מארס 2018 היה חודש שלילי ביותר עבור קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות, שאיבדו כ-0.5% מערכן בשוקי ההון. התשואות השליליות של הקרנות והקופות באו לאחר תשואות שליליות חזקות כפליים, בשיעורים שנעים בין מינוס 0.9% למינוס 1% מערכן, בחודש פברואר. כך קורה שלמרות התשואות החיוביות שרשמו הקרנות והקופות בינואר, בשקלול הרבעון הראשון של 2018 הן רשמו תשואה נומינלית ברוטו ממוצעת בשיעור שלילי של מינוס 0.24% בקופות לתגמולים ומינוס 0.34% בקרנות ההשתלמות.
קופות הגמל הן האפיק הפנסיוני השלישי, לצד קרנות הפנסיה החדשות המקיפות ולצד הפוליסות המשתתפות ברווחים ופוליסות מסלולי ההשקעות של חברות הביטוח - שני אפיקים מתחרים, שרשמו תשואות ממוצעות חיוביות ברבעון הראשון, שכצפוי היו הכי גבוהות בקרנות המקיפות החדשות, שנהנות מאג"ח מיועדות.
עם זאת, נדגיש כי שוקי הגמל וההשתלמות שונים מאוד מהפנסיה והביטוח, מכיוון שיש בהם גופים רבים, משלל סוגים - כך שיש שם שונות גבוהה מאוד בין הגופים המצטיינים לבין אלה שהרבה פחות מצטיינים.
תשואות חיוביות מאוד בחודש אפריל
ומה לגבי הרבעון הנוכחי? הרבעון השני של 2018 התחיל בשינוי מהחודשיים שקדמו לו, והרבה יותר בדומה לחודש ינואר, שהמשיך מגמה חיובית שנרשמה ב-2017.
על פי תחזית ביצועי קופות הגמל לאפריל 2018 של אבי ברקוביץ, מנהל מערך השקעות לא-סחירות במיטב דש גמל ופנסיה, בחודש שהסתיים השבוע רשמו קופות הגמל הכלליות תשואה ממוצעת נאה מאוד של כ-0.8%. זאת, לדברי ברקוביץ, "כתוצאה מעליות השערים שנרשמו בשוקי המניות בחו"ל, בעיקר באירופה ויפן, ובשוק האג"ח הקונצרניות בישראל". הוא הוסיף כי "הטווח הוא בין תשואה של 0.3% לבין תשואה של 1.3%", בעוד שבינואר רשמו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות תשואות חודשיות של כ-1.2%.
על פי הערכת מיטב דש, התשואה החזקה באפריל השנה, יחד עם ינואר החיובי, מקזזים את החודשיים הקשים שעברו על התעשיות האלה, שמנוהלות על ידי בתי ההשקעות וחברות הביטוח, ושבמהלכם נרשמו תשואות שליליות מצטברות של מינוס 1.4% עד מינוס 1.5%. לאור זאת, הם מוסיפים, נראה כי "מתחילת השנה הקופות הכלליות השיגו תשואה חיובית של כ-0.5%".
תשואות קופות הגמל לתגמולים 2018
הצלחה מרשימה לאלטשולר שחם
על כל פנים, דירוג התשואות של "גלובס" מתחשב בכך שהגמל וגם ההשתלמות, אף שבמידה פחותה, הם אפיקי השקעה לטווח ארוך, ולא לטווח קצר. כלומר, מדובר באפיקי השקעה שהאופק שלהם הוא של שנים, ואפילו של עשורים. לכן אנו מודדים את הגופים המנהלים לא על פי תוצאה של חודש זה או אחר, ואפילו לא ברבעון מסוים, כי אם על פי תוצאותיהם בשנה האחרונה לנקודת המדידה. נוסף על כך, בשנים האחרונות חלו שינויים ניכרים באופן שבו מתנהלים הגופים המנהלים בכל הקשור למסלולי ההשקעה.
