של סבב גדול ברבעון השני לא עלה על 33 מיליון דולר בממוצע. בנוסף, ההיקף הממוצע לסבב גיוס קטן, עד 5 מיליון דולר, עלה בצורה משמעותית ברבעון השני, וזאת למרות שמספר הסבבים הקטנים דווקא ירד. בטווחי הביניים נרשמה עלייה מינורית הן במספר הגיוסים והן בסכומים הממוצעים לסבב".
שימנה אף מסביר את המשמעות של הממצאים: "העלייה בסך הגיוסים ברבעון לא מוטה בגלל מספר עסקאות ענק שמעוותות את הממוצע כלפי מעלה כפי שהיה ברבעון השיא בשנה שעברה, אלא מעידה על שינוי אמיתי בצורה שבה מתנהלים סבבי גיוס בשוק - המשקיעים, במיוחד קרנות הון הסיכון, בוחרים לבצע פחות עסקאות בסך הכול, אבל מוכנים להשקיע סכומים גדולים יותר בכל סבב, כמעט בכל שלבי ההשקעה".
מניתוח גיוסי החברות לפי שלב עולה כי ברבעון השני חברות ישראליות בשלבי הביניים גייסו 462 מיליון דולר (37% מהסך), והובילו בהיקף ההון שגוייס - הרבעון הרביעי ברציפות. העלייה נזקפת במידה רבה לזכותן של 19 חברות היי-טק בשלות שגייסו סכום כולל של 428 מיליון דולר (34%), עלייה בהשוואה לשלושה רבעונים קודמים חלשים. יחד עם זאת, סך ההון שגויס בידי חברות בשלות ברבעון השני של השנה נמוך משמעותית מ-726 מיליון דולר שגוייסו בידי 25 חברות בשלות ברבעון השני של 2016, אז גייסו אלו 42% מסך ההון הכולל.
לדברי עו"ד שמוליק זיסמן, שותף מנהל בזיסמן אהרוני גייר ושות' (ZAG/S&W), "מעבר לעלייה הכללית בהיקף הגיוסים, הנתון המעודד ביותר בסקר הוא הכפלת ההשקעות בסיד, ביחס לרבעון הקודם ואף ביחס לרבעון המקביל אשתקד. נתונים אלו מעידים כי התחזית הקודמת שלנו, ולפיה עסקת מובילאיי תיתן את אותותיה ברבעונים הבאים, כשנצפה בעלייה בהיקפי הגיוסים כאות וכהוכחה מחודשת לטיבן ואיכותן של החברות הישראליות - התממשה, ולא בכדי".
מניתוח גיוסי החברות לפי סקטור עולה, באופן לא מפתיע, כי חברות התוכנה הובילו את גיוסי ההון ברבעון השני עם סך גיוס של 482 מיליון דולר (38%). למקום השני הגיעו חברות מדעי החיים עם 31%. 2017 מסתמנת כשנת שיא עבור חברות מדעי החיים עם גיוסי שיא ברבעון השני ובמחצית השנייה בכללותה, בה גויסו 622 מיליון דולר(27%), עליה של 32% בהשוואה ל-473 מיליון דולר שגויסו במחצית הראשונה של 2016.
באשר לכך אומר זיסמן כי "נתון זה מעיד על האיכות הגבוהה של תעשיית מדעי החיים בישראל, וכן על האמון הרב שהמשקיעים רוכשים לחברות ישראליות בתחום. אני צופה שנמשיך לראות גידול בהשקעות בתחום זה וכי ממוצע הגיוס ימשיך לגדול. במידה והגופים המוסדיים יפשילו שרוולים ויצטרפו לסבבי ההשקעה בהיי-טק באמצעות הקרנות הייעודיות החדשות, כפי שמוצע כעת על ידי משרד האוצר, עשוי הדבר להביא לגידול משמעותי בסבבי הגיוסים ולצמיחה ממשית של כל תעשיית ההיי-טק הישראלית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.