160% זהו שיעור הגידול בנכסי קופות הגמל, קרנות ההשתלמות וקרנות הפנסיה החדשות, שמנוהלים ברובם המכריע על-ידי קבוצות הביטוח ובתי ההשקעות, בין סוף 2006 לסוף ינואר 2018. בשקלים מדובר בגידול של 471 מיליארד שקל, שמניבים למנהלים שלהם, אותם גופים מוסדיים, הכנסות בדמות דמי הניהול, בהיקפים אדירים, הן על ההפקדות והן על הצבירה.
הגידול הזה בסך הכול מאפיין את כל הגופים הגדולים בשוק זה, ובמיוחד את תשעת הגופים הגדולים בשני השווקים הללו: הגמל וההשתלמות מצד אחד והפנסיה החדשה מהצד השני. כך, תשעת הגופים הגדולים בשוקי הגמל והפנסיה ניהלו בסוף ינואר 2018 נכסי גמל ופנסיה בשווי מצרפי של יותר מ-644 מיליארד שקל, שמהווים יותר מ-84% מהשוק המצרפי הזה. בסוף 2006 הם החזיקו יחדיו בכ-26.2% "בלבד" משוקי הפנסיה החדשה והגמל וההשתלמות, שאז נוהלו באמצעותם נכסים בהיקף מצרפי של כ-77 מיליארד שקל "בלבד".
מהיכן הגיע הזינוק האדיר הזה בנתח המצרפי של תשעת גופי הניהול הגדולים בשוקי החיסכון לטווח ארוך החדש (לא כולל ביטוחי המנהלים שבניהול קבוצות הביטוח והפנסיה הוותיקה, שרובה בעמיתים)? זה קרה בעיקר הודות להעברת קופות הגמל הגדולות - שנוהלו עד 2006 בעיקר על-ידי הבנקים, ושנמכרו בעקבות רפורמת בכר. כך, נכון לסוף 2006, עוד קודם לגל רכישות הגמל וההשתלמות מהבנקים, החזיקו תשעת הגופים הגדולים בפנסיה ובגמל בכ-16% בלבד משוק הגמל וההשתלמות, בעוד שכיום הם אוחזים יחדיו ביותר מ-74% - וחלק מהגידול האמור לא הגיע מהעברה של לקוח-לקוח כי אם באמצעות רכישה של מתחרה. אגב, נתוני 2006 כוללים בכל זאת גוף אחד שכבר החזיק בסוף 2006 ברכישה מבנק - הראל שרכש קופות מלאומי, כשללא שקלול נכסים אלה השינוי בין התקופות היה קיצוני אף יותר.
כמו כן, הגידול בנתח המצרפי של תשעת הגופים הגדולים קרה גם הודות למעבר לקוחות וכספים לניהול בגופים מוטי שיווק איכותי - בין אם הודות למערכי מכירות משומנים באמצעות סוכני ביטוח או ישירות, ובין אם הודות לתשואות טובות יותר מאלה של הגופים הקטנים יותר, ובעיקר המפעליים והענפיים.
127 מיליארד שקל. זהו היקף הנכסים שמנהלת כיום מנורה מבטחים בפנסיה החדשה ובגמל ובהשתלמות, ללא הקרן המשותפת לה ולמהנדסים, מה שמציב אותה ראשונה בשוק זה. זה קרה בעיקר הודות למבטחים החדשה, שאותה רכשה מנורה מבטחים בשנת 2004. אחריה ניצבת, כגורם הפנסיה והגמל השני בגודלו במשק, קבוצת הראל, עם 87 מיליארד שקל, לפני כלל ביטוח שנמצאת אחריה עם סכום דומה, ולפני מגדל, עם 79 מיליארד שקל. ארבעת הגופים הללו בולטים במעלה הרשימה הודות לעוצמה שרכשו לאורך השנים בתחום הפנסיה המקיפה החדשה, שהינו תחום החיסכון הצומח ביותר במשק.
עובדה זו מאירה באור אחר, ומחמיא, את מה שקורה עם הגוף החמישי בגודלו בשוק הפנסיה והגמל, והגדול ביותר בשוקי הגמל וההשתלמות החל מהשנה: אלטשולר שחם. מדובר בגוף שאמנם נעזר ברכישות לאורך השנים, אבל צמח בעיקר אורגנית, וצמוד מאחריו ניצב בית ההשקעות הגדול במשק: פסגות.
