דעת אורח: אם הרובוטים ישלטו בנו - אז למה לא להשקיע בהם

מעבר למדדי המניות המוכרים, ישנם מדדים למשקיעים שמעוניינים בגישה לנישות השקעה דוגמת אנרגיה מתחדשת, רובוטיקה וענן

 בוול סטריט/ צילום: רויטרס
בוול סטריט/ צילום: רויטרס

כל מי שמשקיע במדדי מניות, מכיר באופן טבעי את מדדי הבנצ'מרק העולמיים, דוגמת MSCI ו-FTSE, מדדים אזוריים בולטים כמו STOXX Europe 600 ומדדים מקומיים בשווקים המרכזיים: S&P 500 בארה"ב ודקס בגרמניה.

לצד מדדים אלו, שמהווים לרוב את ליבת ההשקעה בתיק, נהוג לשלב מדדים ענפיים על סקטורים בולטים בכלכלה: פיננסים, טכנולוגיה, צריכה וכו'.

יחד עם זאת, עם התפתחות תעשיית מוצרי המדד בעולם בשנים האחרונות, התווספה שכבה נוספת של מדדים שמצד אחד מייצגים שוק מוגדר מראש או אפיק השקעה מסוים, ומצד שני אינם שייכים לעולם מדדי ה"סמארט בטא" שצמח ליד מדדי השוק הגנריים.

מדדים אלו מכונים מדדי השקעה "נושאיים" (בלעז: Thematic). כלומר, מדובר במדדים שמתמקדים בנישת השקעה מסוימת. למשל, סל של חברות מתחום הרכב או התעופה, מדד שמתמחה בחברות משחקי וידאו, מותגי יוקרה או אנרגיה מתחדשת. הרעיון המרכזי מאחורי מדדים אלו הוא מכנה משותף של נכסי הבסיס, קרי המניות שנכללות במדד.

שלטון הרובוטים

נישת השקעה מעניינת שאפשר למצוא כיום בעולם המדדים, היא אוטומציה ורובוטיקה. רק לפני כמה עשורים, רעיונות כמו עוזר אישי רובוטי לכל אדם, מערכת אוטומטית למניעת תאונות דרכים (שלא לדבר על רכב אוטונומי) או שליטה על מכשירי החשמל בבית דרך הטלפון הנייד, היו בגדר מדע בדיוני. מיותר לציין שכיום כל האפשרויות הטכנולוגיות האלו קיימות בהישג יד ובמחיר סביר לכל אדם בעולם המערבי.

כשחושבים על הדרך בה ביצענו פעולות יומיומיות רק לפני 10 שנים, אפשר להבין את קצב ההתקדמות הזה. פעולה פשוטה כמו ניווט ליעד לא מוכר דרשה מאתנו להדפיס את מפת האזור מראש, לתכנן מסלול, ולבדוק את המפה תוך כדי הנסיעה. היום אין פעולה פשוטה יותר - כל מה שצריך זו אפליקציה אחת שתכוון אותנו ליעד ואפילו תחסוך לנו זמן עמידה בפקקים.

העולם סביבנו נע במהירות מסחררת, וחברות רבות משקיעות משאבים אדירים בפיתוח טכנולוגיות חדשות המחליפות את "הצעקה האחרונה" של אתמול. את החדשנות הזו ניתן לראות לא רק בענפי הטכנולוגיה, אלא גם בענפי הרפואה, המזון, התעשייה והפיננסים. לכן היה זה רק צעד מתבקש שייווצר מדד שיאפשר למשקיעים גישה לתחום זה.

שני מדדים שמתמקדים בדיוק בנישה זו, הם מדד Global Robotics & Artificial Intelligence של חברת Indxx (אין קשר לאינדקס הישראלית) ומדד Robotics & Automation של חברת ROBO Global. שני המדדים נוצרו במיוחד כדי לשרת את הצורך של המשקיעים הפסיביים בחשיפה לתחומים החמים הללו, וכוללים כמה עשרות חברות המפיקות הכנסות מתחומים אלה, או אלו המפתחות את הטכנולוגיה של המחר.

מוצר המדד הראשון על מניות אוטומציה ורובוטיקה שהגיע לשוק וקיבל את הסימול המתבקש ROBO, זוכה עד כה לביקוש מכובד בקרב המשקיעים ומרכז כיום בארה"ב נכסים בשווי מעל מיליארד דולר, נוסף על כמה מאות מיליונים נוספים המוחזקים דרך קרן הסל התאומה שלו הנסחרת באירופה. מוצר זה, שמכיל 93 מניות ממגוון מדינות, בראשן ארה"ב, יפן, גרמניה, קנדה ואפילו ישראל, הניב תשואה של כ-28% מתחילת השנה, לעומת כ-11% בלבד ב-S&P 500.

