כאשר Mt.Gox, בורסת הביטקוין הגדולה ביותר בעולם, קרסה בתחילת 2014, איבדו יותר מ-24 אלף לקוחות ברחבי העולם את הגישה למאות מיליוני דולרים במטבע הקריפטוגרפי ובמזומן. גם לאחר יותר משלוש שנים, כשמחיר הביטקוין נסק ליותר מ-7,000 דולר, לא הצליח אף לקוח להשיב לעצמו אפילו סנט אחד. לא ברור מתי יוכלו הלקוחות לקבל חזרה את כספם. הבורסה שקרסה שקועה עמוק בביצה של מאבקים משפטיים. נוצרה מעין בובה רוסית של פשיטות רגל ביפן וניו זילנד - ארבע בסך הכול - פלוס תביעות משפטית בארה"ב ותביעות שהגישו נושים.
למרות שהנאמן שהופקד על פשיטת הרגל של Mt.Gox הצליח לאתר מטבעות דיגיטליים ששוויים הנוכחי עולה על 1.6 מיליארד דולר, מתיר החוק היפני ללקוחות הבורסה לקבל שבריר זעיר בלבד מסכום זה. קים נילסון, מפתח תוכנה שבדי, שהחזיק ביותר מתריסר ביטקוין ב-Mt.Gox, אינו אופטימי לגבי הסיכוי לקבל כסף בקרוב. "זה אזור דמדומים משפטי", הוא אומר. "לא אופתע אם זה ייקח עוד כמה שנים". הנאמן מטעם בית המשפט בפשיטת הרגל של Mt.Gox, נובואקי קוביאשי, לא השיב לשאלות שהציגה לו רויטרס על תהליך התשלום.
יש כמה דוגמאות טובות יותר מפרשת Mt.Gox לגבי הסכנות הכרוכות בהשקעה במטבעות קריפטוגרפיים. כפי שדיווחה רויטרס בספטמבר, בורסות קריפטוגרפיות - שבהן נרכשים, נמכרים ומאוחסנים מטבעות דיגיטליים - פועלות פחות או יותר ללא פיקוח, והן הפכו לאבן שואבת למעשי מרמה והונאה. לפחות עשר בורסות כאלה נסגרו - לעתים קרובות בעקבות מעשי גניבה - והלקוחות איבדו את כספם. סך של 980 אלף ביטקוינים נגנבו מבורסות קריפטוגרפיות מאז 2011, ושני שלישים מסכום זה נגנבו מ-Mt.Gox.
שוויים הנוכחי של כל המטבעות הגנובים האלה עומד על יותר מ-6 מיליארד דולר, על פי חישובי רויטרס. Mt.Gox היא אחת הבורסות הקורסות הבודדות שמצאו את דרכן לבית משפט לפשיטות רגל. חלק מהבורסות האחרות פשוט התאדו. אך הבעיה של אלפי נושיה של Mt.Gox היא שמתוקף חוק פשיטת הרגל היפני, נאמדות תביעותיהם על בסיס שווי השוק של הביטקוין באפריל 2014, ממש לפני שבית המשפט המחוזי של טוקיו הורה על פירוק הבורסה. באותה העת עמד שוויו של ביטקוין אחד על 483 דולר. על בסיס שווי הביטקוין באפריל 2014, נקבע סך הסכומים שתבעו הנושים על 45.6 מיליארד ין יפני, ששווים כיום כ-400 מיליון דולר.
"מעדיף לראות את הכסף נשרף"
על בסיס מחירו הנוכחי של הביטקוין, יש לנאמן פשיטת הרגל של Mt.Gox מספיק מזומנים לשלם סכום גדול פי שלושה לנושים שתביעותיהם אושרו בבית המשפט, על פי חישובי רויטרס.
אבל אין סיכוי שזה יקרה, לדברי שני פרקליטים יפנים שמתמחים בפשיטות רגל. ביפן מקבלים בעלי המניות כל סכום כסף שנותר בעיזבון החברה פושטת הרגל לאחר שהנושים קיבלו את המגיע להם. 88% מ-Mt.Gox נמצאים בבעלות חברה יפנית בשם טריבאן (Tribanne), ומארק קרפלס - מהנדס תוכנה צרפתי בן 32 שכיהן בעבר כמנכ"ל Mt.Gox - מחזיק בבעלות של 100% על טריבאן.
