כמה שילמו חברות הבנייה הציבוריות לבעלי השליטה?

חשיפת השכר המדהים שמשלמת חברת הבנייה צבי צרפתי למנהליה מלמדת על המשפחתיות שמאפיינת חלק ניכר מהחברות הנסחרות בבורסה, כאשר ענף הנדל"ן מוביל את התופעה

יגאל דמרי / צילום: יונתן בלום
יגאל דמרי / צילום: יונתן בלום

סערה התעוררה השבוע בעקבות חשיפת "גלובס" את תשלומי השכר העצומים שהעבירה חברת הבנייה צבי צרפתי לשלושת מנהליה הבכירים, מייסד החברה והיו"ר צבי צרפתי, ובניו, רפי ומשה, המשמשים בה כמנכ"לים משותפים, המגיעים בסך הכל לכ-150 מיליון שקל מאז הונפקה החברה בבורסה לפני יותר מ-20 שנה.

היקף התשלום האדיר לבני משפחת צרפתי (שלא פחות משישה מתוכם מועסקים בחברה הציבורית) הוא חריג. ואולם, התופעה שבה חברה ציבורית משלמת בנדיבות למספר בני המשפחה השולטת, אינה יוצאת דופן בבורסה של תל-אביב, בה נסחרות חברות רבות, מקטנות ועד גדולות, שחלק ניכר מנושאי המשרה הבכירים בהם הם מקרב המשפחה השולטת.

בין הבולטות בחברות המשפחתיות בת"א ניתן להזכיר גם את רשתות המזון רמי לוי ו-ויקטורי, את חברת האופנה פוקס, את יצרנית חומרי הניקוי סנו ואת חברת הפיצוחים חממה, שבכל אחת מהן משולבים מספר בני משפחה בתפקידי ניהול בכירים. הסקטור "המשפחתי" ביותר, על כך אין ויכוח, הוא ענף הבנייה. מהלך ההנפקה של חברות המשתייכות לענף הבנייה איפשר להן, לצד הרחבת הפעילות, גם את הרחבת אופציות התעסוקה של בני משפחות המייסדים, בעיקר לשדרת הניהול.

תופעה זו, נדגיש, היא לגיטימית ואף במקרים רבים מתבקשת, הן מבחינת המשכיות השושלת העסקית, והן ברמת המחויבות לעסק, השמירה על המוניטין והשליטה על הנעשה בחברה.

לא פעם האופי המשפחתי מסייע להתפתחות עסקיה של החברה וצמיחת הערך שלה. יחד עם זאת, אותם מינויים של בני משפחה לא תמיד משקפים את הניסיון, הידע והכישורים הנדרשים לתפקיד, וכמובן שהם מלווים בתנאי העסקה משופרים ובביטחון תעסוקתי שספק אם היו יכולים להשיג "בחוץ", בשוק העבודה החופשי.

כך, ההשפעה השלילית על החברה כפולה, הן בצד הביצועים העסקיים והן בצד ההוצאות של החברה, כאשר בחלק מהמקרים עלויות ההעסקה מצטברות לאורך שנים לסכומים דרמטיים של עשרות רבות של מיליוני שקלים.

באישור מינויים אלה ותשלומי שכר לבני משפחה מעורבות הרבה פעמים אמוציות גדולות מהרגיל, בנושא שגם כך נחשב רגיש - במה שמוביל לא פעם למאבקים נמשכים ומתישים בין בעלי מניות מיעוט בחברה לבין בעלי השליטה על תנאי התגמול.

קיבצנו כמה מהדוגמאות הבולטות של חברות נדל"ן משפחתיות, היודעות לדאוג היטב לבני המשפחה השולטת - דאגה שבאה לידי ביטוי בתשלומי השכר הנדיבים שזרמו לכיסי בני המשפחה בעשור האחרון (2007-2016) והמגיעים בסך הכל לעשרות ומאות מיליוני שקלים.

העשור המפנק של משפחות בעלי השליטה בחברות הנדלן הבורסאיות
 העשור המפנק של משפחות בעלי השליטה בחברות הנדלן הבורסאיות

צבי צרפתי

99 מיליון שקל ל-6 בני משפחת צרפתי

99 מיליון שקל, זוהי עלות השכר המצרפית ששילמה חברת צבי צרפתי ל-6 בני משפחה ב-10 השנים האחרונות - כ-10 מיליון שקל בשנה. עיקר הסכום (יותר מ-80%) הגיע לשלושת המנהלים הבכירים שתפסו את הכותרות בשבוע האחרון - צבי צרפתי עם עלויות שכר בהיקף של 40 מיליון שקל ושני בניו משה ורפי עם עלויות קצת יותר גבוהות (44 מיליון שקל) לשניהם יחד.

