בג"ץ דחה עתירה שהגישו חברי מושב מגשימים כנגד תוכנית המקודמת במסגרת הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל). מדובר בעתירה שהוגשה על-ידי חברי המושב באוקטובר האחרון, במסגרתה טענו התושבים, באמצעות עו"ד גד טיכו ועו"ד ישי שידלובסקי-אור ממשרד כספי ושות', כי התוכנית שהוכרזה על-ידי קבינט הדיור, וכוללת פוטנציאל בינוי של כ-3,500 יחידות דיור, כוללת גם 900 דונם של קרקעות המעובדות על-ידי המושב.
בעתירה ביקשו תושבי מגשימים כי ההכרזה על המתחם כמועדף לדיור תבוטל. עוד נכתב בעתירה כי "הכרזה מפקיעה את מרבית הקרקע החקלאית של העותרת (כ-75%) ובכך פוגעת באופן חמור ובלתי מידתי בעשרות משפחות המעבדות בדי עמל יזע (וגם דמעות) עשרות בשנים את הקרקע החקלאית".
עוד נכתב בעתירה כי "באופן מצער, מתברר כי המדינה נוהגת בעניין העותרת ויישובים חקלאיים רבים נוספים כפריץ הרואה בחוכרי אדמותיו אריסים נטולי זכויות שניתן לגרשם במחי יד מאדמתם, רק בשל העובדה שהפריץ חפץ בכך", וכי ההחלטה "עתידה למחוק את העותרת כיישוב חקלאי ולהטביע אתה בתוך בולען עירוני של מאות דונמים של בטון ואספלט".
אולם, למרות טענות אנשי המושב, בית המשפט העליון החליט כאמור לדחות את העתירה. בפסק הדין שניתן בתחילת השבוע על-ידי השופטים ניל הנדל, יצחק עמית וג'ורג' קרא קבעו השופטים כי משום שהעתירה הוגשה בנוגע לשלב ההכרזה, מדובר בשלב מוקדם מידיי וכי על העותרים להגיש התנגדות בהליך התכנוני המסודר לותמ"ל. נציין כי בית המשפט כבר פסק בעבר בצורה דומה לגבי תוכניות ותמ"ל אחרות, כמו למשל במתחם סירקין, והרציונל הוא שההכרזה היא שלב מוקדם וכי למתנגדים ניתנת האפשרות להתנגד בהליך התנגדות רגיל לאחר שהתוכנית עוברת את השלב הרלוונטי בוועדה. עם זאת, המתנגדים לתוכניות הותמ"ל טוענים לא פעם ששלב ההכרזה הוא השלב הראשון שיש לתקוף את התוכנית, וזאת כדי למנוע ממנה להתקדם אל הותמ"ל, אך עד כה בית המשפט לא קיבל טענה זו.
"דין העתירה להידחות מחמת היותה עתירה מוקדמת", כך השופט עמית, "לאחר הגשת העתירה דנא ניתן פסק דין בעתירות דומות, אשר בגדרן נתקפה הכרזה על מתחמים מועדפים לדיור באזור כפר סירקין. העתירות נדחו, והדברים שנאמרו שם יפים גם למקרה הנוכחי". עוד כתב השופט עמית
"כמו בעניין סירקין, כך גם בענייננו, סבורים אנו כי טרם בשלה העת להידרש לגופן של הטענות כנגד יצירת מתחם מועדף לדיור. העתירה הוגשה טרם זמנה, ומטעם זה בלבד יש לדחותה... ההכרזה היא החלטה מינהלית, אשר איננה חסינה מפני ביקורת שיפוטית. ואולם, בהינתן שעיקר הטענות בעתירה מתמקדות בהשלכות העתידיות של ההכרזה, הרי שעסקינן בעתירה מוקדמת". במקביל, ציין השופט עמית כי בעתירה שהוגשה נגד ההכרזה של תוכנית סירקין, העיר בית המשפט למדינה על כך שיש לקיים הליך של שיתוף ציבור ומתן זמן סביר לרשות המקומית להתייחס לתוכניות, ועל-פי בית המשפט בפסק הדין הנוכחי "נוכחנו כי הדברים לא נפלו על אזניים ערלות. המדינה הבהירה כי במקרה הנוכחי "קוימה התייעצות עם הרשות המקומית בתחומה עתידה לחול התוכנית (יהוד) והיא אף נתנה את ברכתה לתוכנית. בנוסף, כבר בשלב הליך טרום סטטוטורי יוזמנו העותרת והמועצה האזורית ליטול חלק ודעתם תישמע".
