ההכרעה בבג"ץ לגבי ההגרלה של תוכנית מחיר למשתכן בשוהם נדחתה בשבועיים, כדי שהצדדים יוכלו לברר את העובדות הנוגעות לאפשרות להגדיל את מספר יחידות הדיור ביישוב שיוכלו לצאת להגרלה בתור דירות מוזלות - כך נקבע היום (ה') בדיון בבג"ץ בעתירה שהגישו בני המקום בשוהם, זכאי מחיר למשתכן מסדרה ב', כנגד ההגרלה המאפשרת רק לזכאי סדרה א' להירשם ולנסות לזכות בזכות לרכישת דירה מוזלת. בעוד פרוטוקול הדיון מגלה כי השופטים המליצו בתחילה לעותרים למשוך העתירה, מאוחר יותר השתכנעו לתת דחייה של שבועיים עד ההכרעה הסופית.
במהלך הדיון בבג"ץ בפני הרכב שופטים שכלל את השופטים יהודה עמית, נעם סולברג ודוד מינץ, אמר השופט עמית לנציג העותרים, עו"ד אפי מיכאלי כי: "אם היית מוציא צו מניעה, אנו כאן בצו ביניים, היית מפקיד הרבה כסף על הקפאת העניין הזה. יש לנו הרבה אמפתיה ללקוחות של אדוני אך אנו לא מוצאים מקום להתערב. יש פשוט לטרוף את הקלפים מחדש. יש פה אינטרס הסתמכות לא קטן. אנו ממליצים לאדוני למשוך את העתירה ונחזיק אצבעות שימצאו עוד 1000 יחידות בשוהם. אין לנו בעיה לדחות, אך הדחיה כדי לדעת מה קורה כאן לא רלבנטית. כולם מעוניינים בזה ואם יהיה נברך על זה. תפעילו לחץ פוליטי שיפעיל לחץ על שר השיכון על מי שצריך".
השופטים נטו בדיון לטובת המדינה, לצאת שוב בהגרלה על פי אותו מנגנון שנקבע מראש (כלומר עם עדיפות ברורה לזכאי סדרה א' בני המקום ביישוב). נציג העותרים העלה את נושא היצע יחידות הדיור העתידי ביישוב וטען כי לא היה די זמן לברר את טענת המדינה שנשלחה יומיים לפני יומיים לפיה לא ניתן להגדיל את מספר יחידות הדיור ולכן החליטה לצאת שוב בהגרלה במתכונת המקורית.
בתגובה קבע השופט עמית כי: "קח שבועיים, תודיע לבית המשפט אך אתה זוכר שיש כאן תנאי מכלה בתוך אותם שבועיים". עו"ד נחי בן אור המייצג את המדינה בהליך אמר בתגובה כי: "חשוב להדגיש דברים ברורים. אינטרס המדינה הוא בוודאי להגדיל את יחידות הדיור אך לא תוך ויתור על דברים אחרים כמו שמירה על הבחנה בין הסדרות השונות. נתון נוסף שאולי לא די ברור. בעת פרסום ההגרלות היה ידוע על 298 בני מקום בסופו של דבר רק 160 נרשמו כי אנשים קיבלו החלטות אחרות. המדינה גם לא מסתכלת על זה בעין הנכונה. בעת פרסום ההגרלה זה לא היה מצב בו יש 1 ל-1 או יותר מכך של בני מקום ראשון. אין כאן מחלוקת עובדתית. האנשים יוכלו להשיב על כל שאלה נדרשת. גם הנושא של הכדאיות הכלכלית הם דברים שלא ברורים וגם התעוררו ספקות בענין. לכן, יש להסתכל על המכלול".
עיון בפרוטוקול הדיון מעלה כי נראה שבעוד העותרים מנסים לתקוף נושא עקרוני במסגרת תכנית מחיר למשתכן, למרות שהעתירה היא מקומית ומתייחסת לשוהם בלבד, נראה שבית המשפט מנסה להימנע מקבלת החלטות שעשויות לשנות מהותית את תכנית מחיר למשתכן כולה. ביסוס לכך ניתן למצוא בפרוטוקול הדיון, כאשר נציג העותרים אמר לשופטים כי: "אם התכנית הייתה רק לזכאי סדרה א', אל תתנו זכאות לסדרה ב'. בעצם המדינה אומרת לסדרה ב' אתם בתור. אם הייתה תכנית אחרת בקרקעות אחרות יכול להיות שיש כאן ראשית הסתמכות. המדינה אומרת, לא הזכאים יקבלו תעודות, לא נפרסם מראש מהן ההגרלות של זכאי סדרה א' ושל זכאי סדרה ב'. טענת השיהוי יתכן ויכולה הייתה להישמע. כאן מדובר בהטבה לבני מקום באופן ספציפי בשוהם. גם חברי מצביע על תכנית בתכלית. ההטבה לבני מקום כשלעצמה יכול להיות שישאלו שאלות לגביה". השופט עמית השיב: "לעיכוב הזה יש עלויות, יש משמעויות קשות.... זה תוקף את כל ההשלכות הכרוכות בהבחנה. אני מדבר על כל הארץ לפחות לפי השיטה שעובדים בה כרגע".
לאחר הדיון אמר עו"ד אפי מיכאלי, המייצג את העותרים, כי: "העתירה מעלה שאלה מהותית בנוגע ליחסה המפלה של המדינה בין זכאי סדרה א׳ לזכאי סדרה ב׳. בנסיבות המקרה, תוצאת החלטת המדינה היא שלזכאי סדרה א׳ שהם בני מקום יהיו 90% אחוזי זכייה לעומת 0% אחוזי זכייה לזכאי סדרה ב׳. תוצאה זו היא בלתי שוויונית ובלתי סבירה ונראה שגם בית המשפט ער לכך. אנו סבורים שדי בעובדה זו כדי לדון בשאלת השוויון בצורה רצינית במסגרת העתירה. לצד זאת, לאור העובדות החדשות שהוצגו לבית המשפט היום, גם המצג העובדתי של המדינה דורש ברור נוסף ואנו מקווים שלאחר ברור העובדות, יפנה בית המשפט לדיון והכרעה בשאלה המשפטית שעולה בעתירה".
את זכאי סדרה א' בני המקום בשוהם, שגם הם צד לדיון, ייצג בעתירה מנחם אברמוביץ ממשרד המבורגר עברון ושות'.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.