הפחתות הריבית של בנק ישראל בשנים 2008-2015 סייעו במיוחד לחברות הסובלות ממחנק אשראי, בכך שאפשרו להן להגדיל בצורה משמעותית את האשראי הבנקאי שלהן - כך עולה ממחקר שמפרסם היום (ד') בנק ישראל.
כיצד מסתדרים הממצאים עם העובדה שהיקף האשראי הכולל למגזר העסקי דורך במקום בשנים האחרונות? בבנק ישראל מסבירים זאת בכך שהורדות הריבית מנעו את הירידה החדה בהיקף האשראי העסקי, שהחלה כתוצאה ממשבר האשראי העולמי ב-2008.
את המחקר ערך גלעד כהן קובץ' מחטיבת המחקר של בנק ישראל. קובץ' בחן את השפעת הורדות ריבית על 200 חברות ציבוריות הנסחרות בבורסת תל-אביב. המחקר התמקד בהשפעת הריבית על האשראי העסקי דרך ערוץ מאזן החברות, אחד המנגנונים דרכם משפיעה המדיניות המוניטרית על היצע האשראי של חברות עסקיות ודרכו על פעילות המשק. הפחתת ריבית פועלת, על-פי תפיסה זו, להעלאת שווי השוק של חברות עסקיות, ולכן להפחתת הסיכון של בנקים וגופים פיננסיים אחרים במתן אשראי לאותן חברות, וכך להרחבת היצע האשראי לחברות אלה.
משנת 2008 ועד 2015 ביצע בנק ישראל שורת הפחתות ריבית, חלקן בהפתעה, שהביאו את הריבית מרמה של כ-4% לשפל היסטורי של 0.1% במארס 2015 (מאז נותרה הריבית ברמה זו ללא שינוי).
המחקר מצא כי במצטבר הגדילו הפחתות הריבית את שווי השוק של החברות הנסחרות בבורסה ב-7-8 נקודות אחוז. במקרים קיצוניים זינק שווי השוק של חברות ב-20 נקודות האחוז. הגידול בשווי השוק השתנה בהתאם למידת הרגישות של החברה לשינויי ריבית. כך למשל, שינויי ריבית משפיעים פחות על הביקוש למזון מאשר על הביקוש לדירות.
בשלב שני נבדקה השפעת השינוי בשווי השוק על היקף האשראי העסקי לפירמות. הבדיקה העלתה כי הנהנות הגדולות ביותר היו חברות שסבלו ממחנק אשראי. "ניתן לקבוע בזהירות כי הפחתת הריבית החדה בישראל ב-3.75% הביאה לעלייה של בין 9 ל-18 נקודות אחוז בסך האשראי לחברות מוגבלות פיננסית", כותב כהן קובץ'.
קבוצת החברות המוגבלות פיננסית היוותה כ-15% מסך החברות הציבוריות שנבדקו במחקר. אפשר להניח כמעט בוודאות כי בשוק הפרטי שיעור החברות המוגבלות פיננסית גבוה אף יותר מ-15%, משום שהחברות הציבוריות נהנות בממוצע מאפשרויות אשראי גדולות יותר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.