בתי הדין לעבודה נמצאים לאחרונה במוקד תשומת הלב הציבורית. הסכסוך בין עובדת מעון רה"מ, שירה רבן, לבין אשת רה"מ, שרה נתניהו, שנדון בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים; הסכסוך הקיבוצי בחברת החשמל שנדון בבית הדין האזורי בחיפה; דיונים עקרוניים בענייני עבודה שנדונים בבית הדין הארצי לעבודה - כל אלה זוכים לסיקור תקשורתי נרחב ולעניין. וכך, בפסקי דינם ובהחלטותיהם מעצבים בתי הדין לעבודה את יחסי העבודה בארץ.
לבתי הדין לעבודה, במידה מסוימת לפחות של צדק, יש דימוי ככאלה שעומדים לצד העובדים ופחות לצד המעסיקים. סקר שפורסם ב"גלובס" ביולי האחרון העלה כי 75.5% מתביעות העובדים שהוגשו לבתי הדין לעבודה ברחבי הארץ בשנת 2016 התקבלו באופן מלא או חלקי.
בראיון שנתנה לאחרונה ל"גלובס", ביקרה שרת המשפטים, איילת שקד, את בתי הדין לעבודה ואמרה, בין היתר, כי בבתי הדין לעבודה ההליכים מתמשכים זמן רב מדי. "כשאספנו נתונים ממערכת המשפט, ראינו שהמצב מבחינת העומס הולך ומשתפר ברוב בתי המשפט, אבל לא בבתי הדין לעבודה. המצב שם לא טוב. יש גם סחבת וגם הרבה טענות כלפי בתי הדין לעבודה", אמרה שקד.
השבוע פרסמה הנהלת בתי המשפט את הדוח השנתי על פעילות בתי המשפט ברחבי הארץ. הדוח מאפשר להשוות את טענותיה של שרת המשפטים אל מול הסטטיסטיקות המעודכנות. מהדוח עולה כי בניגוד לדבריה של שקד - שלפיהם "המצב מבחינת העומס הולך ומשתפר ברוב בתי המשפט" - הרי ש-2016 הייתה השנה הגרועה ביותר ביעילותה של מערכת בתי המשפט מאז שהיא החלה לפרסם את הדוחות השנתיים שלה לפני 12 שנה. כמו כן, עולה מהדוח כי דווקא בבתי הדין לעבודה המצב מבחינת העומס ויעילות העבודה הוא באופן יחסי טוב.
פעילות בתי המשפט ב-2016
המחוזי העמוס ביותר: בלוד
לפי הדוח, בעוד שמספר התיקים שנפתחו במערכת המשפט כולה ב-2016 עלה ב-6.4%, מספר התיקים שנסגרו עלה ב-1% בלבד. התוצאה היא שמלאי התיקים הכללי גדל ב-2.1%. לפי דוח הרשות השופטת, ב-2016 נפתחו כ-811 אלף תיקים בבתי המשפט ברחבי הארץ ונסגרו (הגיעו לסיום בפשרה, פסק דין, מחיקה, או דחייה) כ-793 אלף תיקים (מדובר בשיעור סגירה של 97.9%). המלאי הכללי של התיקים נכון לסוף 2016 עומד על כ-460 אלף תיקים.
הדוח מעלה כי המצב הגרוע ביותר ב-2016 מבחינת הפער בין כמות התיקים שנפתחו לכמות התיקים שנסגרו הוא בבתי המשפט המחוזיים. בעוד שב-2015 עמד שיעור סגירת התיקים במחוזיים על 87.6%, ב-2016 שיעור הסגירה עמד על 82.3%.
בית המשפט המחוזי שנחשב לגדול ולעמוס בארץ הוא המחוזי בתל-אביב, אבל לפי הדוח, ב-2016 בית המשפט המחוזי שבו נפתח מספר התיקים הגדול ביותר היה בית המשפט המחוזי מרכז בלוד, שבו נפתחו כ-14.6 אלף תיקים. זאת, לעומת המחוזי בתל-אביב, שבו נפתחו כ-13.2 אלף תיקים.
בבתי משפט השלום המצב רע פחות ואף סביר. לפי הדוח, בתי המשפט השלום העמוסים מאוד בעבודה, כמעט שהצליחו אשתקד להגיע לאיזון בין כמות תיקים שנסגרו לכמות תיקים שנפתחו. שיעור סגירת התיקים בבתי משפט השלום עומד על 99.2%. למרות האופטימיות המסוימת, גם כאן מדובר עדיין בנתון שלילי (יותר תיקים נפתחו מנסגרו). בסך-הכול בבתי משפט השלום במחוז תל-אביב נפתחו אשתקד כ-148 אלף תיקים, ובבתי משפט השלום במחוז המרכז נפתחו כ-153 אלף תיקים.