עו"ד עמיעד גולדברגר ממשרד עו"ד צבי שוב המומחה לתכנון ובניה מציין בהמשך לפסק הדין כי "המשמעות היא שלמעשה אין ביקורת שיפוטית על בחינת החלופות השונות על-ידי קבינט הדיור, וההשגות שיועלו בהמשך הן רק לגבי הפרטים ולא על עצם קיומה של התוכנית. לדעתי, מן הראוי לברר ראשית את העניין העקרוני ורק אחר כך שהוא מאושר להתווכח על הביצוע".
ביום א' - דיון נוסף בהארכת פעילות הוועדה המיוחדת
נזכיר כי ביום א' הקרוב עומדת וועדת הפנים והגנת הסביבה לקיים דיון נוסף בשאלה האם לאשר את בקשת שר האוצר משה כחלון להאריך את תוקף הוועדה המיוחדת. הותמ"ל היא וועדה הפועלת מכוח הוראת שעה לארבע שנים ובאוגוסט הקרוב, תסתיים תקופה זו. בדיון שהתקיים ביום רביעי האחרון, הגיעו לוועדת הפנים מתנגדים רבים שטענו כי אין להאריך את פעילות הוועדה. בין המתנגדים ניתן למצוא בין היתר את מרכז השלטון המקומי, מרכז המועצות האזוריות, החברה להגנת הטבע, תנועת המושבים, האיחוד החקלאי, עמותת האדריכלים ועוד גופים.
עוד נציין כי גם במשרד להגנת הסביבה הביעה התנגדות להארכה גורפת של פעילות הוועדה וביקשו לבחון את הדברים, וכך גם מספר חברי כנסת. במהלך הדיון שהתקיים ביום ד' הבהיר יו"ר הוועדה חבר הכנסת יואב קיש (הליכוד) כי לא ניתן לערוך שינויים בחוק והדיון הוועדה נתמקד רק בשאלת ההארכה. עם זאת, גורמים שונים סבורים כי תיתכן דרך ביניים בין המדינה לבין המתנגדים בצורה של התחייבות המדינה לכללים כאלו או אחרים שעשויים להגביל את פעילות הוועדה. המתנגדים דורשמים בין היתר להגביל את פעילות הוועדה בכל הקשור לשטחים פתוחים וחקלאיים ולקבוע כי הותמ"ל חייב לקבל את אישורה של הרשות המקומית ששטחה בתחום התוכנית.
עמיר ריטוב, יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש מועצת לב השרון, אמר היום בהקשר זה כי "למרות ההתרעה הקצרה על מועד ההצבעה, נגיע לדיון ביום א' בכוחות גדולים, כדי להציג את הבעיות הרבות בחוק הדורסני. כראשי מועצות וכראשי ערים נבחרים, קיבלנו מנדט ישיר מהתושבים. לא ייתכן שתוכניות חסרות הגיון תכנוני, יועלו לקבינט הדיור ויאושרו בותמ"ל, ללא כל דיון מקדים עם ראש הרשות המקומית. אני קורא לחברי הוועדה - יש לותמ"ל זמן עד לחודש אוגוסט, לכן הגיע הזמן לעצור, לחשב מסלול מחדש ולבחון מה הרווח מהוראת השעה הזו, אותה מבקשים להאריך. דחו את ההחלטה, דונו עם ראשי הרשויות, כדי לבחון יחד כיצד לשפר ולתקן את החוק. יש לקדם מנגנון שמכבד את הדמוקרטיה - וגם מקדם בצורה יעילה תכנון שפוי ואחראי".
גם בעמותת האדריכלים התייחסו לדיון הצפוי ביום א' ושיגור מכתב ליו"ר הוועדה ח"כ קיש. במכתב כותב אדריכל חיימי שניידר כי להערכת העמותה אין מחסור ביחידות דיור מתוכננות והבעיה נעוצה במחסור ביחידות דיור בנויות ולכן אין להאריך את פעילות הותמ"ל, ואם כן, רק לנושא ההתחדשות העירונית. "אנחנו סבורים שאין להאריך את חוק הותמ"ל, ככל שמדובר במתחמים פרבריים. אנחנו מציעים לשקול בזהירות את התאמת את חוק הותמ"ל אך ורק לקידום תהליכי התחדשות עירונית, תהליכים שבהם, למרות מאמצים רבים וכנים - אנחנו מול שוקת שבורה", כך במכתב.
ממשרד האוצר נמסר כי "הארכת הותמ"ל תואמת את מדיניותם של שר האוצר וראש הממשלה אשר פנו לוועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת בבקשה להאריך את פעילות הוועדה בשנה נוספת. על-מנת להמשיך ולהגדיל את היצע הדיור ולעמוד ביעדי התכנון שקבעה הממשלה נדרשת הארכת פעילות הוועדה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.