קרפלס עומד כעת למשפט בטוקיו בגין מעילה בכספי Mt.Gox וביצוע מניפולציות בנתוניה, וכן בגין הפרת אמונים. הוא כופר בסעיפי האישום, שחלקם נושאים עונש מאסר של עד עשר שנים. הוא כבר ישב בכלא קרוב לשנה לאחר מעצרו באוגוסט 2015. נושים רבים זועמים לנוכח האפשרות שקרפלס יקבל כסף במסגרת פשיטת הרגל, מכיוון שהם מאשימים את קרפלס בקריסת הבורסה. "אם הממשלה היתה פשוט לוקחת את כל הכסף, זה היה פחות מרגיז מאשר אם הם יתנו את זה למארק", אמר אהרון גוטמן, מפתח תוכנה שהחזיק ב-Mt.Gox ב-464 ביטקוינים ששוויים הנוכחי מגיע לכ-3 מיליון דולר.
הנרי דיאן, יזם בן 61 מיפן שהחזיק ב-175 ביטקוינים ב-Mt.Gox, סיפר: "חלק מהאנשים אומרים: 'הייתי מעדיף לראות את הכסף נשרף''".
בריאיון שארך שלוש שעות, אמר קרפלס לרויטרס כי אינו רוצה את הכסף. הסיבה העיקרית: הוא מעריך כי יוצף בתביעות משפטיות. לדבריו, כבר הוגשו נגדו כחצי תריסר תביעות כאלה.
"אני לא רוצה לקבל את זה", אמר קרפלס. "אני לא ממש צריך כסף. אני עובד. אני מסתדר". קרפלס גם סיפר לרויטרס שהוא מחפש דרך להשיב את Mt.Gox לחיים תחת הנהלה ובעלות חדשה.
אחד הגורמים המסבכים את תהליך הפירוק הוא חברת טכנולוגיה אמריקאית בשם קוין-לאב (CoinLab). החברה הסכימה לכונן שותפות עם Mt.Gox ב-2012, והיא הגישה בבית משפט יפני תביעות משפטיות בשווי כולל כל 170 מיליון דולר נגד Mt.Gox וטריבאן. מנכ"ל קוין-לאב לשעבר, פיטר וסנס, שחתם על ההסכם עם Mt.Gox, סירב לענות על שאלות.
קוין-לאב נמחקה מפנקס התאגידים במדינת וושינגטון. רישומים במדינת דלוואר, וריאיונות שנערכו במדינה זו, הראו כי על פי רישומים מעמדה כתאגיד "חסר תוקף חוקי", וכי היא חייבת יותר מ-400 אלף דולר במסים שלא שולמו.
קרפלס, הנדרש להתייצב לדיונים שונים בפשיטת הרגל, ושנאסרה עליו היציאה מיפן, אמר כי אנשים שהגישו תביעות משפטיות נגד Mt.Gox יהיו בני מזל אם יזכו לתשלום כלשהו לפני 2020, השנה שבה תארח טוקיו את משחקי הקיץ האולימפיים.
על הנייר צפוי קרפלס, שהוכרז כפושט רגל בעצמו, לקבל את חלק הארי מיתרת הכספים בפשיטת הרגל. אך הוא לא יקבל את הכל. חלק מהיתרה יוקצה לטריבאן ולא ברור מי יקבל את השאר.
הבורסה שקיבלה שם של חתול
בורסת Mt.Gox הושקה לראשונה ב-2010 בידי ג'ד מקאלב, מהנדס תוכנה אמריקאי. בעבר שימש הדומיין להחלפת קלפים במשחק מקוון.
בריאיון לרויטרס סיפר מקאלב כי החליט שברצונו לעבוד על פרויקטים אחרים, וכי העביר את הבורסה בחינם לידיו של קרפלס בפברואר 2011. התנאים היחידים היו שקרפלס ישתף את הכנסות הבורסה עם מקאלב במשך שישה חודשים, אך לא ייחס לו אחריות משפטית לכל בעיה שהיא, ויעניק לו אחזקה של 12% בבורסה. Mt.Gox הפכה לחלק מטריבאן, שאותה הקים קרפלס ב-2009 כספקית שירות אירוח אתרים ופיתוח. הוא העניק לחברה את שמו של החתול שלו.
