חזרתו של מס דירה שלישית לוועדת הכספים של הכנסת ממשיכה לייצר התנגדות בקרב חברי כנסת וכן בקרב גורמים בענף הנדל"ן. עוד בטרם נקבע מועד לדיון מחודש במס דירה שלישית, שמאי המקרקעין אהוד המאירי פנה במכתב לחברי ועדת הכספים בבקשה שישקלו שוב האם לשוב ולאשר את החוק השנוי במחלוקת.
בעקבות המכתב, חברי כנסת החברים בוועדת הכספים מתבטאים בחריפות נגד החוק וטוענים כי אין לקדם אותו פעם נוספת. מדובר בחברת הכנסת נאוה בוקר (הליכוד) וחבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי).
"חוק מיסוי דירה שלישית הוא חוק רע שלא יוריד בשקל אחד את מחירי הדירות", כך סגן יו"ר הכנסת וחבר ועדת הכספים, בצלאל סמוטריץ' בעקבות המכתב. "רוב חברי הכנסת סבורים כך ולהערכתי גם שר האוצר עצמו יודע את זה. החוק בראש ובראשונה יפגע במעמד הביניים, הוא יפגע במי שרכשו את הדירות כדי להתפרנס משכר הדירה בגיל פנסיה והוא יביא להעלאת מחירי השכירות, הגבוהים גם כך. אני מעריך את רצונו של שר האוצר להוריד את מחירי הדיור ומקווה שהוא ימצא את הדרכים היעילות והנכונות לעשות זאת".
כאמור, ח"כ סמוטריץ' אינו היחידי שהתייחס למכתב וגם בוקר הגיבה ואמרה כי תימנע מלהצביע על הצעת החוק למיסוי דירה שלישית במחאה על פגיעת החוק בשוכריםובמשכירים בני מעמד הביניים. "חוק מיסוי דירה שלישית הוא מסוג החוקים שישיגו את ההיפך הגמור מתכליתם המקורית", מסבירה ח"כ בוקר, " קודם כל, השתת מס באופן גורף על כל מי שבבעלותו דירה שלישית היא טעות חמורה שמעידה קצת על חוסר היכרות עם המציאות. רבים מבעלי אותן הדירות הם אנשים שחסכו את מיטב כספם במשך כל חייהם וכעת מחזיקים בשלוש דירות, שבאחת הם גרים ומהשתיים הנוספות הם מניבים את השלמת הכנסה שלהם או פנסיה.
"יתרה מזאת, ייתכן שאצל רבים שווין של שלוש הדירות אינו עולה על שוויין של דירה אחת או שתיים שבבעלות אזרחים אחרים, לכן אם כבר רוצים למסות יש לעשות זאת לפי מבחן שווי הנכסים הכולל ולא על-פי כמותם. בנוסף לכך, אני מוצאת שהחוק יביא להתייקרות דמי השכירות החודשיים. בעלי הבתים פשוט 'יגלגלו' את ההוצאות על השוכרים הצעירים. וכך ייצא שבמקום שהיטבנו עם הזוגות הצעירים הרענו להם".
במכתב שהעביר השמאי המאירי לכל חברי ועדת הכספים נכתב כי "בשעה טובה ומוצלחת החזיר בג"ץ את חוק מס דירה שלישית ואת משרד האוצר לוועדת הכספים. אמנם הדיון היה בשאלה פורמלית של הליכי אישור החוק ולא דן בגופו של החוק, אך כעת זוהי הזדמנות לשוב לדון בחוק ובהשלכותיו במציאות של 2017 ולהורידו סופית מסדר היום".
"המטרה נשכחה"
עוד כותב המאירי כי "חלק ניכר מהלחץ של פקידי האוצר לאישור החוק מחדש הינו הפחד מאיבוד כספים שיחסרו בתקציב. אלא שבאוצר שכחו שמטרת החוק לא הייתה גביית מס אלא להקטין את הביקוש לדירות על-ידי הרתעת המיסוי ולהגדיל את ההיצע על-ידי תמריץ של הפחתת מס שבח. אילו מטרת החוק הייתה מתגשמת והדירות היו נמכרות באלפיהן, הרי לא רק שהאוצר לא היה גובה מסים אלא מוותר על היקף הכנסות גדול במס שבח, כי על כל מכירת דירה היה מקבל המוכר זיכוי ממס שבח באלפי שקלים.
"התנהלות האוצר כיום מעידה שגם הוא לא צפה שמגמת החוק תצליח, אבל זאת הייתה הזדמנות לגבות עוד מסים במסווה של מלחמה במחירי הדירות. זאת ועוד, גביית המסים השנה עלתה על התחזית ולכן נימוק של מחסור בתקציב לא רלוונטי".
עוד כותב המאירי כי לדעתו, עקב המצב בשוק כיום, החוק מיותר: "הכלי שהיה נכון לדעת האוצר לפני שנה, כבר לא נדרש, המצב בשוק הנדל"ן כבר שונה. כפי שפורסם על-ידי הכלכלן הראשי באוצר, הרי שהעלאת שיעורי מס רכישה הייתה הגורם העיקרי שהשפיע על ירידת הביקוש של המשקיעים ולא חוק מס דירה שלישית. אין ספק שגם תוכנית מחיר למשתכן יצרה אווירה שהשפיעה אף היא על הביקוש לדירות קבלנים ומספר העסקות בדירות יד ראשונה ירד משמעותית. לכן אף הרעיון להטיל את המס על רכישת דירות בעתיד, לאחר כניסת החוק, כדי להרתיע את המשקיעים מופרך גם כן".
המאירי מוסיף וכותב כי להערכתו החוק, באם יחוקק ויאושר שוב, יפגע במעמד הביניים. את המכתב הוא חותם כך: "חוק מס דירה שלישית הפך באוצר למנטרה, וכבר לא חשוב אם צריך אותו לעת הזאת. קידום החוק מחדש מונע מתחושת אגו ורצון להוכיח מי יותר חזק...ניתן וצריך להיות יצירתיים ולמצוא פתרונות נוספים לשוק הדיור שאינם פוגעים בדיירים, כגון הפחתת המס בהשקעות בבורסה, אשר יאפשרו הסטת כספים משוק הנדל"ן לשוק ההון. מלחמות מנהלים בהתאם לנתוני מודיעין עדכניים וחוק שהיה אולי רלוונטי לשנת 2016 , כבר לא נכון לעת הזאת. הגיע הזמן שוועדת הכספים תוריד את האוצר מהעץ העתיק".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.