המדד השני בתחום הושק בדצמבר 2016 ורכב על גלי ההצלחה של ROBO. לראיה, קרן הסל העוקבת אחרי מדד הרובוטיקה והבינה המלאכותית של Indxx (סימול: BOTZ) מנהלת כיום קרוב לחצי מיליארד דולר תוך פחות משנה מאז השקתו. מדד זה מכיל רק 29 מניות, אך הסלקטיביות השתלמה עד כה למשקיעים בקרן, שהניבה להם כמעט 40% מתחילת השנה.

האינטרנט ידו בכל: למה לא להשקיע בו?

נישה נוספת שהתפתחה בשנים האחרונות, והפכה למילת המפתח עבור כל חברת טכנולוגיה המכבדת את עצמה, היא ה"אינטרנט של הדברים". הכוונה היא לחיבור מכשירי חשמל ביתיים, מכוניות ואפילו התריסים והתאורה בבית לרשת האינטרנט, במטרה לגרום לסינרגיה בין מכשירי החשמל, הבית עצמו ודיירי הבית. לדוגמה, המקררים של המחר יידעו איזה מוצרים אנו קונים באופן קבוע, יזהו מתי אחד המוצרים מתקרב לסיום או פג תוקף ויעדכנו לנו את רשימת הקניות שנמצאת בענן ומסונכרנת לנו בטלפון הנייד. בהמשך, ייתכן אפילו שהמקרר יבצע את ההזמנה מהסופר וידאג למשלוח הביתה, כל זאת ללא התערבות אנושית!

אבל עד שזה יקרה, ניתן כבר היום להשקיע בחברות המפתחות את הטכנולוגיות האלו באמצעות מדד "האינטרנט של הדברים" של חברת Global X. המדד כולל חברות שעשויות להרוויח מהשילוב הגובר של האינטרנט בחיים שלנו מחוץ למחשב הביתי. הכוונה בעיקר לחברות המפתחות שבבים ומוליכים למחצה, מכשירי חשמל משולבים ורשתות תקשורת התומכות בבתים חכמים.

המדד מכיל 44 חברות מארה"ב, שווייץ, ישראל ועוד מספר רב של מדינות. מכיוון שיש קווי דמיון רבים בין הנישה של רובוטיקה לאינטרנט של הדברים, אין זה מפתיע שישנה חפיפה בין המניות הנכללות במדד זה למדדים שהוצגו למעלה. קרן הסל העוקבת אחר מדד זה (סימול: SNSR) מנהלת כיום 51 מיליון דולר, והניבה עד כה כ-19% מתחילת השנה.

פוטנציאל בעננים

מגמה נוספת הצוברת לאחרונה תאוצה היא הטמעת טכנולוגיית ענן בכל ענף טכנולוגי, החל משירותי מידע ועד לתשתיות סייבר. הרעיון פשוט - למה להשקיע בשרתים ענקיים לאחסון כל המידע שהולך ונצבר בארגון, אם אפשר לאחסנו במקום שאינו פיזי?

באופן זה כל המידע נגיש לכל עובדי החברה (וגם ספקים ולקוחות במידת הצורך) מכל מקום בעולם, אבל גם מאובטח ברמה הגבוהה ביותר. החברות הפעילות בתחום זה זכו לאחרונה לפרמיה מהמשקיעים בוול סטריט, שכן תחום זה נחשב למנוע צמיחה משמעותי.

הדוגמה הבולטת היא חברת אמזון, הידועה כקמעונאית מקוונת מכל דבר אחר. אבל בשנה שעברה חשפה אמזון לראשונה את יכולות הענן שלה, אותו היא מעמידה לשימושי חברות אחרות תמורת תשלום. מאז ועד היום הוסיפה מניית אמזון לערכה עשרות אחוזים, הרבה בזכות אותה חשיפה. גם מיקרוסופט שמה את פעילות הענן שלה - הממותגת תחת Azure - כמרכזית במפת מוצריה.

מכיוון שמדובר בתחום חדש יחסית, נכון להיום קיימת רק קרן סל אחת משמעותית המתמקדת בתחום: First Trust Cloud Computing (סימול: SKYY), המנהלת קרוב למיליארד דולר.

מתחילת השנה הניבה הקרן כ-19% ובסך הכל כ-100% בחמש השנים האחרונות. המדד אחריו עוקבת קרן הסל מכיל 30 מניות העוסקות בפיתוח טכנולוגיית ענן או כאלה המשתמשות בטכנולוגיה זו במוצריה ובשירותיה. כאן תמצאו שמות מוכרים רבים, כמו נטפליקס, אמזון, אפל ומיקרוסופט, שפרצו לתחום החם הזה ועומדות בחזית הטכנולוגית של העתיד.

* הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמוצרים המצוינים לעיל מנוהלים על-ידי לקוחות החברה.

** אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו.

קרנות סל שעוקבות אחר נישות השקעה ייחודיות
 קרנות סל שעוקבות אחר נישות השקעה ייחודיות