רקע: במארס 2016, לפני קצת פחות משנה וחצי, נסגר אחד המכרזים המסקרנים ביותר בתל-אביב: מכרז שפרסמה רשות מקרקעי ישראל לרכישת מגרש בשטח כ-9 דונם במתחם רשות השידור, בחלקו המערבי של מתחם דרום הקריה. המכרז פורסם לראשונה ביולי 2015 אך נדחה כמה פעמים ובסופו של דבר נסגר כאמור רק במארס 2016.
למכרז הוגשו חמש הצעות וההצעה הזוכה שברה את שיאי התשלום על קרקע בעיר כשעמדה על 1.06 מיליארד שקל, לא כולל מע"מ. למכרז ניגשו חברות מובילות בענף וזכתה בו קבוצת רכישה שארגנה חברת מינהל מגורים לישראל, חברה בבעלות מוטי פלד, יאיר מורט ושלמה ונטורה. המכרז המקורי כלל אפשרות לבניית שלושה בנייני מגורים בהם 324 יחידות דיור לצד שטחי מסחר, משרדים וגם מטלות ציבוריות.
מה קרה: לאחר סגירת המכרז נשמעו קולות לא מעטים שהטילו ספק ביכולת קבוצת הרכישה ומנהליה לקדם את הפרויקט ולגייס את כל הכסף הדרוש לרכישת הקרקע ולהשלמת הבנייה. במקביל, העיכובים בסגירת רשות השידור שאמורה לפנות את מתחם הקרקע, הובילו לכך שמועד מסירת הקרקע לזוכים לא נקבע מראש. מסיבה זו, בניגוד למכרזים רגילים שבהם הזוכה משלם 15% מהתשלום על הקרקע לאחר הזכייה ואת שאר התשלום עד 180 יום לאחר הזכייה, במקרה הזה נדחה התשלום עד פינוי הקרקע.
ברשות מקרקעי ישראל הסבירו ל"גלובס" כי קבוצת הרכישה העבירה עד כה 15% מהתשלום על הקרקע כפי שהתחייבה במסגרת תנאי המכרז. מכיוון שרשות השידור טרם פינתה את הקרקע, שאר התשלום טרם הועבר. ברשות מקרקעי ישראל מעריכים כי הפינוי יושלם במהלך חודש אוגוסט ומרגע שהקרקע תהיה זמינה למסירה, תקבל קבוצת הרכישה 30 יום להעביר את 85% מהתשלום על הקרקע לרשות מקרקעי ישראל.
השיהוי במסירת הקרקע, מועד שגם היום עדיין לא ברור סופית, נתן לקבוצת הרכישה זמן קריטי להתארגן. נכון להיום מספרים בקבוצת הרכישה כי "התכנון מתקדם להיתר בנייה, ובמסגרת זו אישרה הוועדה המקומית את נספח הבינוי לביצוע ('תוכנית עיצוב') אשר כולל תוספת יחידות דיור במסגרת הקלת שבס-כחלון. אנו פועלים לקבלת היתר דיפון וחפירה שצפוי ברבעון הראשון של 2018 ושיאפשר התחלת עבודה בסמוך לאחר מכן".
בכל מקרה, הקבוצה עוד לא הושלמה. "לקבוצה נותרו כ-13 פנטהאוזים מתוך 27 וכמה עשרות בודדות של יחידות, שחלקן ישווקו בימים הקרובים וחלקן ישווקו לאחר מימוש הקרקע".
לגבי התשלום על הקרקע נמסר מקבוצת הרכישה כי: "אנו צפויים לקבל דרישת תשלום להשלמת הקרקע במהלך החודשים הקרובים לאחר פינוי רשות השידור. אין מועד מדויק, ואנו צופים שזה יקרה לפני סוף השנה".
עם זאת, בירור בעירייה מעלה כי תוספת הדירות המדוברת טרם אושרה סופית. מעיריית תל-אביב-יפו נמסר כי "טרם הוגשה בקשה להיתר בנייה משום שתכנית הבינוי לביצוע עדיין לא אושרה סופית ונחתמה. בקשות לציפוף ותוספת זכויות מכוח הוראת השעה 'שבס-כחלון' אינן מוגשות בנפרד, אלא במסגרת ההקלות להיתר הבנייה, שכאמור טרם הוגש. קבוצת הרכישה אמורה לקבל חזקה על המגרש בתחילת ספטמבר לאחר תשלום לרשות מקרקעי ישראל".
עם תוספת שבס עשוי הפרויקט לכלול 420 יחידות דיור במקום 324 יחידות דיור. אולם כאמור, על פי עיריית תל-אביב-יפו, בקשה זו טרם אושרה סופית.
מה הלאה: במקביל למהלכי התכנון חתמה קבוצת הרכישה בתחילת השנה הסכם ביצוע בהיקף כספי של כ-600 מיליון שקל עם חברת אלקטרה בנייה, לבניית הפרויקט. במועד הדיווח על חתימת הסכם הביצוע נמסר מקבוצת הרכישה כי לאחר קבלת הקרקע ותחילת הבנייה, הביצוע צפוי להימשך כ-4.5 שנים.
בשורה התחתונה, עד כה מצליחה קבוצת הרכישה לעמוד בתנאים שנקבעו לה, בניגוד להערכות הסקפטיות. אולם חשוב להזכיר, כי העובדה שמועד מסירת הקרקע ואיתו גם מועד התשלום נדחה, אפשר לקבוצה ולמארגנים הפוגה להתארגנות. כעת, צריך להמתין למסירת הקרקע ולראות כיצד יתקדם הפרויקט ועד כמה קבוצת הרכישה הענקית תסתדר עם הפרויקט המסובך, כמו גם בינה לבין עצמה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.