קרפלס סיפר כי כשנטל לידיו את Mt.Gox, היו לחברה כ-3,000 לקוחות. במקביל לעלייה בפופולריות של הביטקוין בקרב חובבי ומשקיעי הטכנולוגיה, החלה הבורסה לשגשג. ב-2013 כבר היו לה קרוב ל-1.1 מיליון חשבונות פעילים מ-239 מדינות, והיא טיפלה ביותר מ-90% מסך הסחר העולמי בביטקוין. בשנת הפעילות האחרונה שלה הניבה הבורסה כ-40 מיליון דולר בעמלות, לדברי קרפלס.
לדבריו, היו כ-30% מהלקוחות מאמריקה, והוא חשש להיקלע לבעיות רגולטוריות בארה"ב, שבה לא היה ל-Mt.Gox רישיון לבצע העברות כספים. בנובמבר 2012 חתם קרפלס על הסכם עם קוין-לאב - חממה של פרויקטים בתחום הביטקוין שפעלה מסיאטל - שבמסגרתו הסכימה קוין-לאב לשרת את לקוחות Mt.Gox בארה"ב ובקנדה.
יחסי השותפות נעכרו במהירות. בתביעה שהוגשה לבית משפט פדרלי במדינת וושינגטון במאי 2013, טענה קוין-לאב כי Mt.Gox וטריבאן הפרו את החוזה מכיוון שהמשיכו לספק ישירות שירות ללקוחות בצפון אמריקה, ולא העבירו את חשבונותיהם של לקוחות אלה לקוין-לאב. קוין-לאב דרשה פיצויים בסך 75 מיליון דולר לפחות.
בתביעות נגד שהוגשו במועד מאוחר יותר באותה השנה, טענו Mt.Gox וטריבאן כי Mt.Gox לא סיפקה גישה לחשבונות לקוחות מכיוון שלקוחות אלה טענו שקוין-לאב אינה רשומה באופן הולם, ואינה מחזיקה ברישיון לעשות עסקים. כמו כן נטען כי קוין-לאב לא השיבה 5.3 מיליון דולר לחשבונות פיקדון של לקוחות Mt.Gox. קוין-לאב, מצדה, טענה במסמכים שהוגשו לבית המשפט כי צייתה לכל החוקים הרלוונטיים, וכי נרשמה במשרד האוצר האמריקאי כחברה שמספקת שירותי בורסת ביטקוין. הדיון בתביעה הושעה עקב עתירה שהגיש קוביאשי, הנאמן בפשיטת הרגל של Mt.Gox.
רוג'ר ור, הידוע כ"ישו של הביטקוין", מכיוון שהוא מטיף זה זמן רב להשתמש במטבע הדיגיטלי, מגלם את המורכבות של פשיטת הרגל של Mt.Gox. ור נמנה גם עם המשקיעים הראשונים בקוין-לאב וגם עם לקוחות Mt.Gox, שבעת סגירתה היו בחשבונו 577 ביטקוינים.
ור אמר לרויטרס כי דחק במנכ"ל לשעבר של קוין-לאב, וסנס, למשוך את התביעה המשפטית נגד Mt.Gox וטריבאן, מכיוון שלדעתו מדובר בתביעה "קנטרנית". הוא לא פירט.
ור נמנה גם עם לקוחות ביטקויניה (Bitcoinica), בורסת ביטקוין ניו זילנדית, שבה לדבריו הוא אחסן קרוב ל-25 אלף ביטקוינים. ביטקוניה קרסה ב-2012 בעקבות גניבת עשרות אלפי ביטקוינים באותה שנה. ביטקוניה החזיקה את פיקדונות לקוחותיה ב-Mt.Gox, ולפיכך הפכה הבורסה הניו זילנדית לנושה בעקבות פשיטת הרגל של Mt.Gox ביפן.
התביעות שהגישו מנהלי העיזבון בפשיטת הרגל של ביטקוניה נאמדות ב-3.29 מיליארד ין יפני, השווים לכ-29 מיליון דולר.