בסך הכל מעסיקה צבי צרפתי שישה מבני המשפחה, ומשלמת בכל שנה כמה עשרות אלפי שקלים לשתי בנותיו של של צבי - מלי קאירי ואיריס צרפתי בן חני, וכן לבן זוגה של איריס - אופיר בן חני, המצטברים לעלויות של מיליוני שקלים בודדים לכל אחד בעשור האחרון.

צרפתי, שפעילותה מתרכזת בייזום פרויקטים לבנייה בישראל, קבעה לראשונה את שכרם של צבי צרפתי ובניו רפי ומשה ערב הנפקתה בבורסה, ב-1993, לתקופה של 10 שנים, כאשר אז היה שכרו של האב שווה לשכרם של שני בניו יחד. בשנים האחרונות צומצמו הפערים ביניהם.

לאחרונה קמה התנגדות חריפה מצד בעלי מניות מיעוט בחברה להמשך תשלומי השכר למנהליה הבכירים. הללו טענו כי "בני משפחת צרפתי הפכו את החברה, הלכה למעשה, ללשכת עבודה פרטית. כל זאת, על חשבונם של כלל בעלי המניות של החברה, באופן שבו בני המשפחה עושקים למעשה את קופת החברה על חשבונם של בעלי מניות המיעוט בה ומקפחים אותם".

עוד נטען כי "מנכ"ל חיצוני ומוכשר שימונה לחברה, ישמש גם שומר סף ויגן על החברה ובעלי מניותיה מפני החשש לעושק החברה וקיפוח מניות המיעוט בחברה, הבאים לידי ביטוי בשכרם של בני משפחת צרפתי".

ב. יאיר

58 מיליון שקל ל-4 בני משפחת ביטון

0 היה היקף התגמולים שקיבלו אשתקד ארבעת האחים לבית משפחת ביטון - יאיר, יוסף, יורם ואילן, בעלי השליטה בחברת הבנייה ב. יאיר. זאת ככל הנראה בהשפעת מאבק של אחד מבעלי מניות המיעוט בחברה מתחילת 2016, שיצא נגד הסכם הניהול שביקשה המשפחה לאשר.

בהתנגדות בעל המניות, בשם סעד רסולי, הוא פרס שלל טענות כנגד התנהלות החברה וטען בין היתר כי בעקבות הגשת כתבי אישום כנגד יאיר ביטון, המחזיק במניות השליטה בחברה יחד עם אחיו יוסף ביטון, בגין שלל עבירות, "עתידה של החברה לוט בערפל" והביע חשש מפגיעה אפשרית בפעילותה, המתרכזת בייזום נדל"ן למגורים בישראל.

למרות זאת, ארבעת בני משפחת ביטון נהנו בעשור האחרון מתגמולים בהיקף מצטבר המתקרב ל-60 מיליון שקל, עיקר הסכום ליאיר ויוסף (יו"ר החברה). מרכז פעילותה של ב. יאיר הוא ייזום פרויקטים למגורים בישראל, לא מעט מהם בירושלים, שם החלה הפעילות, וכן יש לה פעילות בתחום הנדל"ן המניב ופעילות נדל"ן במזרח אירופה. בסך הכול, בסוף הרבעון השני היו לה כ-255 דירות בשלבי ביצוע ותכנון.

משפחת ביטון כבר רגילה למאבקים מול בעלי מניות מיעוט בנוגע לתנאי העסקתם, וב-2013 סיימו מאבק שהתמשך כשלוש שנים מול בעל מניות המיעוט מרדכי אלבוים באותו נושא. סיום המאבק בין הצדדים ייצר אז הסכם פשרה שאילץ את בני המשפחה לקצץ משמעותית את עלות העסקתם השנתית המצרפית לפני מענקים, אולם איפשר לבני המשפחה ליהנות מעלות העסקה מצרפית של כ-9 מיליון שקל בסיכומה של 2013.

