אחרי שנים ארוכות של שקט תעשייתי, חזרה המתיחות ביחסי העבודה בבנק מזרחי טפחות. ועד העובדים, בראשות דניאל דהן הכריז לפני מספר שבועות על סכסוך עבודה בגין היסחבות המגעים לגיבוש הסכם שכר לשנים 2016-2020, ואם עד סוף החודש לא תגובש הסכמה, מאיים הוועד להתחיל בעיצומים.
"אני אופטימי מטבעי, ואנחנו באמת לא רוצים להגיע למצב של עיצומים. יותר קל לנו לקפל כלים מלצאת למלחמה. יחד עם זאת, יש לנו כבר חמ"ל מסודר, נקבע את המועדים והצורה, וזה לא יהיה עדין כמו השיבושים הקלים שעשינו בשבוע שעבר", אומר בראיון ל"גלובס" דניאל דהן יו"ר ועד העובדים של הבנק.
בעוד מרבית ועדי העובדים בבנקים האחרים נחשבים מיליטנטיים, ועד העובדים של הבנק היה פחות חזק לאורך השנים, בעיקר על רקע העובדה שהבנק נוהל לאורך השנים על ידי אלי יונס, הנחשב למנהל נוקשה. כתוצאה מכך בבנק אין הסכם שכר חדש מזה 12 שנה. דרישות הוועד באשר לשנים 2005-2015 נמצאות כיום בשלב הבוררות. במקביל מתקיימים מגעים על הסכם שכר לגבי ההווה והעתיד, בגינו הוכרז סכסוך העבודה.
מבחינת מזרחי טפחות, מדובר בנושאים מהותיים. הבנק, בניהולו של אלדד פרשר, בולט לאורך השנים ביחס היעילות והתשואה על ההון הטובים ביותר מבין הבנקים. בזכות זה הוא היחיד מבין הבנקים שמרשה לעצמו לצמוח במצבת כוח האדם ולפתוח סניפים. תוספות שכר משמעותיות שייאלץ לתת אולי יגרמו לשינוי המצב, ולכן הוא אינו ממהר להיענות לדרישות הוועד.
- איך הגעתם למצב בו הוועד במשך 12 לא מצליח להגיע להסכם שכר?
"זו טעות היסטורית קשה של הועד. בזמנו כשיונס הגיע לבנק, החשש היה שיבצע פיטורים בדומה למהלך שעשה כמנכ"ל בנק הפועלים. עיקר הדאגה בוועד הייתה מפיטורים ולא מהשכר עצמו. בהמשך נקבע שככל שיש לנו תביעות כלכליות נעביר את ההליך לבוררות, ומה שקרה זה שהעניין נסחב בדרכים משפטיות. לוחות הזמנים נמרחו בכל מיני סוגיות כולל בנושא זהות הבורר, וככה הגענו למצב הנוכחי".
- אין הסכם שכר מאז 2005, אבל קיבלתם לאורך השנים תוספות שכר - אז מדוע אתם דורשים כספים נוספים על העבר?
"השכר אכן מתקדם, אנחנו לא טוענים אחרת. מנגנון הטייס האוטומטי שלנו אמנם עומד על 1.5-4% בשנה, אך הוא חל רק על השורה העליונה בשכר, שמהווה בממוצע רק 20% מסך השכר. אנחנו טוענים שהבנק הרוויח רבות לאורך השנים, ורק קבוצה קטנה נהנתה מכך. זה לא הגיוני שהעובדים לא ייהנו מפירות ההשקעה שלהם בבנק. כמו כן, 30% מהעובדים מקבלים השלמה לשכר מינימום. זה לא חברתי ולא מקובל עלינו".
- האם סוגיית השלמת שכר המינימום לא נובעת ממבנה השכר המסורבל בבנק? השלמת שכר המינימום היא בסה"כ סוגיה טכנית שאתם נתלים בה.
"האמירה הזו אינה מדויקת. המצב הזה לא נובע רק ממבנה השכר, ויש לו משמעות. כך למשל מנגנון הטייס האוטומטי לא נכלל בהשלמה לשכר המינימום. בשורה התחתונה הבנק משלם שכר נמוך לעובדים לעומת שכר העובדים בבנקים אחרים. אנחנו הבנק הכי יעיל והכי רווחי, ועלויות השכר שלנו הן במקום האחרון מבין הבנקים".
- זה לא נובע מכך שאצלכם ממוצע גיל העובדים הוא הצעיר ביותר מבין הבנקים?
"אנחנו יודעים לנתח את סוגיית הגיל, וגם כשמנטרלים אותה - השכר אצלנו נמוך לעומת המערכת הבנקאית".
"חיכינו מספיק"
דהן (62) עובד במזרחי טפחות מזה 40 שנה, היה פעיל לסירוגין בוועד לאורך השנים. לפני 8 שנים עבר לפעילות מלאה בוועד, ולפני כשנתיים וחצי החליף בתפקיד היו"ר את שרה לזרוביץ היו"רית המיתולוגית. לדבריו הפערים עם הנהלת הבנק אינם גבוהים: "הפער על הסכם השכר לשנים 2016-2020 עומד לדברי הבנק על כ-14%, שהם 117 מיליון שקל".
- אם ככה, למה אתם לא מגיעים להסכמות?