אגב, למי מבין המשפטנים שחולם יום אחד לפנות לשיפוט, כדאי אולי לחשוב שוב. לפי הדוח, ב-2016 קיבל כל שופט של בית משפט שלום בממוצע 1,550 תיקים חדשים. (חלק מהתיקים, למשל תיקי תעבורה ומעצרים, ניתן ולפעמים גם צריך לסיים באותו יום שבו הם מוגשים).
הסיבה המרכזית לעלייה הכללית בעומס במערכת המשפט בשנת 2016 היא, אם כן, כמות התביעות וההליכים המשפטיים האחרים שנפתחים בכל יום. אמנם השרה שקד ונשיאת בית המשפט העליון בדימוס, מרים נאור, הצליחו למנות שופטים רבים בשנתיים האחרונות במאמץ ראוי לצמצם את העומס - הן הובילו בחירה של ארבעה שופטים לבית המשפט העליון, ומינו עוד 220 שופטים ושופטות לערכאות השונות - אבל בזמן הזה, נכנסו לעבודה במערכת המשפט עוד אלפי עורכי דין, לא פחות. השיטפון הנמשך בכמות עורכי הדין בארץ מגביר את מבול התיקים שנפתחים בבתי המשפט, שכן כל עורך דין חדש מייצר בעצמו תיקים, והפער בין כמות התיקים שנפתחים לאלה שנסגרים רק הולך וגדל.
שיעור סגירת תיקים חיובי
וכעת אנחנו מגיעים לבתי הדין האזוריים לעבודה - בתי הדין ששרת המשפטים טענה בראיון ל"גלובס" שהמצב בהם הוא הגרוע ביותר במערכת. לפי נתוני דוח הנהלת בתי המשפט, ב-2016 נפתחו כ-57.8 אלף תיקים - עלייה של 6% לעומת 2015. אולם, שיעור סגירת התיקים ב-2016 עמד על 100.6%.
כלומר לפי הדוח, בתי הדין לעבודה הם הערכאה היחידה ששמרה בשנת 2016 על שיעור חיובי של סגירת תיקים. רק במערכת בתי הדין לעבודה נסגרו ב-2016 יותר תיקים מאשר נפתחו. זאת, הפוך מטענתה של שרת המשפטים כי המצב מבחינת העומס הולך ומשתפר ברוב בתי המשפט, אבל לא בבתי הדין לעבודה. נציין לטובתה של שקד כי היא אמרה את הדברים ל"גלובס" לפני פרסום הדוח, כך שייתכן שהיא לא הייתה חשופה לנתונים המעודכנים בעת שמתחה ביקורת על מערכת בתי הדין לעבודה.
נציין בנוסף, כי שיעור סגירת התיקים בבתי הדין לעבודה ב-2016 הוא אמנם טוב בהשוואה לשאר בתי המשפט, אבל כאשר מביטים על נתוני 2015 רואים כי אשתקד נרשמה למעשה ירידה בשיעור סגירת התיקים בבתי הדין לעבודה - ב-2015 עמד שיעור סגירת התיקים בבתי הדין לעבודה על 102.4%. (לעומת 100.6% ב-2016).
עוד עולה מהדוח כי בית הדין האזורי לעבודה העמוס ביותר ב-2016, אך גם היעיל ביותר בעבודתו, הוא בית הדין בתל-אביב. שיעור סגירת התיקים בבי"ד זה עמד אשתקד על 105.2% (כ-26.4 אלף תיקים נפתחו, לעומת כ-27.8 אלף תיקים שנסגרו). גם בית הדין האזור לעבודה בירושלים רשם שיעור חיובי של סגירת תיקים העומד על 104.6% (6,530 תיקים נפתחו לעומת 6,828 תיקים שנסגרו).
ביתר בתי הדין לעבודה נרשם אשתקד שיעור שלילי של סגירת תיקים - כלומר נפתחו יותר תיקים משנסגרו. בבית הדין בנצרת, הושג כמעט איזון בין מספר התיקים שנפתחו לאלה שנסגרו - ושיעור הסגירה עמד על 99.9% (4,988 תיקים נפתחו לעומת 4,981 שנסגרו); בבית הדין בבאר-שבע שיעור הסגירה עמד על 93.6% (8,098 נפתחו לעומת 7,577 שנסגרו); ובבית הדין האזורי לעבודה בחיפה נרשם שיעור סגירה של 92.9% (9,076 תיקים נפתחו לעומת 7,086 שנסגרו).
בערכאה העליונה של בתי הדין לעבודה - בית הדין הארצי לעבודה - שיעור סגירת התיקים עמד על 94.5% - כאשר 2,724 תיקים נפתחו אשתקד, לעומת 2,574 שנסגרו. אגב, בערכאה השיפוטית העליונה במערכת בתי המשפט - בית המשפט העליון - נרשם שיעור סגירה של 93.4% - מספר התיקים שנפתחו בשנה שעברה בעליון עמד על 2,279 - זאת, לעומת 2,120 תיקים שנסגרו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.