"חיפושי הנפט והגז סובלים ממחסור בכספים להשקעות"

קולין סינקלייר, יו"ר השותפות פטרוטקס, שפועלת לגיוס הון בישראל לטובת קידוחים בלואיזיאנה: "עדיין רווחי להפיק במחירים הנוכחיים"

"מאוד קשה לנבא מה יקרה בשוק הנפט והאנרגיה העולמי בשנים הקרובות. יש יותר מדי משתנים שמשפיעים על המחיר. נראה שהפעולה שנקט ארגון אופ"ק לצמצום התפוקה השפיעה משמעותית, והשוק חזר בחודשים האחרונים לשיווי משקל. רמת המלאים בארה"ב יורדת, וחוזרת לממוצע של חמש השנים האחרונות. הקונצנזוס הוא שהמחירים יתייצבו בשנה-שנתיים הקרובות סביב 50-60 דולר לחבית". כך אומר בריאיון ל"גלובס" קולין (קוני) סינקלייר, לשעבר בכיר בנובל אנרג'י וכיום מנכ"ל חברת אנרג'י טקסס, שהפכה לאחרונה לבעלת השליטה בשותפות החיפושים פטרוטקס  (זרח לשעבר).

בעקבות השלמת העסקה, מונה יוסי לוי, מנכ"ל ישראמקו לשעבר, למנכ"ל פטרוטקס, וסינקלייר מונה ליו"ר השותפות. אנרג'י טקסס מחזיקה בכ-80% מהשותף הכללי השולט בשותפות פטרוטקס, ויוסי לוי ב-10%. שותפו של לוי למהלך, עו"ד יעקב כץ, מחזיק ב-10% הנותרים בשותף הכללי.

פטרוטקס צפויה לצאת בשבוע הבא ב"רוד שואו" למשקיעים מוסדיים ואנליסטים בארץ, במטרה לגייס 5-10 מיליון דולר לצורך השקעה בשני קידוחים בלואיזיאנה, שאותם היא תרכוש מאנרג'י טקסס. לטענת סינקלייר, "אנרג'י טקסס תמכור לפטרוטקס את שני הפרויקטים במחיר עלות".

ההנפקה עצמה צפויה להתקיים בתחילת נובמבר. דמי הניהול של השותף הכללי צפויים לעמוד על כ-36 אלף דולר בחודש.

- האם כדאי כיום להשקיע בכלל בקידוחים? זה רווחי?

"במקביל לירידה החדה במחירי הגז והנפט בשנים האחרונות חלה גם ירידה חדה בעלויות ההפקה, כך שעדיין רווחי להפיק במחירים הנוכחיים. ההזדמנויות קיימות, ואפשר לנצל אותן, בהנחה שהמחירים יתייצבו. היום התעשייה זקוקה להזרמות הון, מכיוון שיש מחסור בכסף להשקעות והרבה חברות שמשוועות למזומנים, כך שיש כאן הזדמנות למשקיעים שמוכנים להזרים כספים לפרויקטים רווחיים.

"כיום הטיימינג להשקעות הוא אופטימלי, מכיוון שאין מספיק כסף בתעשייה, ומשוואת ההיצע-ביקוש חוזרת למצב נורמלי. בקידוחי קרקע בדרום מזרח ארה"ב - אם מבצעים פרויקט ומגלים נפט או גז, אפשר לחבר את הבאר או השדה לתשתית בתוך פרק זמן קצר מאוד, לפעמים כמה ימים, ולהתחיל למכור, כי התשתית מאוד מפותחת. זה יתרון משמעותי".

- איך ההתקדמות בתחום האנרגיה האלטרנטיבית, סולאר ורוח, צפויה להשפיע על השוק?

"אכן הייתה התקדמות גדולה, והדברים האלה כאן כדי להישאר, אבל צריך להבין שהאנרגיה הירוקה היא עדיין חלק קטן משוק האנרגיה העולמי. החלק הזה משפיע כמובן על השוק כולו, וצפוי להמשיך לצמוח, אבל זה תהליך הדרגתי, שייקח עוד הרבה שנים. הצרכים של אנרגיה בעולם ימשיכו לצמוח, וחלקה של האנרגיה האלטרנטיבית יגדל, אבל עדיין יהיה ביקוש רב גם לגז ולנפט בעשורים הקרובים.

"מה שישפיע על מחירי הנפט והגז הוא בעיקר הירידה בעודפי ההיצע. יש עלייה במספר אסדות הגז שפועלות במפרץ מקסיקו, וארה"ב עומדת להפוך ליצואנית גז עולמית. לדעתי המחירים במשך השנים הקרובות יישארו סביב הרמה שהם נמצאים בה כעת, ואחר כך הצפי הוא לעלייה קלה במחירי הגז והנפט".

"נובל טיפלה היטב בתקלה בתמר"

המשק הישראלי תלוי כיום כמעט אך ורק בהזרמת הגז ממאגר תמר, ולפני כשבועיים נעצרה ההזרמה למשך מספר ימים, עקב תקלה לא צפויה: באחד הצינורות שמחובר לצינור האוורור התגלה סדק, אירוע שחייב השבתת האסדה עד לתיקון מוחלט של התקלה.