"הבעיה של ההנהלה היא שהם נמצאים באי ודאות על הסכם השכר לשנים 2005-2015 שנמצא בבוררות. פסיקת הבוררות בו תשפיע על עלויות השכר קדימה. הבנק טוען שתוספות השכר שאנו דורשים לגבי העבר מגיעות למיליארד שקל, אבל להערכתנו זה עומד על כחצי מיליארד שקל. בכל אופן, לבנק יש מספר קדוש והוא תשואה על ההון של 10.25%, והוא לא רוצה שהגידול בהוצאות השכר יורידו אותו מתחת לכך. בתשואה נמוכה מכך - אין בונוסים להנהלה".
- אז מדוע שלא תחכו שהבוררות תסתיים ואז תקיימו שיחות על הסכם השכר החדש?
"הבוררות לא תסתיים לפני ינואר 2018. חיכינו מספיק, ואנחנו לא רוצים להיסחב יותר. גם אנחנו וגם הבנק יודעים לנהל סיכונים, וכל אחד יודע מה הוא יכול להציע".
- אתה לא חושש שאם התשואה של הבנק תרד, הוא ייצא בתוכניות התייעלות כמו בבנקים אחרים?
"אנחנו הכי יעילים במערכת, ובתוכנית האסטרטגית הבנק מדבר על פתיחת סניפים. מבחינתי, 10.25% הוא לא מספר קדוש. בנק הפועלים ולאומי חיים טוב עם תשואה של 8%-9%. מקסימום, הבנק ישנה קצת תוכנית אסטרטגית. אין לנו ולו טיפת שומן אחת, ואנחנו לא מרגישים מאוימים מתרחיש של התייעלות".
- הבנק מעוניין שהסכם השכר יהיה דיפרנציאלי, כך שהעובדים בעלי שכר נמוך יקבלו יותר על חשבון בעלי השכר הגבוה. אתם מסכימים לכך?
"נסכים לתוספות דיפרנציאליות, אבל חלקית. אנחנו לא קיבוץ, ולא חושבים שבמקרה שלנו נכון לעשות כמו בדיסקונט, כי כאן מדובר בשכר שנחלק על פני 13 שנים".
- תצליחו להגיע לשביתה מלאה, הרי ועד המנהלים לא אתכם במאבק?
"אני יודע שיש לבנק תוכניות מגירה להתמודד עם עיצומים. יש גם קבוצות שהבנק רואה בהם החוליה החלשה של הוועד כמו העובדים הזמניים או מנהלי התחומים שרוצים להתקדם לעמדות ניהול. יחד עם זאת, אם לא תהיה ברירה נדע להגיע לשביתה מלאה".
- איך היחסים עם מנכ"ל הבנק אלדד פרשר?
"עם אלדד מאוד נעים לדבר. דלתו פתוחה בפנינו, הצלחנו לסגור איתו בעבר סוגיות מסוימות. זה לא כמו בתקופה של יונס, יש עם מי לדבר, ויכול להיות שבסוף נשב אצלו ונפתור את העניינים".
מזרחי טפחות: האלטרנטיבה היא צעדי התייעלות
בתגובה לדברים שאומר דניאל דהן, נמסר ממזרחי טפחות: "הנהלת הבנק מעריכה מאוד את עובדי הבנק, מכירה בתרומתם להצלחתו בשנים האחרונות, ובהחלט מעוניינת בשיפור שכרם. יחד עם זאת, חשוב מאוד שמהלך כזה יהיה בהלימה מלאה לתוכנית האסטרטגית של הבנק, על מנת להבטיח את המשך שגשוגו של הבנק בשנים הבאות.
שכר עובדי הבנק התעדכן, וממשיך להתעדכן, מדי שנה בלמעלה מ-5%. לאלה נוספו בונוסים שנתיים בגין רווחי הבנק, כשמזרחי טפחות היה היחיד מבין הבנקים שהעניק אותם לעובדיו באופן רצוף. ולכן, טענת הוועד לפיה שכר העובדים 'קפא' או 'נשחק' כביכול, משוללת יסוד.
שכרם של כל עובדי הבנק - גם החדשים והזוטרים גבוה משמעותית משכר המינימום, ו"התוספת" לשכר המינימום היא טכנית ונובעת אך ורק ממבנה השכר הארכאי והמסורבל הנוהג בבנק מזה עשרות שנים. מכל מקום, הנהלת הבנק כבר הציעה מתווה המטפל גם בסוגיה זו.
ועד עובדי מזרחי טפחות, בשונה מהוועדים בבנקים האחרים, לא נדרש להתמודד עם פיטורים וביטחון כלכלי, הודות לעובדה שאנו הבנק היחיד שגם בימים אלה פותח סניפים וקולט עובדים חדשים. ולכן, דרישות לתוספות שכר צריכות להיעשות מתוך אחריות ושיקול דעת מפני שהאלטרנטיבה היא להיות "כמו הבנקים האחרים", כשהמשמעות המיידית היא צעדי התייעלות אגרסיביים.
'ההתנדבות' של יו"ר הוועד 'לוותר' על יעדי התשואה להון של הבנק ו'להסתפק' ביעדים נמוכים יותר, תמוהה ומוזרה בכל קנה מידה. בכל מקום נורמלי מקובל, שהתלמיד החלש שואף להיות כמו התלמיד המצטיין, ולא להיפך. הנהלת הבנק מחויבת להשגת הסכם שכר חדש סביב שולחן המו"מ ותמשיך להציע הצעות שמשפרות משמעותית את שכרם של עובדי הבנק ובה בעת יאפשרו לבנק ליישם את תוכניתו האסטרטגית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.