עונת הדוחות הכספיים לרבעון השני בארה"ב נפתחה בשבוע שעבר בשיאים חדשים של המדדים המובילים בוול סטריט. ייתכן כי העליות האלה מרמזות על אופטימיות של המשקיעים, במיוחד אחרי שעונת הדוחות של הרבעון הראשון היתה הטובה ביותר זה כחמש שנים.
בשווקים מחכים לעונת הדוחות הנוכחית. לנוכח ההבנה כי הכלכלה בצמיחה ולחצי האינפלציה לא גוברים, הריבית לא צפויה לעלות במהירות, והמניות ממשיכות להיות אחד האפיקים האטרקטיביים. השאלה הגדולה ששואלים עצמם לא מעט משקיעים כרגע, היא האם הצמיחה בחברות תצדיק את רמות המכפילים. המכפיל הנוכחי של מדד S&P 500 הוא 21, והמכפיל ל-12 החודשים הקרובים הוא כ-18, בדומה לממוצע בשלוש השנים האחרונות.
ברבעון השני של 2017 צפויה אמנם צמיחה צנועה יותר מאשר ברבעון הראשון של השנה, אבל עדיין זה צפוי להיות אחד הרבעונים החזקים בשנים האחרונות. חברות S&P 500 צפויות לדווח ברבעון על צמיחה של 7.3% ברווח הנקי ועלייה של 4.58% בהכנסות, לפי ריכוז תחזיות אנליסטים מעודכן של סוכנות בלומברג.
השינוי הגדול צפוי במגזר האנרגיה
הסקטורים המרכזיים שצפויים להוביל את הצמיחה הם הטכנולוגיה, הפיננסים והאנרגיה. בתחום האנרגיה צפוי השינוי הגדול ביותר, כשחברות רבות צפויות לחזור לרווח ולהפגין צמיחה גם בהכנסות. זאת, לאחר שמחירי הנפט התאוששו מרמות השפל שבהן היו לפני שנה ושאפיינו גם את הרבעון המקביל ב-2016. מתחילת השנה בלט הסקטור הזה בביצועי חסר, וייתכן כי דוחות חזקים ישפרו את התמונה.
הפיננסים היו הסנונית הראשונה: כמה מהבנקים הגדולים היו מהראשונים לדווח, ובהם סיטי בנק, ג'יי.פי מורגן ו-וולס פרגו, והשבוע הצטרף אליהם גם בנק אוף אמריקה. הבנקים עקפו את התחזיות ופרסמו דוחות חזקים - מה שהוביל את האנליסטים להעלות את התחזיות למגזר. עם זאת, סימני שאלה לגבי הרבעונים הקרובים הובילו לירידה במניות הבנקים.
המשקיעים הוטרדו, מצד אחד, מהירידה בקצב גידול ההלוואות, ומצד שני, מהירידה בהכנסות מפעילות בשוק ההון, עקב התנודתיות הנמוכה בשווקים, שמורידה את מחזורי המסחר. גם ירידת התשואות הארוכות בשבוע האחרון תרמה לביצועי החסר של הבנקים.
תחזית אופטימית לחברות הביטוח
בסיכום שבועי היה סקטור הפיננסים אחד החלשים ביותר בשבוע החולף, לאחר שירד בכ-0.64%, לעומת עלייה של 1.4% ב-S&P 500. כדאי לשים לב לחברות הביטוח, שגם הן נכללות בסקטור הפיננסים, אך עדיין לא פרסמו דוחות, והן צפויות לדווח על זינוק של כ-20% ברווחים.
גם סקטור הנדל"ן, שהופרד מהפיננסים לפני כמעט שנה, צפוי להפגין ברבעון השני צמיחה נאה, עם עלייה של כמעט 7% בהכנסות וצמיחה של כ-2% ברווחים. עם זאת, רבות ממניות הנדל"ן מפגינות בתקופה האחרונה תנודתיות גדולה, כנגזרת מהתזזיתיות בתשואות הארוכות - המהווה פקטור מרכזי בשערוך הנדל"ן ובעלויות המימון.
ייתכן כי הפתיחה החזקה של עונת הדוחות העלתה את האופטימיות של משקיעים רבים, שהתחילו מצדם כבר להיערך לדוחות של חברות הטכנולוגיה - שבהן צפויה צמיחה משמעותית.
