חברת LLC) Limited Liability Company) - חברה בערבון מוגבל- מאפשרת השקעה באמצעות ישות שאינה שונה מחברה לעניין הדין הכללי, כך שהיא מעניקה הגנה לבעלי המניות. אבל בניגוד לחברה רגילה היא ממוסה כ"שקופה" לעניין מיסוי פדרלי בארה"ב, בהתאם למשטר המס שחל בארה"ב, אלא אם כן בחרו אחרת.
כאשר בוחרים להתמסות כחברה שקופה, הכנסות החברה מיוחסות לשותפים בה (בעלי הזכויות בה), ועליהם מוטל המס בגין הכנסות החברה במישרין. בארה"ב התפתחה פסיקה שקבעה, בין היתר, כי בתנאים מסוימים, לשותפים זרים המחזיקים בחברת LLC יוענק פטור ממס.
אולם לפי דיני המס בישראל, ברירת המחדל למיסוי ה-LLC הוא כ"יישות אטומה". ככזו, חבות המס תיגזר מסיווג זה, שעל פיו הישות הזרה תמוסה בישראל כחברה, שהכנסותיה והוצאותיה אינן מיוחסות לבעלי הזכויות בה, אלא היא חבה עליהן בעצמה.
ככל שהנישום בחר להתמסות כ"יישות שקופה", הכנסותיה והוצאותיה של הישות הזרה ייוחסו לבעלי הזכויות בה, וניתן יהיה למנוע תוצאה של כפל מס וליהנות מזיכוי מסי חוץ. זאת בתנאי שהמס ששולם מחוץ לישראל יהיה מאותו מקור שממנו נצמחת ההכנסה המקימה חבות במס בישראל.
אם כן, למרות האטרקטיביות עבור זרים לבצע את ההשקעה בארה"ב באמצעות חברת LLC, בישראל ההתייחסות למיסוי חברת LLC ובעלי הזכויות בה סבוכה, לא ברורה ועלולה ליצור מלכודות מס, המחייבות משנה זהירות. זאת היות שלא ברור אם ה-LLC תיחשב כ"שקופה" בכל היבט לעניין הדין הישראלי.
כיוון שהסיווג השונה של ה-LLC בין ארה"ב לישראל יכול ליצור בעיה של כפל מס, עקב אי-התרה בזיכוי של מסים ששולמו מחוץ לישראל לאלה החלים בישראל, פרסמה רשות המסים את חוזר מס הכנסה (מס' 5/2004) "זיכוי ממס זר לתושב ישראל המחזיק ב-LLC". החוזר עוסק בשתי חלופות. האחת היא סיווג ה-LLC כחברה "אטומה" - הן בארה"ב והן בישראל. במקרה זה לא תתעורר בעיית כפל המס, שכן ההתייחסות ל-LLC בשתי המדינות זהה. השנייה היא לבחור בחלופת ההשקפה בשתי המדינות.
מה יהיו השלכות המס במקרה שבו החברה מסווגת כ"שקופה" לצורכי מס בארה"ב, ו"אטומה" לצורכי מס בישראל? בפס"ד שניתן השנה בבית המשפט המחוזי בתל אביב, בעניין יעקב הראל ואח', נדונה סוגיה שעניינה נושא הזיכוי ממס זר על הכנסות שהופקו בארה"ב. הראל החזיק באמצעות חברה ישראלית חברה תושבת ארה"ב מסוג LLC, אשר אינה נשלטת ומנוהלת מישראל, שיש לה הכנסות שהופקו בארה"ב.
בהתאם לדין האמריקאי, הכנסתה של חברת LLC שבבעלותו (העקיפה) של מר הראל מיוחסת לצורכי מס אמריקאי לבעל הזכויות בה, והוא החייב בתשלום המס בגין ההכנסה שנצמחה לה. בהתאם, בהיותה של חברת ה-LLC "שקופה" לצורכי מס אמריקאי, הרי שהמס משולם ברמת היחיד.
במהלך השנים חילקה ה-LLC שבבעלותו העקיפה של מר הראל את רווחיה לבעל מניותיה. חלוקות אלה אינן חייבות במס נוסף בארה"ב. מר הראל ביקש להתחייב בישראל בגין החלוקות מה-LLC כהכנסה מדיבידנד שקיבלה החברה המשפחתית, ולמעשה מיוחסת לו כנישום המייצג בה (משום היותה שקופה), תוך שהוא דורש את המס האמריקאי ששולם על-ידיו בגין ההכנסה העסקית של ה-LLC כזיכוי מהמס הישראלי החל על הדיבידנד.
בית המשפט לא קיבל את עמדתו של הנישום כי יש לראות בניכוי במקור מחלוקות שביצעה ה-LLC לבעליה חלק מסכומי החלוקה לבעלי הזכויות. העובדה שמסכומי החלוקות בארה"ב נוכה מס במקור, אין בה כדי לשנות את סיווג ההכנסה בידי היחיד - מהכנסה שמקורה מעסק להכנסה שמקורה מדיבידנד.
בית המשפט ניתח לראשונה, באופן מקיף ביותר, את מנגנון המיסוי החל בארה"ב ובישראל על ישות מסוג LLC. בתחילה, עסק בית המשפט בשאלת סיווג ה-LLC לעניין הדין הישראלי, ואימץ את עמדת מס הכנסה כפי שבאה לידי ביטוי בחוזר, שעל פיה יוכל הנישום לבחור באחת משתי החלופות.
