"נעשה כל שניתן למצוא רוכש למפעל מיגדה בקריית שמונה ולחברת ההפצה ס.ל.א - שהינם עסקים רווחיים, אך אינם נמצאים בליבת פעילותנו", כך נכתב בשבוע שעבר במכתב ששלחה הנהלת טבע לעובדיה בישראל, ובו פירטה מה יעלה בגורל אתריה בארץ. חברת ההפצה ס.ל.א - שכיום מוגדרת ככזו שאינה בליבת עסקי טבע - דווקא נחשבה בעבר לאחד מיסודותיה של חברת התרופות הישראלית.
"החברה המוכרת היום כטבע נוסדה בירושלים בשנת 1901, כחברה קטנה המייבאת תרופות בעיקר מאירופה, המפיצה אותן ברחבי הארץ על גבי גמלים וחמורים", נכתב באתר האינטרנט של טבע. למייסדים חיים סלומון ומשה לוין הצטרף כעבור מספר שנים שותף נוסף, יצחק אשר אלשטיין; השלושה היו קרובי משפחה, ושמותיהם (סלומון, לוין, אלשטיין) מרכיבים את שמה של ס.ל.א. עם השנים מוזגה ס.ל.א עם חברות נוספות שיצרו את טבע הנוכחית, והפכה לחברת הפצה בבעלות מלאה של טבע. משפחות המייסדים נשארו קשורות לטבע, וכך אמיר אלשטיין מכהן כיום כדירקטור; אלי הורביץ, המנכ"ל והיו"ר המיתולוגי, היה נשוי לדליה ממשפחת סלומון. בנם של אלי ודליה, חיים הורביץ, כיהן בתפקידי הנהלה ודירקטור בטבע בעבר.
אבל הקשר ההדוק של ס.ל.א לטבע איננו רק היסטורי. לפני מספר שנים השקיעה טבע למעלה מ-100 מיליון דולר בהקמת המרכז הלוגיסטי הגלובלי שלה בשוהם (חבל מודיעין), שכיום מרכז את פעילות ההפצה של ס.ל.א. כל מי שנוסע על כביש 6 יכול לראות את המרלו"ג, שבצידו האחד כתוב טבע ובצידו השני ס.ל.א. למעשה, אפשר לומר שגורל המרכז הלוגיסטי הוא עוד סממן של חוסר העקביות של טבע בשנים האחרונות. לאחר ההשקעה של מעל 100 מיליון דולר, החל המרכז לפעול רק לפני כ-7 שנים, כשטבע חגגה את הקמתו ברוב טקס וכיום היא מעמידה למכירה חלק בולט מפעילותו.
במאי 2009 ערכה החברה טקס הנחת אבן פינה למרלו"ג החדש, והמנכ"ל דאז, שלמה ינאי, אמר בטקס כי אף ש-96% ממכירות טבע הן מחוץ לישראל, טבע היא חברה ישראלית. "בממוצע, מדי שבוע ממריא מנתב"ג מטוס ג'מבו שבבטנו תרופות לארה"ב", אמר אז ינאי.
כמעט שנתיים לאחר מכן חנכה טבע את המרכז באירוע גדול ועם מוזמנים מכובדים רבים. נשיא המדינה באותה תקופה, שמעון פרס ז"ל, זכה לסיור במרכז וקיבל הסברים מינאי ומהורביץ ז"ל. פרס שיבח אז את טבע "שנוסדה לא רק בחזון אלא גם בתכנון מדהים", ואמר שישראל צריכה להיות מרכז עולמי בתעשיית התרופות. "טבע היא חברה ישראלית גלובלית. כאן ביתנו וכור מחצבתנו", אמר ינאי בטקס. "טבע משקיעה מדי שנה מעל מיליארד דולר בישראל ועוד 2 מיליארד דולר במו"פ בישראל, השקעות שמוסיפות 600-700 עובדים כל שנה, מכל גווני הקשת של החברה הישראלית".
ס.ל.א היא כאמור חברה רווחית ומוכרת, כך שייתכן כי טבע תוכל למכור אותה לגוף אחר, בין אם רוכש אסטרטגי כמו חברה מתחרה או חברה זרה המעוניינת לפעול בישראל, ובין אם רוכש פיננסי כמו קרן פרייבט אקוויטי.
מתחרה גדולה של ס.ל.א היא נובולוג, שהפכה לפני פחות משנה לחברה ציבורית נסחרת בבורסה בתל אביב בשווי של 512 מיליון שקל. בתשקיף שהגישה נובולוג לפני ההנפקה היא ציינה כי "קיימות בישראל כחמש חברות מובילות בתחום הפצת התרופות", כאשר לצד נובולוג החמש המובילות הן ס.ל.א של טבע, פרומדיקו, פריגו פי אל סי וכמיפל. נובולוג שולטת ב-40% משוק התרופות בישראל בערכים כספיים, ובניגוד לס.ל.א ואחרות היא אינה קשורה לחברה המייצרת את התרופות אלא רק מפיצה אותן.
בחברת המחקר אנטרופי פרסמו לפני ההנפקה הערכת שווי על נובולוג וציינו כי בישראל פועלות שתי חברות הפצת תרופות אתיות נוספות בבעלות טבע (ס.ל.א) ופריגו - "ואילו נובולוג, בניגוד אליהן, אינה סובלת מניגוד עניינים פוטנציאלי. זה, יחד עם המוניטין הרב של החברה ושיעור נטישת לקוחות אפסי בשנים האחרונות, מעיד על שוק המאופיין בתחרות מתונה".
ס.ל.א
עיסוק: חברת הפצת תרופות, המפיצה מוצרים של טבע ושל חברות נוספות בישראל
מיקום: שוהם
שנת הקמה: 1901
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.