בשנים 2011-2014 נגנבו מ-Mt.Gox באופן חוזר ונשנה כספים בשווי כולל של 650 אלף ביטקוינים לפחות. כיום שווה סכום זה כ-4 מיליארד דולר.
ב-7 בפברואר דיווחה Mt.Gox כי זיהתה "פעילות חריגה" בארנקי הביטקוין שלה, והקפיאה את משיכות הכספים. מחיר הביטקוינים ב-Mt.Gox צלל בתגובה למהלך.
כל פעילות המסחר הופסקה
במועד מאוחר יותר באותו החודש הפסיקה Mt.Gox את כל פעילות המסחר, ועתרה לבית המשפט המחוזי בטוקיו להעניק לה הגנה של פשיטת רגל. תחילה טענה הבורסה כי אבדו כמעט כל הביטקוינים שברשותה, שמספרם עמד על כ-850 אלף. לאחר מכן היא איתרה 202,185 ביטקוינים במערכת שלה.
באפריל 2014 - לפני פירוק Mt.Gox בהוראת בית המשפט, אמר מקאלב, מייסד Mt.Gox, כי חתם על הסכם למכירת אחזקתו (12%) תמורת 1 ביטקוין לסאנלוט הולדינגס (Sunlot Holdings), חברה הרשומה בקפריסין. באותה העת ניסתה סאנלוט לרכוש את מרבית מניות Mt.Gox ולהחיות אותה מחדש, אך התוכנית נכשלה.
מקאלב אמר כי מעולם לא קיבל את אותו ביטקוין בודד. "לא ברור לי אם המכירה בעצם הושלמה. זה נמצא בתחום אפור ומוזר", ציין מקאלב.
אחד מדוברי ג'ון בטס, שנמנה עם קבוצת המשקיעים של סאנלוט, סירב להגיב על סטטוס עסקת המכר.
בקיץ החולף הכריזו הרשויות בארה"ב כי חשפו לפחות אדם אחד שמעורב בפריצות למערכת Mt.Gox. ביולי קבע חבר מושבעים גדול כי יש להגיש כתב אישום נגד אלכסנדר ויניק, אזרח רוסיה בן 37, בגין הפעלת חברת שירותים פיננסיים ללא רישיון, הלבנת כספים ועבירות אחרות.
בכתב האישום טענה הממשלה כי ויניק קיבל כספים שנגנבו בפריצות למערכת Mt.Gox, והלבין אותם באמצעות בורסות מקוונות, כולל BTC-e, בורסה שאותה הוא הפעיל בעצמו, וכן באמצעות Tradehill, בורסה שפעלה מסן פרנסיסקו ושכבר אינה פועלת כיום.
ויניק עדיין נתון במעצר ביוון והוא דורש שמשפטו ייערך ברוסיה ולא בארה"ב.
אלכסנדרוס ליקורזוס, פרקליט באתונה שמייצג את ויניק, אמר כי מרשו דוחה את כל הטענות בכתב האישום. "הוא אומר שאין לו שום קשר עם תקרית Mt.Gox", אמר הפרקליט.
תחילה עתרה Mt.Gox להעניק לה מעמד של פושטת רגל במתכונת פשיטת רגל שהיתה מאפשרת את מכירת הבורסה, ובמשך תקופה קצרה היא בחנה הצעות רכש של רוכשים פוטנציאליים, כולל סאנלוט, אך שום עסקה לא התממשה.
ב-24 באפריל 2014 הורה בית המשפט המחוזי בטוקיו לפרק את Mt.Gox. קוביאשי, פרקליט יפני בעל ניסיון רב בפשיטת רגל, מונה לנאמן.
קוביאשי הגיש לבית משפט לפשיטות רגל בארה"ב עתירה שבעקבותיה הושעה הדיון בתביעה שהגישה קוין-לאב ב-2013 נגד Mt.Gox. הוא החל להיפגש עם נושים כמה כדי לעדכן אותם, ולהעלות לאינטרנט דוחות ביפנית ובאנגלית על התקדמות הליך פשיטת הרגל של החברה.
הקריסה של Mt