במה מדובר? הרגולציה בישראל לא רוותה נחת מכך שרוב הכסף הושקע באפיקי השקעה "כלליים", והובילה רפורמה של בניית מסלולי השקעה תלויי גיל. זה קרה בכל אפיקי החיסכון הפנסיוני, וזה גורם לכך שיש ריבוי קבוצות השקעה שונות באופיין - למשל, לגילאי עד 50, לגילאי 50 עד 60 או לבני 60 ומעלה. נוסף על כך, קיימים המסלולים הכלליים של פעם, ששרדו או שהפכו למסלולי אג"ח עד 25% (שגם הם דומים למסלולים הכלליים, מכיוון שלאלה שיעור מניות די דומה לזה). לכן החלטנו לשנות את אופן הדירוג ולפצל את קופות הגמל לתגמולים לכמה קבוצות. בשוק קרנות ההשתלמות השינויים הרבה פחות מורגשים, ולכן שם אנו מבדילים בין קרנות גדולות לקרנות קטנות יותר.
עוד נציין כי כדי לפשט את הטבלאות, וגם כדי להוציא גופים קטנטנים, שהתשואה בהם עלולה לבלבל ולא להיות קשורה לעמיתים רבים, קבענו רף תחתון של חצי מיליארד שקל לקופה או לקרן כדי להיכנס לדירוג שלנו.
בכל אופן, מה המסקנה משלל דירוגי התשואות בגמל ובהשתלמות לסוף מארס 2018? יש רק שם אחד שבולט במעלה הקטגוריות שבהן הוא נמצא, וגם בשוק הפנסיה החדשה המקיפה, שגם שם הוא מצטיין - בית ההשקעות אלטשולר שחם. זה נכון לקטגוריה של מסלולי עד גיל 50, לקטגוריה של גילאי 50 עד 60, למסלול של גילאי 60 ומעלה, וגם לקרנות ההשתלמות הגדולות ולקרנות ההשתלמות הקטנות.
זוהי הצלחה מרשימה, כשבית ההשקעות, שנמצא בניהול משותף של גילעד אלטשולר ורן שחם, היה היחיד שרשם תשואות של יותר מ-8%, ובוודאי שיותר מ-9%, בקופות ובקרנות שלו. מנהלי ההשקעות הבולטים של בית ההשקעות הם אלטשולר עצמו ודני ירדני.
התשואות הממוצעות באפיקי החיסכון הפנסיוני 2018
כלל ביטוח מובילה בשני מסלולים
ומה קורה בקטגוריה שבה אין לאלטשולר שחם נציג? בקטגוריה של המסלולים הכלליים ומסלולי האג"ח עד 25% מניות, מובילה את הרשימה, עם שני מסלולים שונים, כלל פנסיה וגמל - חברת ניהול הגמל וההשתלמות של קבוצת כלל ביטוח. מדובר במסלולי כלל ביטוח אג"ח עד 25% מניות ובר. מנהלת ההשקעות הראשית בכלל ביטוח היא ענת לוין ומנהלת השקעות העמיתים בחברה היא לימור דנש.
רשימת המצטיינים בתשואות בגמל ובהשתלמות אינה עוצרת פה, וכמו בביטוח ובפנסיה, גם כאן בולטים גופים גדולים אחרים, ובראשם הגופים שממותגים תחת אקסלנס - בית ההשקעות של קבוצת הפניקס, שמנהלת שלל מוצרי החיסכון לטווח ארוך תחת חטיבת ההשקעות, בראשותו של רועי יקיר, ויניב כהן שמנהל את תיקי העמיתים והמבוטחים שלה. בולטת ברשימה זו גם מנורה מבטחים, שגם היא פעילה בכל תחומי החיסכון לטווח ארוך, ושאת השקעותיה מנהלים יוני טל וניר מורוז, שמנהל את השקעות העמיתים והמבוטחים; ובולט גם בית ההשקעות מיטב דש, שאת השקעותיו מנהל ברק בנסקי.
למעשה, דירוג התשואות מציג את חמש הקבוצות הגדולות האלה מעל שאר השחקנים בשוק, עם כמה גופים מצטיינים - שלוש פעמים במקום השני המחמיא לאקסלנס של הפניקס ושני מקומות שניים מחמיאים למנורה מבטחים.
