מחירו של הביטקוין, המטבע הדיגיטלי הראשון ובעל נתח השוק הגדול מבין יותר מ-1,000 מטבעות דיגיטליים הנסחרים כיום בעולם, ממשיך לשבור שיאים. לפנות בוקר כבר חצה הביטקוין רף של 5,800 דולר - עלייה של כ-33% מתחילת החודש, אז נסחר סביב כ-4,300 דולר.
היום במהלך הבוקר הביטקוין נסחר בתנודתיות, ובשעות הצהריים נרשמה ירידה למחיר של 5,475 דולר. במבט על 12 החודשים האחרונים, מחיר הביטקוין עלה ביותר מ-800% מרמה של כ-640 דולר באמצע אוקטובר 2016. עליית הביטקוין בשבוע האחרון גררה עמה עלייה של עשרות אחוזים גם במטבעות דיגיטליים אחרים.
ייתכן כי הנסיקה במחיר הביטקוין באה על רקע התבטאויות חיוביות בנוגע למטבעות דיגיטליים ולטכנולוגיה העומדת מאחוריהם - הבלוקצ'יין מצד מוסדות כלכליים רשמיים. כך למשל, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, כריסטין לגארד, אמרה בסוף השבוע האחרון, בהתייחסות לדבריו של מנכ"ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס בנוגע לביטקוין, "אנחנו צריכים להיזהר לא לתייג את התחום כהונאה. זה הרבה יותר מזה".
עוד גורם שכנראה השפיע על גל העליות הנוכחי במחיר הביטקוין, הוא שמועות כי בסין שוקלים לאפשר מסחר במטבע הדיגיטלי לאחר שתיקבע רגולציה בתחום, אף שהמסחר במדינה נאסר לפני כחודש. סין היא כיום שחקנית מרכזית בתחום הביטקוין, וכ-70% מ"כריית" המטבעות החדשים נעשים בה. נוסף על כך, ביום שישי האחרון הודיע Coinbase - אחד האתרים הגדולים הפועלים בתחום החלפות מטבעות דיגיטליים - כי לראשונה יוכלו לקוחותיו לרכוש באופן מיידי ביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים עד סכום של 25 אלף דולר באמצעות חשבון בנק בארה"ב. קודם לכן נאלצו לקוחות אלה להמתין כמה ימים עד שרכישות המטבע אושרו להם.
הביטקוין
"קשה לחזות את הביטקוין"
למרות הזינוק במחיר הביטקוין, ואולי דווקא בגללו, בבתי ההשקעות מביעים ספקנות רבה באשר לעתידו כמכשיר השקעה. "קשה לתת הסבר חד משמעי להתנהגות מחירי הביטקוין", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש. "ברור שיש פה המון כסף חם. כל פיפס יכול להקפיץ את הביטקוין בעשרות אחוזים. אבל, לדעתי, דווקא העליות החדות במחירו של הביטקוין מרחיקות אותו ממטרותיו. הן מוכיחות שמדובר בנכס סופר-ספקולטיבי. לכן, אני לא חושב שאפשר לספק תחזית כלשהי בנוגע למחיר הביטקוין בעתיד הקרוב או הרחוק. הביטקוין הוא, לדעתי, אמצעי מסוכן, שלא מביא בשורה אמיתית. הוא לא עומד בהבטחות של מפתחיו - לספק לציבור אפשרות להעביר כסף בצורה מהירה, זולה ובטוחה.
"בצורתו הנוכחית, קשה לביטקוין לשמש לביצוע תשלומים או העברות כספים, בגלל התנודתיות הגבוהה של שערו. מקבל התשלום בביטקוין עלול לגלות שערך הכסף במטבע המקומי ירד בעשרות אחוזים בין הרגע שסיכם על תנאי התשלום עד שהמיר את הביטקוינים שקיבל למטבע מקומי, וגם המשלם נוטל על עצמו סיכוני תנודתיות בשערו של הביטקוין".
ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של אי.בי.אי גמל והשקעות, מביע דעה דומה בנוגע לביטקוין. בסקירתו השבועית כותב יוחפז כי "המודל של כריית המטבעות נראה אמין, וככל הנראה, לא יכול להיות מצב שבו נראה הדפסה מאסיבית של מטבעות. אבל, אין מדינה מאחורי ההתחייבות הזו. מצד שני, אולי התחייבות של מחשב עדיפה. יש עסקות במטבעות הקריפטוגרפיים - השווי הדולרי הגבוה של הביטקוין מעיד על כך הכי טוב. כלומר, יש קונים ומוכרים למטבע, וכן יש מסחר חופשי באמצעות המטבע. ואולם, כל עוד הביטקוין לא מבוסס על הילך חוקי, אז יש לנו אחלה קהילה, אבל אין לנו מטבע".
לדברי יוחפז, "התוצר שנסחר תחת המטבע הוא מסחר וולונטרי, שיכול להיעלם מחר בבוקר. וגם אם לא יעלם, בכלכלה של מדינה יש מידע על איכות התוצר או המדינה. כך אנחנו יודעים מתי מדינה נכנסת למיתון ומתי היא צומחת. בקהילת הביטקוין אף אחד לא מכיר את היקף התוצר שהמטבע משרת, את מצבו, את איכותו או את הפרטים שמחזיקים בו. לכן האמינות שלו נמוכה מאוד, ולכן גם התנודתיות שלו גבוהה מאוד. עם זאת, אני לא אומר שהביטקוין, האת'ריום או כל מטבע קריפטוגרפי אחר בדרך לקריסה מחר. בהולנד של תחילת המאה ה-17 לקח שש שנים עד שאנשים שסחרו בפקעות הצבעונים הבינו שאין היגיון בלקנות פרח בשווי של 10 משכורות שנתיות".
עם זאת, מוסיף יוחפז, "חשוב להבדיל בין שני דברים נפרדים לגמרי: בין הטכנולוגיה שמאחורי המטבעות הקריפטוגרפיים (הבלוקצ'יין) לבין המטבעות עצמן. בעוד אני לא רואה את המטבעות האלה מחזיקים לאורך שנים, אני חושב שלבלוקיצ'יין יש עתיד מזהיר". זבז'ינסקי ממיטב דש מסכים עמו ואומר: "הבלוקצ'יין הוא בהחלט טכנולוגיה מבטיחה".
טכנולוגיה מבטיחה אבל בוסרית
אחד הגורמים שקרוב לוודאי ימשיכו להשפיע על התנודתיות של הביטקוין בעתיד הקרוב הוא ההתפתחויות של הטכנולוגיה העומדת מאחוריו, המכונה בלוקצ'יין. סביב הפיתוח של הטכנולוגיה התעוררו גם חילוקי דעות בתוך קהילת הביטקוין.
מני רוזנפלד, יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי, מסביר כי "הכוח של הביטקוין נתון בידי המשתמשים, שיכולים להחליט באיזו גרסה של התוכנה הם משתמשים. מכיוון שמדובר בקוד פתוח, ניתן תמיד לקחת את התוכנה ולכתוב גרסה חדשה שלה. אם כולם יעברו להשתמש בגרסה הזו, שינינו למעשה את הפרוטוקול שעליו מבוסס המטבע. אם חלק מהמשתמשים יאמצו את הגרסה החדשה, נקבל מטבע חדש המתקיים לצד המטבע המקורי".
