יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס, מתייחס היום (ג') בסקירתו השבועית לתפקודו הכלכלי של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, לאחר חצי שנה בתפקידו כנשיא, ואומר כי "טראמפ לא מצליח לספק את הסחורה - 9 חודשים אחרי שנבחר להיות נשיא ארה"ב עם שלל הבטחות לשינוי כלכלי ותמיכה מלאה של השווקים בארה"ב ובעולם, דונלד טראמפ פשוט לא מצליח לממש את ההבטחות שלו".
לדברי חברון, "התוכנית הכי חשובה עבור המשקיעים ואולי זו שהייתה הגורם המאיץ של השווקים מאז בחירתו של טראמפ היא תוכנית המיסוי עם הבטחות להפחתת מיסוי בסקטור העסקי והפרטי בצורה משמעותית. בינתיים לא הוצג יותר מדף אחד וכבר נרמז שלא בטוח שתוצג תוכנית כזו עד סוף השנה . גם השינוי שאותו מבקש טראמפ להעביר ברפורמת הבריאות כדי לפנות תקציבים לתוכניות שלו, לא ממש מצליח וכבר נכשל פעמיים".
חברון אומר כי "ההבטחה של טראמפ להרתיע חברות אמריקאיות מלפטר אמריקאים ולהעביר את הייצור שלהם למדינות זולות יותר ואז משם לשווק מוצרים חזרה לארה"ב ללא מסים - נכשלה. טראמפ הבטיח שיטיל מסים כבדים על חברות שיעשו את זה אבל גם בנושא הזה כבר התבטא בשבוע שעבר דובר הבית וחבר בממשל טראמפ ואמר border adjusment tax plan is dead. בתחום ההשקעה בתשתיות, למרות שהרבה מאוד כסף כבר גויס לקרנות פרטיות ומוכן לפעולה, ההבטחה לתוכנית ארוכת טווח (10 שנים) לחוק האנרגיה והתשתיות הכוללת השקעות באמצעות שותפויות פרטיות והשקעות פרטיות לא מומשה עדיין".
עוד כותב חברון כי "טראמפ הבטיח לסיים את ההגירה הלא חוקית ממקסיקו כולל מימון בניית חומה ע"י מקסיקו. אז היו כאלה שתכננו על רווחים ויצירת משרות כתוצאה מבניית החומה, היו תעשיות שחששו ממחסור בעובדים ועליית מחירים, אלא שבינתיים כל אלה גם נשארו במגירה. טראמפ גם נקט באיומים במלחמת סחר עם סין, הכרזה עליה כמניפולטורית מטבע והגנה על תעשיות אמריקאיות שנפגעו במשך שנים ממניפולציות אלה, אך בינתיים גם הבטחות אלה לא קוימו. גם חימום היחסים עם רוסיה שהצית עוד יותר את הדמיון של הסוחרים בשוק ההון, הגיעו למבוי סתום והתקררות יחסים מחדש עם סילוק 800 דיפלומטיים אמריקאים מרוסיה. גם ברמה הפרטנית יותר הגדלת תקציבים לשיטור ואכיפה או הקפאת העסקת עובדים פדרליים נוספים (בעיקר אנשי צבא) - לא מומשו, בינתיים הוחלפו בתוכנית 'חכמה' יותר ומי כמונו הישראלים יודעים מה זה אומר".
חברון מסכם כי "למרות שבינתיים טראמפ לא מצליח לממש הבטחות, השווקים ממשיכים להיות חיוביים, הרבה אולי בזכות תשואות האג"ח שממשיכות להיות מתונות והשיפור בצמיחה בעולם. התחזקות מחודשת של הנפט תומכת באינפלציה ועונות דו"חות שבינתיים טובה. אז כנראה בשביל להצליח לא צריך יותר ממזל, תיזמון מצוין או סתם רוח טובה, אבל מה יקרה כשאלה יגמרו או ישתנו לרע ".
חברון מתייחס בסקירה גם לשוק הדיור בישראל ומעריך כי "השינוי בתוכנית 'מחיר למשתכן' עליה דווח בשבוע האחרון לפיה החל מחודש ספטמבר הקרוב יוכלו לגשת אל מכרזי התוכנית גם משפרי דיור ולא רק כאלה שזו דירתם הראשונה, צפוי לתרום להערכתנו בתקופה הקרובה להגברת הקיפאון בשוק הדיור ויענה בצורה רחבה יותר על עודפי הביקוש שהצטברו מהשנים הקודמות, שיש שטענו כי בהינתן התוכנית הקיימת לא קיבלו מענה מספק, משום שרובם המכריע של צרכני הדיור הם דווקא משפרי דיור ולא כאלה שזו דירתם הראשונה".
חברון מעריך עוד כי "בדומה למה שראינו בחודשים האחרונים, בטווח הקצר צפוי הקיפאון בשוק הדיור להכביד על מחירי הדיור והשכירות בישראל. בטווח המעט ארוך יותר, יתמודדו אחד נגד השני אורך-הרוח של הקבלנים מחד וזה של צרכני הדיור מנגד. על מנת שידיהם של צרכני הדיור תהיה על העליונה, בממשלה יהיו חייבים להמשיך ולהגדיל את היצע הדירות למגורים במקביל. ללא הגדלת ההיצע לא יעבור הרבה זמן עד שה'יושבים על הגדר' יתייאשו ויחזרו ב'ריצת אמוק' אל השוק".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.