מחירי הנפט בעולם צפויים לעמוד על כ-65 דולר, בממוצע, בשנת 2018 . זאת ועוד, לא נראה כי בממוצע שנתי הם צפויים לעלות מעבר לכך, גם אם נקודתית נראה עליות חדות יותר. כך מעריכים בחברת ביטוח האשראי הבינלאומית Coface.
בחברה אומרים כי למרות העליות של כ-20% במחירי הנפט בחודשים האחרונים, אנו לא צפויים לחזור למחירים אותם ראינו בעבר.
היום (ו') נסחרים החוזים על נפט מסוג ברנט בירידה קלה סביב מחיר של 70 דולר לחבית.
בקופאס מסבירים כי ישנם שלושה גורמים מרכזיים בעטיים מחירי הנפט אינם צפויים לעלות על 65 דולר לחבית בשנה הקרובה: הסיבה הראשונה קשורה להפקת נפט מפצלי שמן בארה"ב - עליית מחירים משמעותית תביא לגידול משמעותי בהיקפי הפקת נפט מפצלי שמן על ידי חברות אמריקאיות, גידול שימתן את עליות המחירים. למעשה, נראה כי בשנת 2018 עומד להישבר שיא כל הזמן של הפקת נפט מפצלי שמן ידי חברות אמריקאיות והוא צפוי להגיע לשיא של 10 מיליון חביות ליום.
סיבה שניה אותה מציינים בקופאס היא ירידה מתונה בביקושים העולמיים לנפט: למרות שהתנאים הכלכליים העולמיים שתמכו בגידול בביקושים בשנת 2017 צפויים להמשך, לפחות במהלך המחצית הראשונה של 2018, הגידול בביקושים לנפט צפוי לרשום האטה, בעיקר בביקושים ממדינות באסיה.
בתי זיקוק שצברו מלאים בשנים האחרונות, בשל המחירים הנמוכים, עשויים להפחית את הרכישות שלהם לאור מחירים גבוהים יותר, מה שיוביל לצמצום הביקוש הכולל. בנוסף, צמיחת התוצר בסין, היבואנית הגולמית המובילה בעולם, צפויה להאט בשנת 2018. גם הביקושים באירופה צפויים להאט, שכן צמיחת התמ"ג צפויה להיות נמוכה יותר ב -2018.
סיבה נוספת התומכת בהתייצבות ואף ירידה קלה במחירי הנפט נובעים מהירידה בסיכונים הגיאופוליטיים: עליות מחירי הנפט בתקופה האחרונה נתמכו גם בסיכונים גיאופוליטיים. עם זאת, פרט לוונצואלה, הסיכונים הפוליטיים הללו לא התגשמו ולא גרמו, עד כה, לשיבושים משמעותיים באספקה. יחד עם זאת, בקופאס מציינים כי לא ניתן לשלול עליית מחירים על רקע זה בהמשך.
בנוגע להשלכות מחירי הנפט על היצואנים הישראלים, אומר כרמינה מנדולה, מנכ"ל Coface ישראל כי "מניסיון העבר, עליה במחיר הנפט מביאה לגידול בייצוא הסחורות בענפי הכימיקלים ותזקיקי נפט אם כי יש לשים לב לשקל החזק שעשוי לקזז חלק מהשפעה הן ליצואנים והן ליבואנים. מבחינת היצואנים, עליית המחירים משפיעה ישירות על מגוון ענפים ועל דירוג יציבותן של חברות הפועלות בענפים שונים ובכללם אנרגיה, פלסטיק, תרופות קוסמטיקה, ביגוד, מוצרים ביתיים, אריזה, שינוע, תחבורה ורכב".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.