שיעור גמלת הפנסיה לחוסכים (גברים) שיפרשו לגמלאות החל מה-1 לינואר 2018 יקטן ב-0.6% בעקבות התארכות תוחלת החיים בקרב גברים בחמש השנים האחרונות, כך עולה מעדכון לוחות התמותה והתחלואה שמפרסמת היום (ה') רשות שוק ההון. לעדכון לא תהיה השפעה על גמלת הפנסיה של נשים שיפרשו החל מה-1 לינואר 2018 משום שהתארכות תוחלת החיים של נשים בחמש השנים האחרונות הייתה קטנה יחסית.
רשות שוק ההון, שבראשותה עומדת דורית סלינגר, מפרסמת היום את ממצאי המחקר לעדכון ההנחות הדמוגרפיות של קרנות הפנסיה ובמסגרתו את לוחות התמותה והתחלואה המעודכנים שייכנסו לתוקף בינואר 2018.
מדובר בעדכון שמבצעת רשות שוק ההון אחת לחמש שנים. העדכון הנוכחי מרע במידה מסוימת את מצבם של פורשים חדשים לפנסיה מכיוון שתוחלת החיים מתארכת - מה שמקטין את הגמלה החודשית לגמלאים חדשים.
בנוסף התברר בעדכון הנוכחי כי עלויות ביטוחי הריסק לאובדן כושר עבודה גדלו לאחר שבעדכון הקודם ב-2013 חל קיטון דרמטי של עשרות אחוזים בעלויות הביטוח מפני סיכוני הנכות.
עלות כיסוי הריסק למקרי מוות אמורה לרדת ב-25-30% לעמיתים פעילים ובמקביל יעלה מחיר כיסוי הריסק לסיכוני נכות של עמיתים פעילים ב-90% לנשים וב-130% לגברים. חשוב לציין כי לשינויים לא תהיה משמעות רבה מבחינת החוסכים מאחר שעד כה גבו קרנות הפנסיה את ההפרשים האלה בסוף השנה. התשלום שנגבה בסוף השנה מבעלי יתרות גבוהות יותר היה גבוה יותר ואלה סבסדו למעשה את החוסכים בעלי היתרות הנמוכות.
מצד שני התשלום בתחילת השנה נמוך יותר לחוסכים בעלי סיכון נמוך לחלות או למות - ואלה הם לרוב החוסכים הצעירים יותר שיתרות החיסכון שלהם נמוכות יותר - כך שההבדלים מתקזזים.
לוחות התמותה משמשים את הקרנות לצורך חישוב פיצויי הריסק ולצורך האיזונים האקטואריים שהקרן מבצעת אחת לרבעון. אם לדוגמה חוסך מפריש 1,000 שקל לפנסיה - קרן הפנסיה גובה מתוכם, נניח, 200 שקל לצורך הכיסויים הביטוחיים בהתאם לתחזיות התחלואה והתמותה ולגורמי הסיכון של החוסך הספציפי.
כיון שההנחות הגלומות בלוחות היו נמוכות מדי הופרש בתחילת השנה סכום נמוך מדי - שיצר גירעון דמוגרפי - ובסוף השנה חייבו הקרנות את החוסכים לשלם את חלקם היחסי בהפרש בין סיכון התחלואה והמוות החזוי בלוחות ושיעורי התחלואה והמוות בפועל. כזכור קרנות הפנסיה פועלת לפי מנגנון של ערבות הדדית בין העמיתים.
רשות שוק ההון בוחנת את הנתונים מדי כמה שנים, על סמך נתונים שנאספים מהקרנות (הוותיקות, החדשות וקופת הגמל המרכזית לקצבה). הניתוחים האקטואריים של הנתונים מיועדים לבחון את ההתאמה בין התוצאות בפועל לבין ההנחות שמופיעות בלוחות התמותה והתחלואה. הלוחות מתעדכנים בכל פעם שמתגלה סטייה מהותית בין השניים במטרה למנוע גירעונות או עודפים אקטואריים.
הלוחות הנוכחיים עודכנו ב-2013, בעקבות מחקר שנערך ב-2012. אלא שבפועל שיעור התחלואה גבוה יותר מזה שמגולם בלוחות התחלואה ולכן מאז 2013 מציגות הקרנות בדוחותיהן הכספיים תשואה דמוגרפית שלילית, המצביעה על צורך לעדכן את הלוחות. המחקר הנוכחי בא לתקן את הלוחות באופן שיתאים אותם למציאות בשטח, במטרה לאפשר את איפוס הגירעון הדמוגרפי.
לוחות התמותה והתחלואה שמפרסמת רשות שוק ההון הם בעלי מעמד מנחה לקרנות הפנסיה, אך הקרנות רשאיות לסטות מהם באישור הרשות במידה ויראו כי העמיתים המבוטחים אצלן הם בעלי פרופיל סיכון שונה מזה ששימש את הרשות בהכנת הלוחות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.