אחת האפשרויות שהועלו לתיקון התקלה היא לרתך את הסדק, אולם בנובל החליטו להחליף את החלק הפגום כולו - אופציה בטיחותית יותר וממושכת יותר.

החלק הסדוק יוצר והוטס במיוחד מיוסטון שבטקסס. סינקלייר לא מתרגש, ומחמיא לטיפול של נובל אנרג'י בתקלה.

- זה משהו שקורה הרבה בקידוחים בחו"ל?

"זו בעיה מכנית ומאוד נורמלית בקידוחים מסביב לעולם. בסך-הכול מספר התקלות בקידוחי ים תטיס ותמר הוא הנמוך בעולם, לפי מה שאני יודע. נובל טיפלה בתקלה בצורה מאוד טובה. אף חברה מפעילה בעולם לא מגיעה לרמת אמינות כל כך גבוהה".

שר האנרגיה, יובל שטייניץ, מנסה בשנה האחרונה לעניין חברות אנרגיה בינלאומיות להשתתף במכרז הגז לחיפוש ופיתוח שדות נוספים בשטח המים הטריטוריאליים של ישראל, בינתיים ללא הצלחה. על כך אומר סינקלייר, כי "השר שטייניץ עושה מאמצים אדירים לגייס חברות להשקעות וחיפושים באזור. אבל, כמו שאמרתי, כיום התעשייה העולמית סובלת ממחסור בכספים להשקעות, כך שקשה מאוד לשכנע חברות להשקיע בכלל, ובמזרח התיכון בפרט.

"הוא פועל מול רוח חזיתית חזקה, וזה מאוד לא קל להביא חברות להשקיע בישראל גם היום, למרות השינויים הרגולטוריים שעשו בישראל בשנתיים האחרונות".

- למה אתה מתכוון?

"למשל, חברות ישראליות בתחום האנרגיה יכולות להשקיע בכל העולם, ולא רק בישראל, וזה שינוי עצום. נוסף על כך, חברות ישראליות יכולות להשתתף לא רק בחיפוש והפקה, אלא גם ברכישה של נכסים קיימים, וזה שינוי מאוד מאוד חשוב. אפשר כך להוריד את רמת הסיכון, לרכוש נכסים קיימים וליצור מקורות הכנסה, תזרימי מזומנים, ורווחים נוספים. כך שמה ששטייניץ וגורמים אחרים עשו אלו שינויים מאוד מאוד חשובים לתעשיית האנרגיה וההשקעות בישראל".

מחפשים שותפים ללואיזיאנה

אנרג'י טקסס הוקמה לפני כשנתיים על-ידי סינקלייר ובכירים לשעבר בנובל אנרג'י, שהובילו את פיתוח שדות הגז הגדולים שלחופי ישראל (ים תטיס, תמר ולוויתן). בהנהלת החברה משמשים לצדו קן סטנלי, שהיה אחראי בין השאר על פיתוח תגלית הגז תמר בנובל אנרג'י; דאג סמית', שכיהן כמנכ"ל נובל אנרג'י ישראל וכמנהל פרויקט פיתוח שדה הגז לויתן; וכריס תומפסון. סטנלי ותומפסון הם בעלי חברת קידוח ביוסטון, שנובל אנרג'י נעזרה בשירותיה בעבר כדי לקדוח בישראל.

הפרויקט הראשון שבכוונת אנרג'י טקסס להעביר לפטרוטקס, Mirror Image בלואיזיאנה, הוא קידוח לעומק של 5,500 מטר. סקר סייסמי שבוצע במקום הצביע על סיכוי למציאת תגלית נפט. בכוונת השותף הכללי לנסות למצוא שותפים לפרויקט, שהיקף ההשקעה הצפויה בו (100%) מוערך ב-8 מיליון דולר. הפרויקט השני, Badger Pass, כולל פרוספקט לקדיחה בחולות הנמצאים בעומקים של 5,000 מטר וכ-6,000 מטר. במרחק של 5 ק"מ מנקודת הקידוח המוצעת נמצא שדה מפיק של גז. היקף ההשקעה הצפוי בפרויקט זה (100%) מוערך ב-9 מיליון דולר.

נוסף על כך, אנרג'י טקסס מנהלת בימים אלה משא ומתן לרכישת עד 49.9% מהזכויות בפרויקט Baxterville במיסיסיפי, שעלות הרכישה שלו נאמדת ב-23 מיליון דולר. שותפות פטרוטקס עשויה לרכוש מאנרג'י טקסס את הזכויות בהמשך, לאחר שיתבצע גיוס אג"ח שהיא מתכננת.

פטרוטקס

תחום פעילות: חיפושי גז ונפט והשקעות בקידוחים קיימים

בעלי השליטה בשותף הכללי: אנרג'י טקסס (80%), יוסי לוי (10%), יעקב כץ (10%)

גיוס מתוכנן: 10-5 מיליון דולר לצורך השקעה בשני קידוחים, בלואיזיאנה ובהמשך גיוס אג"ח לצורך השקעה בשדה קיים במיסיסיפי

יו"ר: קולין סינקלייר

מנכ"ל: יוסי לוי

דמי ניהול צפויים של השותף הכללי: 36 אלף דולר בחודש