ביוני 1981, ערב הבחירות לכנסת, הכריז יעקב מרידור, מבכירי הליכוד, על המצאת אנרגיה מהפכנית שתשחרר את העולם מעריצותו של הנפט. מרידור סיפור כי בידי מדען העובד עמו עלה להמציא מתקן לייצור אנרגיה המתבסס על תהליך כימי, בעל יעילות ותפוקה בלתי רגילות.
על-מנת להמחיש את עוצמת ההמצאה, הצהיר מרידור כי מדובר במהפכה עולמית שעדיין לא ניתן לתפסה, וכי הדבר שקול לנורה רגילה של בית המאירה עיר שלמה כמו רמת גן. כשנחשף כעבור זמן קצר כי הממציא הוא נוכל שהורשע בדין, הפך מרידור - שהיה שר הכלכלה - ללעג ולקלס.
46 שנים אחר-כך, יהודי צעיר בשם רועי סבג, בעל היסטוריה מוגבלת ולא מרשימה בשוק ההון המקומי, התחבר בתזמון מבריק לקדחת הבלוקצ'יין והמטבעות הדיגיטליים ורכש חברה שמפעילה חוות שרתים בקנדה, במטרה להשתמש באנרגיה קנדית זולה לכריית מטבעות דיגיטליים. חברת משאבי טבע , שנמצאת בשליטת סבג, רכשה במיזוג הפוך חברת בלוקצ'יין קנדית בשם באקבון, שמלבד כמה משפטים עמומים שהובאו בהודעת הבורסה של משאבי טבע אודות פעילותה, איש אינו יודע דבר עליה.
בעוד שיו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, פורס לפני ימים אחדים את משנתו בסוגיית המטבעות הדיגיטליים ומבטיח היערכות רגולטורית בתקופה הקרובה, נסחרת בבורסת תל-אביב חברה שהתגנבה לה למסחר דרך הדלת האחורית באמצעות מיזוג לשלד בורסאי, וממחישה בצורה קיצונית ומקוממת את המונח ארביטראז' רגולטורי.
במציאות שבה המשקיעים בבורסה מנועים מלהשקיע במטבעות דיגיטליים בכלל, ובין אלה בביטקוין - אשר מחירו משתולל וחוזים על מחירו התחילו להיסחר אתמול בלילה בשיקגו - בשל הצורך החיוני להסדיר את הטיפול הרגולטורי במטבעות דיגיטליים, נוצר מצב שמשקיעים מן היישוב, הכמהים לחשיפה למטבעות הדיגיטליים, יכולים בהקלדה פשוטה להשקיע בנגזרת אזוטרית על תעשייה זו באמצעות השקעה בחברת משאבי טבע, שזיהתה את הפוטנציאל השיווקי האינסופי של התחום והנגישה אותו לציבור בישראל, בעודה מבצעת צעדים ראשוניים לכניסה לפעילות בו.
הבורסה ורשות ניירות ערך צריכות להתערב, בנחישות
בסיטואציה ההזויה שנוצרה בבורסת תל-אביב, רכישת מניה של משאבי טבע היא האופציה היחידה הזמינה עבור המשקיע בבורסה המקומית להיות שותף במהפכת המטבעות הדיגיטליים, ומשכך הטירוף סביב ההשקעה בחברה אינו מפתיע, והוא בעיקר מבהיל.
נציין כי דברינו אלה אינם אמירה נחרצת כנגד טכנולוגיית הבלוקצ'יין המבטיחה, אלא כנגד טרמפיסטים לכאורה הדוהרים על ההייפ העולמי האדיר ועשויים לגרום נזק עצום למשקיעים מהיישוב, הממהרים לקפוץ על עגלת המטבעות הדיגיטליים הנוצצת.
בורסת תל-אביב הפכה בן-לילה לקזינו מגוחך, שבו מניה בלי כיסוי אנליטי ובלי אינפורמציה כלכלית מפורטת אשר מוציאה הודעה עמומה על עסקה עתידית בתחום כריית המטבעות הדיגיטליים, מחליפה ידיים במחזורים יומיים של עשרות מיליוני שקלים וזוכה לתג מחיר של יותר ממיליארד שקל.
חובתה של רשות ניירות ערך היא למצוא באופן מיידי את הכלים הרגולטוריים על-מנת למזער ככל שניתן נזקים פוטנציאליים לציבור המשקיעים, נזקים שעשויים להגיע לסכומים דמיוניים בזמן קצר. הרשות צריכה לדרוש מהחברה גילוי פרטני של כל החומר הרלוונטי למשקיעים במניותיה, על-מנת שאלה יוכלו לקבל החלטות השקעה מושכלות. על רשות ניירות ערך לצאת באזהרה למשקיעים ואולי אף להקפיא את המסחר במניית משאבי טבע, עד להתבהרות התמונה העסקית בחברה.
אל לה לבורסה לכלול את מניית משאבי טבע במדדיה המרכזיים בעתיד הנראה לעין, בטרם נוכל כולנו לתהות על קנקנה של החברה. יש לסמן את המניה כמסוכנת במערכות המסחר על-מנת לנסות ולמנוע רכישות של המניה בשוגג. בד-בבד, על המשקיעים לנהוג באחריות ולא להתפתות להשקעות הרפתקניות אשר עלולות להסתיים בהפסדים ניכרים. היה ולא יתבצעו פעולות מיידיות לטפל בתופעה המשתוללת למול עינינו, צפויה תופעת משאבי טבע לשכפל עצמה ולייצר סיכונים עצומים לציבור גדול של משקיעים.
במקביל למזעור מיידי של הארביטראז' הרגולטורי, צריכים הרגולטורים השונים להאיץ ולהשלים את המהלכים הנדרשים, על-מנת לאפשר למשקיעים השקעה בטוחה ככל הניתן בעולם המטבעות הדיגיטליים הגואה.
■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בניירות ערך המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.