המלצת רשות ניירות ערך היום (ב') להעמיד את שאול אלוביץ', בעל השליטה בבזק , לדין לא הפתיעה במיוחד את הבנקים. מזה 3 חודשים, מנהל אלוביץ' מגעים להסדר חוב של קבוצת יורוקום שבשליטתו בגין חובות של קרוב למיליארד שקל.
בכירים במערכת הבנקאית, אמרו היום ל"גלובס" כי כתב אישום "הוא לא מה שיטרוף את הקלפים. נלקח בחשבון שקיימת סבירות גבוהה שיומלץ להגיש נגד אלוביץ' כתב אישום. מה שמהותי יותר לקידום הסדר החוב עם אלוביץ' הוא האם הוא יכניס יד לכיס ויזרים כספים במסגרת ההסדר", אומר בכיר במערכת הבנקאית.
גורם אחר המעורב בגיבוש ההסדר מציין כי הודעת רשות ניירות ערך לא השפיעה על המניות והאג"ח של החברות בקבוצה הנסחרות בבורסה, מה שמהווה גם כן ראיה לכך ש"העסקים נמשכים כרגיל".
נזכיר כי נוחי דנקנר הצליח בזמנו לנהל ולגבש הסדר חוב עם הבנקים גם כשהיה במצב מתקדם יותר מאלוביץ' - תוך כדי שהתנהל נגדו משפט וגם לאחר שהורשע בו.
תזכורת קצרה למצב החוב של אלוביץ': לקבוצת יורוקום חוב כאמור של קרוב למיליארד שקל ל-3 בנקים: דיסקונט עם חוב מוערך של כחצי מיליארד שקל; בנק הפועלים עם כ-400 מיליון שקל; והבינלאומי עם כ-28 מיליון שקל. בנוסף, ליורוקום נדל"ן חוב של כ-260 מיליון שקל לקונסורציום בהובלת מזרחי טפחות. ביורוקום תקשורת מדובר בחוב ישן שנצבר לאורך זמן, עוד מהתקופה שהחברה עסקה ביבוא מכשירי נוקיה. מזה כ-3 שנים החברה אינה פורעת כסדרה את החוב.
החובות של קבוצת יורוקום תקשורת
לפני כ-5 חודשים, נזכיר, התפוצצה חקירת רשות ניירות ערך נגד אלוביץ' ובכירים בקבוצתו, מה שגרר ירידה של עד עשרות אחוזים במניות הקבוצה, וכן ירידה חדה במניית בזק - הנכס המרכזי. הירידה בשווי הנכסים כיווצה את שווי נכסי הקבוצה והביאה לכך שהשווי הנכסי הנקי (נכסים בנטרול החוב) התאפס. המצב הזה הגביר את הלחץ בבנקים, שחלקם גם נאלצו להגדיל הפרשות להפסדי אשראי בעקבות ירידת המניות. הבנקים החלו ללחוץ על אלוביץ' לפתור את בעיית החוב והצדדים החלו במגעים להסדר חוב בחודש אוגוסט האחרון.
נכון לעכשיו מסתמן שההסדר יכלול בשלב ראשון מימוש של חלק מנכסי הקבוצה. בקבוצה החלו לקדם את מכירת החברות הפרטיות, כאשר כבר נפתח חדר מידע לחברת די.אס העוסקת באינטגרציה של מערכות מולטימדיה ומוחזקת ע"י יורוקום ב-75%. בנוסף בקבוצה מתכוונים לקדם את מכירת ההחזקות בפרויקט "מידטאון" (כ-37%), את מכירת בית יורוקום המוערך ב-80-100 מיליון שקל, וכן חברות פרטיות נוספות העוסקות ביבוא ובשיווק של מכשירי פנסוניק ומכשירי חשמל נוספים. סך שווי הנכסים הללו מוערך בכמה מאות מיליוני שקלים.
מכירת חלל נדחית בשלב זה על רקע האירועים המטלטלים הרבים שעברו על החברה בשנתיים האחרונות והתקווה שהיא תתאושש. גם מכירת הנכס המרכזי - חברת בזק - נדחית כרגע. אלוביץ' אמנם הצהיר שיהיה מוכן לוותר על השליטה בחברת התקשורת לטובת ההסדר, אבל הדרך למכירת בזק עוד ארוכה. מכירה כזו, נסביר, תדרוש אישור של בעלי החוב בקומות התחתונות בפירמידה של הקבוצה (חברות בי קום ואינטרנט זהב). כמו כן, הליך אישור הרוכש ע"י הרגולטור אינו פשוט ובבנקים גם לא רוצים שהמכירה תתבצע תחת לחץ ובזמן שמחיר המניה מושפע מענייני החקירה. לכן הצדדים ינסו לגבש הסדר שדוחה את מכירת בזק לשלב מאוחר יותר, ויש החושבים שאפילו ניתן לגבש הסדר כזה שלא יכלול את מכירת החברה.
כדי שהבנקים יסכימו לכך הם דורשים שאלוביץ' יזרים כ-100 מיליון שקל במסגרת ההסדר. בניגוד ללווים גדולים אחרים, אלוביץ' לא העניק ערבות אישית בגין חובותיו ולכן הוא אינו מסכים בינתיים להכניס יד לכיס ולזרים כספים.
מה שעוד מעיב על קידום ההסדר הוא מחלוקת בין בנק הפועלים לדיסקונט, בעיקר בנושאים הקשורים לחלוקת הביטחונות ביניהם. נציין, כי החוב של קבוצת יורוקום לבנקים לא נעשה בקונסרציום אחיד, אלא מדובר בחובות שונים שנלקחו לאורך השנים בתנאים שונים.
למרות המחלוקות, בבנקים שומרים על אופטימיות זהירה ומאמינים שיוכלו להגיע להסדר חוב עם אלוביץ'. אם הלחצים לא יעזרו, אז גם הליך פירוק של הקבוצה בבית המשפט הוא עדיין אופציה ריאלית מבחינתם.
הסדר החוב המתגבש בקבוצת יורוקום:
■ מכירת החזקות בפרויקט מידטאון (37%), בית יורוקום (מוערך ב-80-100 מיליון שקל), וחברות פרטיות תפעוליות בקבוצה
■ נקודת המחלוקת: האם אלוביץ' יזרים כסף פרטי
■ נקודה שנותרה פתוחה: האם ומתי יימכרו בזק וחלל
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.