הצמיחה הניכרת של אלטשולר שחם, כמו גם של ילין לפידות שלא פועל בפנסיה, ושחווה בתקופה האחרונה תשואות חלשות שמביאות לקושי מבחינתו, הגיעה כאמור בעיקר מהצלחה בתשואות ומיצירת מוניטין טוב משאר השוק. זה בולט במיוחד למול מיטב דש, שרכש ומיזג פעילויות גמל ופנסיה רבות, ומנהל כיום בתחומים אלה כ-51 מיליארד שקל - מה שעדיין ממצב אותו לפני הפניקס ובית ההשקעות שבשליטתה, אקסלנס. אגב, את הפיכתו של אלטשולר שחם לגוף הגמל וההשתלמות הגדול בשוק חשפנו לפני ימים ספורים.
10 שנים. זהו משך הזמן שעבר מאז שלילין לפידות היה רצף של חודשים קשים במפת הניודים. אמרנו שילין לפידות חווים תקופה קשה והתכוונו לכך שבשלושת החודשים האחרונים הוא חווה משהו שלא היה מורגל בו: העברות נטו שליליות של כספים שעוברים מניהולו לניהול גופים אחרים.
בנובמבר הוא רשם העברות החוצה של כ-82 מיליון שקל, שצמחו בדצמבר האחרון להעברות החוצה של כ-188 מיליון שקל, ובינואר כבר מדובר בהעברות נטו שליליות של כ-231 מיליון שקל, שהובילו את ילין לפידות להציג - לראשונה - צבירה נטו שלילית, של כ-45 מיליון שקל, כך שרק התשואות החיוביות שנרשמו בשווקים בינואר הצילו אותו מלהציג קיטון בנכסים המנוהלים (ביחס לסוף 2017).
בדקנו בגמל-נט מתי היו לילין לפידות העברות שליליות, וזה קרה לאחרונה בנובמבר 2014 (אז עברו החוצה לניהול אצל אחרים כ-16 מיליון שקל). מתי היה רצף של חודשים שליליים? זה קרה לבית ההשקעות המצליח כמעט דרך קבע, עם העברות וצבירה נטו שליליות, ברצף של מספר חודשים בסוף 2007 ובתחילת 2008 - שיא המשבר הכלכלי הגדול.
נסיקה בנכסים ותזוזות בשוק תמונת המצב העדכנית של גופי הפנסיה
1.07 טריליון שקל. זהו היקף שוק החיסכון לטווח ארוך שכולל את הגמל, ההשתלמות, הפנסיה החדשה ואת ביטוחי המנהלים שמנוהלים בשוקי ההון. בשקלול ביטוחי המנהלים עולה, כי מגדל היא גוף החיסכון הפנסיוני הגדול במשק גם בינואר 2018. מגדל מנהלת נכון להיום נכסי חיסכון לטווח ארוך חדש בהיקף של כ-180 מיליארד שקל, שממצבים אותה מעל מנורה מבטחים, שנמצאת שם בעיקר הודות לפנסיה החדשה. כלל ביטוח שלישית, למרות שכמו מגדל היא רחוקה משיאה, וזאת בעיקר הודות לתיק היסטורי ולרכישות של גמל ופנסיה, כמו שעשו כמה ממתחרותיה.
למעשה, הודות לביטוח ולפנסיה - שהם שניים מהקודקודים של משולש אפיקי החיסכון הפנסיוני החדש, שבו מחזיקות בשלמותו רק חמש קבוצות הביטוח הגדולות ובית ההשקעות פסגות (שהחליט לאחרונה לצאת מתחום הביטוח) - רק חמש קבוצות הביטוח הגדולות מנהלות כספי חיסכון לטווח ארוך של עמיתים ומבוטחים בשש ספרות במיליארדי שקלים (והפניקס ואקסלנס סוגרים את החמישייה עם יותר מ-102 מיליארד שקל).
הבאים אחרי חמש קבוצות הביטוח הגדולות הם בתי ההשקעות אלטשולר שחם (יותר מ-62 מיליארד שקל) ופסגות (קצת פחות מ-61 מיליארד שקל), ומיטב דש נמצא רחוק יותר, עם כ-51.4 מיליארד שקל בגמל ובפנסיה.
למדריך קופת גמל להשקעה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.