בשבוע האחרון גייסה קרן הסל QQQ על נאסד"ק 100 (החברות הגדולות בנאסד"ק, רבות מהן בתחום הטכנולוגיה) יותר מ-2.7 מיליארד דולר. המגזר פיגר בחודשיים האחרונים אחרי מגזרים אחרים, בעיקר בשל ירידה במניות הגדולות במגזר (המוכרות בכינוי FANG - פייסבוק, אמזון, נטפליקס וגוגל). ואולם בשבוע האחרון היה זה הסקטור המוביל, עם עלייה של 3.8%, והוא מוביל גם את העליות מתחילת יולי, עם עלייה של 4.3% - פי שלושה מהעלייה ב-S&P 500.
חולשה במגזר הרכב והחלפים
חברות הטכנולוגיה צפויות לדווח על צמיחה של 7.8% בהכנסות וזינוק של 15% ברווח. תת-הסקטור שצפוי לרשום את הצמיחה הגדולה ביותר, הוא המוליכים למחצה - תחום הכולל חברות כמו אינטל ומיקרון, ברודקום, אפלייד מטיריאלס ו-AMD. חברות המוליכים למחצה צפויות לדווח על קפיצה של כ-40% ברווח ושל 16% בהכנסות. גם חברות תוכנה - תת-סקטור, הכולל חברות כמו מיקרוסופט, אדובי, CA וכמה מחברות הסייבר - צפוי להפגין צמיחה נאה ברבעון זה.
במגזרים רבים אחרים התמונה מעורבת. כך למשל, הצריכה המחזורית - סקטור שאפשר היה לצפות לצמיחה חזקה של החברות בו, לנוכח השיפור בפעילות הכלכלית, העלייה (גם אם אטית מהצפוי) בשכר, האבטלה הנמוכה והעלייה בשיעור ההשתתפות. ואולם, הרווחים של חברות הצריכה המחזורית צפויים לרדת ברבעון זה ב-1.1% למרות גידול של 4% בהכנסות.
אחד ההסברים לפער הזה הוא תת-סקטור הרכב והחלפים, הסובל מחולשה. לא רק מכירות המכוניות בירידה - מה שפוגע ביצרניות הרכב, אלא גם המכירות של חברות החלפים, לנוכח העובדה שבשנים האחרונות הריבית הנמוכה תמרצה צרכנים לרכוש בעיקר מכוניות חדשות בהלוואות זולות. הרווחים בתת-סקטור הרכב והחלפים צפויים לרדת בכ-13% ברבעון השני, וההכנסות שלו יירדו ב-1%. בתתי-סקטורים אחרים, כמו מוצרים בני-קיימה והלבשה, שירותי צריכה, מדיה ואפילו קמעונאות, התוצאות צפויות להיות טובות יותר.
מגזר התעשייה צפוי לאכזב
סקטור התעשייה, שבחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב הובילה לציפיות גבוהות ממנו, צפוי לאכזב ברבעון הנוכחי. הסקטור כולו צפוי לשמור על רווחים כמעט ללא שינוי, בעוד ההכנסות יעלו בכ-2%.
תת-הסקטור שצפוי להפגין את הצמיחה הגדולה ביותר, הוא תחום התחבורה. רק לפני שבוע אושר בבית הנבחרים האמריקאי תקציב למשרד התחבורה ל-2018, שאמנם גבוה ב-1.5 מיליארד דולר מהצעת טראמפ, אבל נמוך מהתקציב הנוכחי ב-3.7% ומסתכם ב-17.8 מיליארד דולר. ברבעון השני צפויות ההכנסות בתת-סקטור התחבורה לצמוח ב-6.6%, בעוד הרווחים בסקטור יעלו בכמעט 10%.
בשבועות הקרובים נראה כי עיקר המיקוד של המשקיעים בשוקי המניות יהיה בתוצאות הכספיות, ולא בנתוני המאקרו. במקרים רבים, דוחות של חברות גדולות עשויים להשפיע לא רק על מניותיהן - אלא על הסקטור כולו.
בסקטור הטכנולוגיה זה בולט במיוחד, לנוכח המשקל הגדול של חברות כמו אפל, אבל התופעה קיימת גם במגזרים נוספים. דוחות טובים הם לא בהכרח ערובה לעלייה במניות, כך שגם התחזיות לרבעונים הקרובים יתפסו מקום מרכזי בשיקול הדעת של המשקיעים.
*** הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע
מה צפוי בדוחות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.