פרשקובסקי

46 מיליון שקל ל-8 בני משפ' פרשקובסקי

180 אלף שקל הייתה עלות העסקתה של עדנה פרשקובסקי בחברה ב-2016, בתפקידה כ"מעצבת ראשית" ודירקטורית - סכום המציב אותה בתחתית מקבלי השכר מבין המשפחה - שכללו ב-2016 בסך הכול 8 בני משפחה. עדנה היא בת זוגו של ארנון פרשקובסקי - יו"ר החברה, והיא מכהנת בפרשקובסקי כמעצבת ראשית בפרויקטים של פרשקובסקי - שפעילותה מתרכזת בתחום הנדל"ן לבנייה למגורים בישראל. עלות העסקתה החודשית של עדנה בתפקיד עומדת על כ-15 אלף שקל, כששכרה החודשי (ברוטו) מגיע לכ-12 אלף שקל, לצד תנאים סוציאליים שונים.

קצת מעליה בטבלה ניצבת סוזי פרשקובסקי, שעלות העסקתה אשתקד עמדה על כ-240 אלף שקל בתפקידה כעוזרת סמנכ"ל שיווק ואחראית מכירות ראשית של פרשקובסקי. סכום זה משקף עלות העסקה חודשית של כ-21 אלף שקל, על בסיס משכורת חודשית (ברוטו) של 16 אלף שקל. סוזי היא בת זוגו של שרון פרשקובסקי - בנו של ארנון פרשקובסקי.

בסך הכול, עלות העסקתם של 8 בני משפחת פרשקובסקי העובדים בחברה עמדה בשנה האחרונה על כ-8 מיליון שקל - כשבראש טבלת המשתכרים המשפחתיים עמד יוסף פרשקובסקי שנהנה מתגמולים של 1.9 מיליון שקל בתפקידו כמנכ"ל החברה. בעשור האחרון בני המשפחה צברו סכום המתקרב ל-50 מיליון שקל.

בסיכום המחצית הראשונה של השנה הציגה פרשקובסקי תוצאות כספיות חזקות, עם רווח נקי של כ-88 מיליון שקל וזאת בעקבות סיום והכרה בהכנסות בעלי רווחיות גבוהה יחסית בראשון לציון, בבאר יעקב וברחובות, לצד הכנסות של כ-515 מיליון שקל - סכום המהווה זינוק של כמעט פי 8 לעומת ההכנסות בתקופה המקבילה של 2016.

י.ח. דמרי

94 מיליון שקל ל-10 בני משפחת דמרי

10 הוא מספר בני משפחת דמרי המועסקים כיום בחברת הבנייה המשגשגת שמנהל יגאל דמרי, שכמנכ"ל החברה גם זכאי לעיקר התגמולים שמשלמת החברה שבשליטתו. בסך הכול שילמה דמרי לבני המשפחה יותר מ-90 מיליון שקל בעשור האחרון - קרוב ל-70 מיליון שקל מתוכם לדמרי עצמו, שבזכות התגמולים להם הוא זכאי, גם הצליח לאחוז בעבר בתואר שיאן השכר מבין מנהלי חברות הנדל"ן הבורסאיות.

בין בני משפחת דמרי המועסקים ניתן למצוא את בת זוגו איריס, ילדיו - חזי, אופיר ושרין, אביו חזקיה, אחיו - מאיר, נסים וגאולה, וכן גיסו - יהושע נגר. בראש המתוגמלים מבין בני המשפחה עומדים איריס וחזי, עם תגמולים בהיקף של כ-1 מיליון שקל בשנה לכל אחד בשנים האחרונות. יתר בני המשפחה "מסתפקים" בעלות של כמה מאות אלפי שקלים בודדים בכל שנה, והצנועים ביותר מבין אלה הם בני הזוג גאולה ויהושע נגר, עם עלות העסקה חודשית של כ-7,000 שקל לכל אחד.

בתגובה לביקורת שנמתחה על הנושא בעבר, הביע יגאל דמרי תרעומת כשהסביר בין היתר כי חלק גדול מבני המשפחה עבדו איתו עוד טרם ההנפקה, כי הם "נותנים את הנשמה", ו"עושים כל מה שצריך". לגבי אשתו, שעוד עבדה איתו בתקופה בה המשרד שלו היה בבית, גם הוסיף כי היא הייתה יכולה לקבל שכר כפול בחברה אחרת.

דמרי, שהונפקה בבורסה ב-2004, נחשבת היום לאחת מחברות הנדל"ן למגורים הגדולות והמובילות בישראל, עם כ-2,400 דירות שהיא בונה ב-20 פרויקטים ברחבי הארץ (נכון לסוף הרבעון השני) וגודלה בא לידי ביטוי גם בשווי שוק מרשים של כ-1 מיליארד שקל, המסייע לה להיכלל במדדים המובילים בבורסה.