רוזנפלד, בעל תואר שני במתמטיקה ממכון ויצמן עם התמחות בלמידה חישובית, שעבד בעבר בסטארט-אפ הישראלי סימילר ווב, הוא כיום משקיע אנג'ל בתחום המטבעות הדיגיטליים. עם החברות שבהן נשקיע הוא מונה, בין השאר, את אתר Bits of Gold הישראלי, הפועל כחלפן ביטקוין, וגם את הסטארט-אפ Qed.it, שמפתח פלטפורמה להוכחות "אפס ידיעה" - טכנולוגיה של הוכחות הצפנה, הקשורה בין השאר ליושרה החישובית של מטבעות דיגיטליים. חברה אחרת המוכרת מתחום זה היא Zcash, שגם הנפיקה מטבע דיגיטלי בשם זה, ואחד המדענים המייסדים שלה הוא פרופ' אלי בן ששון מהפקולטה למדעי המחשב בטכניון.
הפיצולים במטבעות הדיגיטליים נקראים "מזלג". מצב כזה, לדברי רוזנפלד, "ראינו בפעם הראשונה בתחילת אוגוסט, עם מטבע חדש הקרוי 'ביטקוין קאש', שהתפצל מביטקוין המקורי. במטבע זה נקבעו חוקים חדשים שיהיו בתוקף מכאן והלאה, אך הוא מכיר בכל התנועות שהתבצעו במטבע עד כה. מרגע הפיצול מטבעות אלה נפרדים, ועם כל אחד מהם יכול מי שמחזיק במטבע לפעול כרצונו. בפועל, רבים בקהילה מאמינים בעתידו של ביטקוין הרבה יותר מאשר בזה של ביטקוין קאש, ולכן לאחר הפיצול מיהרו למכור את הביטקוין קאש שנפל לידיהם, בעודם ממשיכים להחזיק את הביטקוין".
עוד שני פיצולים למטבע בדרך
ואולם ביטקוין קאש אינו הפיצול האחרון. המזלג הקרוב בביטקוין צפוי ב-25 באוקטובר ובעקבותיו צפוי להיוולד מטבע ביטקוין שלישי מסוגו, שייקרא "ביטקוין גולד".
לדברי רוזנפלד, ההבדל העיקרי בין הביטקוין גולד לביטקוין הרגיל הוא שהכרייה שלו תתבסס על כרטיסי גרפיים של מחשבים ולא על מעבדים, מתוך כוונה שהכרייה תהיה מבוזרת יותר. ואולם לדעת רוזנפלד, "כרייה כזאת עלולה דווקא לפגוע בביזוריות, ולכן עדיף להישאר עם הביטקוין המקורי ולחכות לראות מה יקרה".
הפיצול המשמעותי יותר בביטקוין, לדברי רוזנפלד, צפוי ב-18 בנובמבר. "הגרסה של ביטקוין שבה השתמשנו עד כה קרויה Bitcoin Core, שאותה מפתח צוות בינלאומי הדוגל בעקרונות קוד פתוח, קונצנזוס ואחריות טכנית. המחנה המתנגד העיקרי מבוסס על חברות שחתמו על מפת דרכים שזכתה לכינוי 'הסכם ניו יורק'. אלה מאסו בצוות הפיתוח המקורי ובדרכי העבודה שלו, ומקדמות גרסה הקרויה Segwit2x (או בקיצור S2X). גרסה זו צפוי להתפצל מביטקוין באמצע נובמבר".
"נראה כי רוב קהילת הביטקוין מתנגדת כיום ל-S2X ויש רוב לביטקוין המקורי", אומר רוזנפלד. הוא מוסיף כי "יכולת זו של הביטקוין להתפצל ממחישה את הייחוד שלו ביחס למטבעות מסורתיים. מי שמחפש שינוי במטבע פיזי כמו זהב, או במטבע ריכוזי כמו שקל, לא יכול להחליט פשוט לאמץ גרסה אחרת של המטבע - הוא נתון לחסדי הטבע והריבון. היכולת הזו מאפשרת לביטקוין לעבור אבולוציה, להעמיד כמה צאצאים, שהטוב ביותר מהם ינצח. אבל בינתיים, כל הפיצולים האלה יוצרים בלבול ותוהו".
מחיר הביטקוין
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.