פרויקט מחיר למשתכן בעיר נתניה שהקרקע עליו עתיד להיבנות כבר נרכשה ואף נערכה לגביו הגרלה לזכאי מחיר למשתכן נמצא בבעיה ועתידו לוטה בערפל, כך נודע ל"גלובס". הסיבה לבעיה היא העובדה שהמגרש עליו שווק הפרויקט הוא מגרש ששייך לחברת הימנותא (חברת בת של קק"ל) שהיה אמור לעבור לידי רשות מקרקעי ישראל במסגרת הסכם חילופי קרקע. בעוד עסקת חילופי הקרקע הייתה אמורה לאפשר את שיווק המכרז במסגרת התוכנית הממשלתית מחיר למשתכן, המגרש שווק ליזמים עוד טרם החתימה הסופית וכעת מתברר כי העסקה כלל לא נחתמה.
מדובר בפרויקט בו זכתה חברת גיא ודורון לוי במסגרת מכרז שנסגר באוגוסט האחרון. המכרז מאפשר בניית 157 דירות למגורים, 80% מהן לזכאי מחיר למשתכן במחיר מופחת ו-20% מהן למכירה בשוק החופשי. במקביל, החברה זכתה גם במגרש סמוך באותו המכרז, בו ניתן לבנות 112 יחידות דיור, 80% מהן מוזלות והשאר דירות למכירה בשוק החופשי וגם הוא סובל מאותה הבעיה.
גורמים הבקיאים בנושא סבורים כי מדובר בבעיה קשה בהמשך קידומו של הפרויקט, על אף שכבר נמכר ליזם ועל אף שזכאים זכו בו בזכות לרכישת דירה, וייתכן ובעיה זו אף עשויה להוביל לביטולו של המכרז. במקרה כזה, תצטרך המדינה למצוא פתרון לכל זכאי מחיר למשתכן שכבר קיבלו הודעות זכייה. על פי גורמים בכירים הבקיאים בדילמה שנוצרה, לא מן הנמנע שהזכאים יקבלו עדיפות במכרזי מחיר למשתכן אחרים אולם הדבר מעמיד את המדינה במצב בעייתי. נציין שאם המחלוקת בין רמ"י לקק"ל בנושא תימשך, מחלוקת שנכון להיום לא קרובה לפיתרון, זו תהיה פעם ראשונה שמכרז שכבר נסגר ואף הוגרל בין זכאי תוכנית מחיר למשתכן יבוטל עם כל ההשלכות האפשריות שיכולות לנבוע מכך. עוד נציין כי הדבר נכון גם למכרזים נוספים המתייחסים לקרקע שנמצאת עדיין בבעלות הימונתא ושווקו עוד טרם נחתם ההסכם.
יו"ר קק"ל החדש -דני עטר. צייר: גיל ג'יבלי
נציין כי גם זכאי מחיר למשתכן במגרשים אלו מודעים לבעיה משום שלאחר שזכו בהגרלה פנו לעיריית נתניה כדי לברר פרטים על הפרויקט והתב"ע ואז גילו כי הפרויקט הוקפא והסכם עם הימותנא מעולם לא נחתם. הזכאים עומדים כעת בפני בעיה לא רק בגלל שהפרויקט הוקפא אלא בגלל שהם זכו בהגרלה ולא התמודדו בהגרלות אחרות. במקביל, ההגרלה בה זכו הזכאים בדירות המוזלות הייתה ההגרלה האחרונה שהופנתה רק לזכאי סדרה א' של התוכנית הממשלתית וכעת ההגרלות שמתפרסמות פונות גם לסדרה ב' מה שיפחית את הסיכויים שלהם לזכות במידה שיצטרכו לגשת שוב להגרלות.
אחד מהזוכים בפרויקט, עו"ד עמית מלדסי, אף שלח למשרדי האוצר והבינוי והשיכון כמו גם לרשות מקרקעי ישראל ולקק"ל מכתב התרעה בפני נקיטת הליכים משפטיים בו הוא מגולל את כל הסיפור. בשיחה עם מלדסי סיפר האחרון ל"גלובס" כי "ביום שזכינו בפרויקט חגגנו. אבל פשוט רימו אותנו, אין לי מילה אחרת. רצינו לברר פרטים על הפרויקט, ובוועדה המקומית אמרו לנו שהפרויקט בהקפאה. הפנו אותנו לרמ"י, והם הפנו אותנו לקק"ל, וככה הלאה. אין לנו תשובות. יש לנו התחייבות שלטונית מהמדינה ואני מצפה שיעמדו בה". באותו מכתב ששלח עו"ד מלדסי דורשים הוא וזכאים אחרים שזכו בהגרלות מהמדינה שאם תוך 21 יום לא ייחתם ההסכם הם יפנו לבית המשפט ל"צורך אכיפת הסכם החליפין, ביטול כל ההגרלות נשוא ההגרלה הגדולה שתוצאותיה התפרסמו בחודש נובמבר 2017, והקפאת כל המכרזים העתידיים של מחיר למשתכן".
מרשות מקרקעי ישראל נמסר כי: "על סמך ההבנות והסיכומים בין מדינת ישראל להימנותא פורסמו מכרזים ונעשו מהלכים כדי לקדם את תוכנית מחיר למשתכן. הימנותא חזרה בה מסיכומים אלו מסיבות לא ברורות. כל הפניות של רשות מקרקעי ישראל והניסיונות הרבים לתאם מועד לדיון ולפתור את העניין נענו בסירוב מצד הימנותא. רשות מקרקעי ישראל תמשיך לקדם את תוכנית מחיר למשתכן לצד שמירה על קרקעות הציבור מפני אינטרסים זרים.מקק"ל נמסר בתגובה כי "קק"ל פועלת רבות לקידום פתרונות דיור בר השגה תוך שהיא משקיעה בכך מאות מיליוני שקלים לרבות בפרויקט מחיר למשתכן. צר לנו שרשות מקרקעי ישראל ממשיכה בהתנהלותה הלקויה ובעקביות מפרה סיכומים אליהם הגיעה עם הימנותא וקק"ל, בין היתר מסרבת למסור נתונים ולהסדיר את חובותיה כלפי קק"ל. לגבי הקרקע בנתניה, רמ"י התחייבה להקצות לקק"ל שטח חלופי אותו קק"ל תכשיר ותפתח לטובת פרויקטים נוספים, על אף הסיכום, החליטה רמ"י באופן חד צדדי לחזור בה מהתנאים. קק"ל התריעה בפני רמ"י כי התנהלותה הדורסנית והמשך שיווק הקרקעות ללא עמידה בתנאי ההסכם, פוגעת בציבור בישראל".
מחברת גיא ודורון לוי נמסר: "הנושא ידוע לנו ואנו ממתינים להנחיות מרמ"י ומשרד הבינוי והשיכון".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.