בית המשפט קבע, כי אם בארה"ב נחשבת ה-LLC לישות שקופה, שהכנסותיה מיוחסות לבעל הזכויות בה, ובישראל לא נבחרה החלופה השנייה - ההשקפה, המס ששולם על-ידי היחיד בארה"ב בגין הכנסות שיוחסו לו מה-LLC לא יינתן כזיכוי כנגד המס הישראלי החל על חלוקות הרווחים מה-LLC ליחיד. זאת ועוד, בהיעדר בחירה של הנישום, על פי ברירת המחדל תיחשב ה-LLC לחברה "אטומה" בישראל, וכפועל יוצא, ההכנסות שחולקו ממנה ייחשבו להכנסה מדיבידנד ולא כהכנסה עסקית.
כיצד יש לדווח?
בהתאם להוראות החוזר, ככל שמדובר בבעל זכויות יחיד המחזיק ב-LLC, יהיה זה נכון (במרבית המקרים) להשקיף את החברה עם הדיווח הראשון בגין הכנסותיה. נישום שבחר בהשקפה כאמור, יחויב במס בישראל באופן שוטף על הכנסות חברת ה-LLC. ההכרה בהכנסות תהיה בשנה שבה הופקו, ולא במועד חלוקתן בפועל. מובן שהכנסות אלה יחויבו במס בישראל בהתאם לסיווג מקור ההכנסה - כפי שדווח בארה"ב.
ככל שהחברה אינה שקופה, ייחשב המס ששולם על-ידי בעל הזכויות בה כמס ששילמה ה-LLC לצורך התרתו כזיכוי ממס החברות הישראלי החל עליה.
ככל שבחר הנישום בחברה שתהיה שקופה לצורכי המס האמריקאי, לא תעמוד לזכותו הגנת האמנה בין ישראל לארה"ב למניעת כפל מס, שכן LLC שלא בחרה להיחשב כחברה לצורך מס בארה"ב, ומוחזקת בידי אדם או חברה שאינם תושבי ארה"ב, לא תיחשב לתושבת ארה"ב, והוראות האמנה לא יחולו עליה.
עמדת רשות המסים
בטיוטה לעמדה מס' 38/2017 התייחסה רשות המסים להסדר שנקבע בחוזר כדלקמן: "ייחוס הכנסות תאגיד LLC לתושב ישראל אשר מחזיק בתאגיד זה, ושבחר ליישם את ההסדר שנקבע בחוזר מס הכנסה 5/2004 (זיכוי ממס זר לתושב ישראל המחזיק ב-LLC) באופן שמאפשר לו לדווח על הכנסות התאגיד באופן אישי, יהיה לצורך זיכוי ממס זר בלבד ולא לעניין אחר, לקיזוז הפסדים שהתהוו בפעילות ה-LLC מהכנסתו החייבת של תושב ישראל וכן לרבות פטורים המיוחסים ליחיד, ושיעורי מס מיוחדים הניתנים ליחיד (כדוגמת סעיפים 122א' ו-125ג' לפקודה)".
בעניין זה נציין, כי בשל עמדה זו של רשות המסים הצפויה להתפרסם בימים הקרובים, רצוי וכדאי שכל נישום (בין אם יחיד ובין אם חברה) אשר השקיעו בארה"ב באמצעות LLC יבחנו את מבנה ההחזקה וההשקעה. ככל שהמשקיע מבקש לפעול בניגוד לאמור, עליו להצהיר על כך בדוח השנתי.
להלן כמה סוגיות שעדיין מצריכות עיון:
1. גם אם בחר הנישום להשקיף את החברה וליצור למעשה הקבלה בין דין המס האמריקאי לזה הישראלי - מה יעלה בגורלם של הפסדים שנבעו ל-LLC?
2. אם בחרה החברה במועד על פי החוזר להתמסות כשקופה, האם יהיו בעלי המניות זכאים ליהנות מההקלות ליחידים במקרים אחרים?
3. מה דינן של השקעות ה-LLC בחברות בנות ונכדות, שגם הן מסווגות כשקופות בארה"ב? כיצד אלה יסווגו בישראל?
4. האם חברת LLC מגינה מפני מס ירושה לזרים בארה"ב?
קצרה היריעה מלהכיל את כלל הסיכונים וחשיפות המס שקיימים, אך בל למשקיע לשכוח כי יש לתת את הדעת בעניין ההשקעה בארה"ב גם לסוגיית חברה נשלטת זרה (חנ"ז - CFC).
על נישומים לבחון את מערך ההשקעות שלהם בארה"ב, במיוחד לנוכח סכנת "כפל מס" שהם עשויים לחוב בו, הפחתת שיעורי מס החברות בארה"ב - אשר יש בה כדי לשנות את שיקולי ההשקעה, שכן ייתכנו מקרים רבים שבהם כבר לא כדאי לדווח על ה-LLC כשקופה לצורכי מס אמריקאי - ובפרט לנוכח עמדת רשות המסים כפי שפורטה לעיל.
** עו"ד טלי ירון-אלדר היא שותפה מנהלת במשרד ירון-אלדר פלר שורץ ושות', ונציבת מס הכנסה לשעבר. סיון הניק עורכת דין במשרד ומומחית במיסוי בינלאומי
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.