שפיר הנדסה

38 מיליון שקל ל-4 בני משפחת שפירא

365 מיליון שקל, הוא הסכום האדיר שהגיע לכיסיהם של ארבעת האחים שפירא, בעלי השליטה בחברת התשתיות והבנייה שפיר הנדסה, מאז הונפקה החברה בבורסה בסוף שנת 2014. אלא שאת הסכום המרשים הזה קיבלו האחים שפירא תמורת מכירת נתח ממניותיהם בחברה - בשתי מנות עיקריות, הראשונה בסוף 2016, אז נפרדו מכ-5% מהון החברה תמורת כ-150 מיליון שקל והשנייה בחודש יולי האחרון, אז מכרו כ-5.5% נוספים מההון תמורת כ-215 מיליון שקל וזאת בתיזמון טוב מבחינתם, כשהמניה שוהה ברמות שיא.

לצד ההון הנגרף מהמכירות, האחים ישראל, הראל, גיל וחן שפירא הם גם האחראיים לניהול החברה שבשליטתם ונושאים בה בתפקידים שונים, תמורתם הם זכאים לשכר שמן המגיע לכ-10 מיליון שקל לכל אחד מהם בתקופה של חמש שנים (ובסך הכול סכום המתקרב ל-40 מיליון שקל לארבעתם יחד בשנים 2012-2016).

כמו יתר החברות המוזכרות, גם שפיר הנדסה עוסקת בייזום נדל"ן למגורים, אולם עיקר פעילותה מתרכז בתחום התשתיות והיא עוסקת בייצור ואספקת חומרי גלם שונים לענף הבנייה, הקמת תשתיות ומבנים, והקמת והפעלת פרויקטים רחבי היקף (זכיינות). מבחינת שווי השוק שלה, העומד כיום על 4.4 מיליארד שקל אחרי זינוק של כ-140% שמציגה מנייתה מאז החלה להיסחר לפני קצת פחות משלוש שנים, שפיר הנדסה נמצאת הרחק מעל יתר המוזכרות לעיל.

מצלאוי

45 מיליון שקל ל-5 בני משפחת מצלאוי

10 מיליון שקל היה התגמול ממנו נהנה סמיר מצלאוי בסיכומה של שנת 2007, סכום שכלל בין היתר דמי פרישה ודמי ניהול ששולמו לחברה בשליטתו אז, וזאת כמה חודשים לאחר שהפכה החברה לבורסאית.

עלות העסקתו של מצלאוי עלתה שוב לכותרות ב-2014, אז חברת הייעוץ אנטרופי המליצה לבעלי המניות המוסדיים בחברה שלא לתמוך בעלות השכר השנתית שביקש - המלצה שבעקבותיה "התנדב" מצלאוי והודיע על כוונתו להפחית את עלות ההעסקה החודשית שלו.

כך או אחרת, תוך עשור, גרף מצלאוי סכום של כ-35 מיליון שקל - המהווה כ-75% מסך התגמולים ששילמה החברה לבני משפחת מצלאוי בתקופה זו ומגיעים לכ-45 מיליון שקל, כשמלבד סמיר נהנו אשתו קלרה ובתו מרב דבש מתגמולים של מאות אלפי שקלים בכל שנה. אליהן הצטרפו בשנים האחרונות בעלויות פחות גבוהות גם הבן אביב מצלאוי ובן הזוג של מרב.

מנתוני השכר של מצלאוי עולה כי התדרדרות מצבה הפיננסי של החברה השפיעה גם על היקף התגמולים השנתי שהוענק לסמיר, שכבר שנתיים"מסתפק" בתגמולים של כ-1 מיליון שקל בשנה, לאחר שנהנה מיותר מ-3 מיליון שקל בשנה עד 2013.

עיקר פעילותה של מצלאוי מתרכז בייזום פרויקטים למגורים בישראל, וכשהגיעה לבורסה התגאתה בעובדה כי הייתה אז החברה הראשונה והיחידה שהקימה פרויקט פינוי-בינוי בישראל, בקריית אונו. בסיכום הרבעון השני הקימה ותכננה כ-360 דירות (חלקה בפרויקטים).

כאמור, הצטמקות התגמולים למצלאוי נרשמת על רקע הרעה במצבה הפיננסי של החברה העוסקת בעיקר בפיתוח נדל"ן ונדל"ן למגורים, ואשר כיום קיים חוסר ודאות לא קטן לגבי יכולתה להתמודד עם החזרי האג"ח שלה.