ילין לפידות ואנליסט בתחתית
אגב, לגבי אקסלנס נציין כי לא כל הקופות והקרנות שלו בולטים לחיוב. אקסלנס מחזיק גם בשני מסלולים "פאסיביים", שמנוהלים באמצעות השקעה במדדים ולא בהשקעה "אקטיבית", שמחפשת לבחור בנכסים מסוימים שיכו את השוק. המסלולים הפאסיביים של אקסלנס נמצאים בתחתית שתי הקטגוריות, שבהן הם נכנסים לדירוג: גילאי 50 עד 60 בגמל וקרנות ההשתלמות הקטנות, עם מקום שני מהסוף והמקום האחרון, בהתאמה.
מי עוד בולטים בתשואות, אף שלא בטובתם? הפעם נתמקד בצד התחתון של הטבלה. בשנים האחרונות היה לאלטשולר שחם עוד שותף לכותרות החיוביות ולהובלה בתשואות, או לכל הפחות, למוניטין של ההובלה בתשואות (גם כשזה לא בהכרח קרה) - בית ההשקעות ילין לפידות. כמו כן, בשנים האחרונות שב לקדמת הבמה עוד בית השקעות, שבעבר הצטיין וגם חווה לא מעט קשיים לאורך השנים - אנליסט.
ואולם כעת, גם בסוף מארס, עולה כי שני בתי ההשקעות האלה, וגם כמה מהמסלולים של הלמן אלדובי (שלא מחזיק במוניטין טוב בתשואות), בולטים בתחתית. עד כמה הם בולטים שם? רוב הקופות והקרנות הרלוונטיות של ילין לפידות ושל אנליסט מציגות תשואה ב-12 החודשים האחרונים מהנמוכה ביותר בכל קטגוריה רלוונטית.
תשואות קרנות
הצבירה השנתית בחיסכון לילד
ומה עוד ניתן ללמוד מהנתונים של אתר הגמל-נט לחודש מארס? אתר האינטרנט שמפעילה הרגולציה, ושמאגד את תוצאות כל קופות הגמל וקרנות ההשתלמות, מלמד כי ב-12 החודשים האחרונים, מאפריל 2017 ועד מארס 2018, קופות הגמל לתגמולים רשמו צבירה נטו של קצת יותר מ-5 מיליארד שקל, בעוד שקרנות השתלמות רשמו צבירה נטו של יותר מ-11.2 מיליארד שקל.
נוסף על כך, קופות הגמל להשקעה וקופות הגמל לחיסכון לכל ילד רשמו בתקופה זו צבירה נטו של כ-3.6 מיליארד שקל ושל כ-2.8 מיליארד שקל, בהתאמה. אגב, שני מוצרי הגמל האחרונים, והחדשים יחסית, הציגו ב-12 החודשים האחרונים תשואות נומינליות ברוטו ממוצעות בשיעור של כ-6.04% ושל 6.57%, בהתאמה, לעומת תשואות מקבילות של 5.37% ושל 5.28% שרשמו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות, בהתאמה. האם זה אומר שמכשירי הגמל להשקעה האלה (כולל לחיסכון לילד) שונים מהותית מהקופות והקרנות שמנוהלות באותם גופים, וטובים יותר? ממש לא.
זוהי דוגמה נוספת לשונות האדירה בשוקי הגמל וההשתלמות, שכוללים גופים עם תשואות חלשות, לצד גופים מצטיינים. בגמל להשקעה, כולל החיסכון לילד, יש הטיה לבתי השקעות מסוימים מאוד - ובראשם אלטשולר שחם, המצטיין ברמת השוק - מה שדוחף מעלה את הממוצעים בשני מכשירי חיסכון אלה.
כך, נכון לסוף מארס, מנוהלים בקופות גמל להשקעה - חיסכון פרט, ללא הטבות מס פנסיוניות - שמנוהלות בחברות ניהול הגמל וההשתלמות, נכסים בשווי מצרפי של כ-4.66 מיליארד שקל, כשמתוך זה אלטשולר שחם מנהל נכסים של כ-2.4 מיליארד שקל, והיתר מתחלק בין שאר בתי ההשקעות הגדולים, ללא גורמים משולי השוק.
תמונה דומה קיימת גם באפיק החיסכון לילד, שם מדובר בהיקף נכסים מצרפי של כ-3.4 מיליארד שקל, שמתוכם מנהל אלטשולר שחם כ-1.4 מיליארד שקל, והיתר נחלק בין שלל בתי השקעות מובילים וקבוצות הביטוח הגדולות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.