צפון קוריאה מאפשרת לאזרחים גישה נרחבת יותר לסמארטפונים ולאינטרנט, ובכך מאפשרת לעצמה הזדמנויות חדשות לעקוב אחריהם. עריקים שהתראיינו ל"וול סטריט ג'ורנל" ואנשים שביקרו לאחרונה בפיונגיאנג הבירה אמרו כי טלפונים סלולריים הופכים להיות מחזה יותר ויותר יומיומי, ומתחילים להיחשב סמלי סטטוס.
אחת העריקות שהתראיינה ל"וול סטריט ג'ורנל" סיפרה שהתמלאה תחילה גאווה כשקיבלה את הסמארטפון שלה, אבל דעתה השתנתה אחרי שהתברר לה שהממשלה מעסיקה אנשים שעוקבים אחרי המכשירים 24 שעות ביממה.
"אין מדינה ששולטת בצורה כה מוצלחת באינטרנט ובמידע כמו צפון קוריאה", אמר קנג שיו-סם, מומחה לטכנולוגיה צפן קוריאנית.
בצפון קוריאה קיימים 4 מיליון מנויי סלולר - כשישית מהאוכלוסייה המדינה ופי ארבעה בהשוואה ל-2012. בדרום קוריאה, לעומת זאת, יש 123 מיליון מנויי סלולר על כל 100 תושבים (שיעור חדירה של 123%), לפי נתוני 2016 של איגוד הטלקום הבינלאומי של האו"ם.
את הסמארטפונים הצפון קוריאניים מייצרים יצרנים מקומיים או שהם מורכבים מחלקים סיניים מיובאים, והם עולים עד 500 דולר. הדגמים המשוכללים נראים כמו אייפונים, ונושאים שמות כמו "מגע ארירנג", על שם שיר עם קוריאני ידוע. כמעט כל הטלפונים, הטאבלטים, הלפטופים והמחשבים בצפון קוריאה פועלים על מערכות תפעול שפותחו בה, והן גדושות בכלי צנזורה ומעקב, וכמובן חוסמות גישה לאינטרנט של העולם החיצון. המחשבים פועלים עם מערכת בשם "כוכב אדום" או גרסה מקומית של ה"חלונות" של מיקרוסופט, בעוד שסמארטפונים וטאבלטים פועלים על גרסאות מקומיות של מערכת אנדרואיד.
מערכות ההפעלה מכוונות את המשתמשים אל רשת אינטרה-נט שעמוסה בנאומים של הנשיא קים ג'ונג און, ובמתכונים של מאכלים צפון קוריאנים. אתר נסיעות מסייע לתושבים לתכנן חופשות בתחומי המדינה בלבד. אותה רשת מארחת גם אתרי מדיה ממשלתית, שמציעים סיקור אינסופי של תוכנית הטילים של המדינה, לפי מרטין וויליאמס, המפעיל אתר אינטרנט על טכנולוגיה צפון קוריאנית. גם ספרים אלקטרוניים זמינים במדינה הקומוניסטית, ממבחר שמוגבל לספרים כ"עם המאה" - האוטוביוגרפיה בשמונה כרכים של מייסד המדינה, קים איל סונג.
מערכת "כוכב אדום" ותוכנת מעקב המוטענת מראש מאפשרות למשטר לעקוב אחרי התנהגות המשתמשים, הסביר פלוריאן גרונוב, חוקר גרמני שניתח את הגאדג'טים הצפון קוריאניים. הרשויות יכולות גם למחוק מרחוק תיקים ממחשב ולחסום שיתוף של מסמכים. וזה לא הכול: כלי שנקרא TraceViewer שגרונוב מצא על מחשב טאבלט צפון קוריאני מתעד שימוש ביישומים ובהיסטוריה של דפדוף באינטרה-נט. התוכנה גם מבצעת צילומי מסך אקראיים.
"במובן של ג'ורג' אורוול, צפון קוריאה ממציאה מחדש את המעקבים", אמרה פריסיליה מוריוצ'י, מנהלת מחלקה בחברת המידע Recorded Future, ולשעבר ראש יחידת איומי הסייבר באסיה בסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי.
השימוש בטלפונים מצוי תחת מעקב, ומוגבל בעיקר לשיחות, מסרוני טקסט, צילומים ומשחקים. משתמשי הסמארטפונים נעצרים לעתים על ידי שוטרים שבודקים את תוכני הטלפונים שלהם.
האינטרנט המקומי של צפון קוריאה הפך זמין בתחילת שנות ה-2000, כאשר בעלות על מחשבים וטלפונים ניידים החלה להתרחב. ב-2004, ניסיון התנקשות לכאורה במנהיג דאז, קים ג'ונג איל, בעזרת טלפון נייד, הוביל לאיסור של חמש שנים על שימוש בטלפונים ניידים. המכשיר הותר שוב לשימוש ב-2009, במסגרת מסע לריכוך תסיסה ציבורית נגד הרשויות.
"הצפון קוריאנים לא לגמרי מנותקים מהעולם החיצון", אמר ארנולד פאנג, חוקר באמנסטי אינטרנשיונל. "כדי שאנשים יהיו מרוצים, המשטר צריך להראות להם שהם חיים באיכות שאפשר להשוות למדינות שכנות".
למספר קטן מאוד מחברי האליטה הצפון קוריאנית יש גישה לאינטרנט חיצוני. מדובר בעיקר בחוקרים, פקידי ממשלה וחברי מפלגה שעבודתם מצריכה מידע מהעולם החיצוני.
חלק מהמומחים מחשיבים את התפשטות הטכנולוגיה בצפון קוריאה, שיוצרת חלון לעולם החיצוני, כאיום פוטנציאלי למשטרו של קים. יעילותם של האמצעים המסורתיים שבהם משתמשת פיונגיאנג כדי לשלוט בעם - תעמולה והטלת טרור - הולכת ופוחתת, לדברי תאי יונג הו, לשעבר דיפלומט צפון קוריאני, שמסר עדות בשימוע שנערך בקונגרס של ארה"ב בנובמבר. "מערכת השליטה נחלשת ככל שחולף הזמן", אמר הו.
אך חלק מהמומחים טענו כי בשל מגבלות הגישה הנוכחיות, הם מפקפקים ביכולתם של הסמארטפונים והפעילות המקוונת להניב תוצאה כלשהי חוץ מאשר לחזק את כוחו של המשטר.
"כל עוד אזרחי צפון קוריאה צורכים את התעמולה של המדינה, אני לא צופה שזה יערער את היציבות בטווח הקצר", אמר רוס רסטיצי, לשעבר אנליסט במשרד ההגנה של ארה"ב וכיום מנהל מחקר מודיעיני ב-Cybereason, חברת ביטחון סייבר.
צפון קוריאה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.